YabbMusic.Ro

Cum trebuie administrate pastilele cu iod, in cazul unui dezastru nuclear. Cine nu trebuie sa le ia

Romanii care au peste 40 de ani nu vor primi pastile cu iod. Este decizia celor din Ministerul Sanatatii, care spun ca riscul ca persoanele din aceasta categorie de varsta sa fie afectate in cazul unui eveniment nuclear este mic.

Au prioritate copiii si gravidele. Cei eligibili sunt in jur de 10 milioane.

Copiii care au peste 12 ani si adultii pana in 40 de ani vor primi cate doua pilule. In cazul unui eveniment nuclear cantitatea de medicament recomandata de specialisti difera in functie de varsta.

Nou nascutii de pana intr-o luna au nevoie de un sfert de pastila, opiii care au intre o luna si trei ani de o jumatate de comprimat, iar cei intre 3 si 12 ani de un comprimat

In categoriile cele mai expuse intra gravidele si copii pana in 12 ani, pentru ca in cazul lor glanda tiroida este mai activa.

Medicii precizeaza ca pastile cu iod trebuie administrate in primele opt ore de la producerea unui eventual accident nuclear.

loading...
Pe de alta parte, potrivit studiilor cei de peste 40 de ani au nevoie de aceste pilule, doar daca se afla in apropiere de locul in care s-a petrecut un eveniment de o asemenea gravitate.

Alexandru Rafila, ministrul Sanatatii: ?Sigur ca la un moment dat putem ajunge si in situatia sa ajunga si in farmacii – dar nu ai de ce sa vinzi in farmacii un astfel de produs care are o cantitate foarte mare de iod fata de necesitatile obisnuite. In cazul acestor persoane beneficiile sunt mai mici decat riscurile – iti blochezi functionarea tiroidei, mai ales dupa 40 de ani e bine sa nu fie beneficiarul, intre ghilimele, a unei astfel de cantitati de iod – ori astfel de pastila, 65 mg, inseamna foarte mult iod.”

dr. Alina Burlacu, medic primar endocrinolog: „Riscul de a face cancer de tiroida este mai mic la 40 de ani. Iar dupa 40 de ani, bolile de tiroida sunt mai frecvente, iar daca tu nu stii ca ai, acest iod care ti se da tie profilactic cumva poate sa iti faca mai mult rau decat bine.”

Pastila de iod nu protejeaza impotriva tuturor substantelor eliminate in cazul unui eveniment nuclear.

Abia dupa 1 aprilie va incepe distributia pilulelor catre populatie. Deocamdata autoritatile vor incepe o campanie de informare, pentru ca oamenii sa inteleaga exact cum se iau pastilele cu iod.

sursa: protv.ro

Comenteaza articolul

comments