PAPA FRANCISC VINE IN 2019 IN ROMANIA.

Ceea ce parea a fi mai degraba un zvon, acum pare sa fie oficial. Papa Francisc va veni anul viitor in Romania. Anuntul a fost facut de Arhiepiscopul romano-catolic de Bucuresti, monsienorul Ioan Robu, cel care s-a intalnit recent cu Sfantul Parinte, la Vatican. „Intalnirea cu Papa a fost lunga pentru ca fiecare dintre noi a avut ocazia sa vorbeasca„, a declarat monsienorul Robu, pentru Catholic News Agency.

Desi nu a oferit detalii asupra vizitei de anul viitor, arhiepiscopul Robu a spus ca poate anunta ca Papa Francisc va veni in Romania. „Data si programul nu au fost fixate inca, Sfantul Scaun si autoritatile romane vor stabili detaliile intr-o viitoare discutie. Si Biserica Ortodoxa va fi implicata in discutii, ca religie majoritara in Romania. Papa a confirmat, totusi, ca va veni in 2019„, a declarat Robu.

Prelatul catolic a declarat ca relatiile dintre Biserica Catolica si cea Ortodoxa din Romania variaza in functie de rit. „Nu sunt tensiuni intre ortodocsi si catolicii de rit latin”, in timp ce relatiile dintre greco-catolici si ortodocsi sunt inghetate, si asta in mare masura din cauza discutiilor privind retrocedarea lacasurilor greco-catolice confiscate de regimul comunist si atribuite ortodocsilor.
loading...
In 1948, regimul comunist a scos in afara legii Biserica Greco-Catolica, lacasurile de cult au fost confiscate, o parte dintre preoti au sfarsit in inchisori sau la Canal.

In declaratia oferita Agentiei de Presa Catolice, seful Bisericii Catolice nu s-a ferit sa-l critice pe Patriarhul Daniel al Bisericii Ortodoxe Romane, pe care l-a pus in contrast cu precedesorul sau, Patriarhul Teoctist. Robu a invocat momentul de acum aproape 20 de ani, al vizitei Papei Ioan Paul al II-lea in Romania si relatia excelenta pe care acesta a avut-o cu Patriarhul Teoctist, atunci cand fiecare dintre ei a participat la slujba celeilalte confesiuni.

Dar vremurile s-au schimbat, a adaugat arhiepiscopul, si acele momente nu mai par posibile astazi. „Patriarhul Daniel, care a preluat conducerea Bisericii Ortodoxe in 2008, nu a incurajat celebrarea de rugaciuni comune intre confesiuni, nici cu catolicii, nici cu alte credinte. Nu a existat nicio slujba comuna in timpul Saptamanii de rugaciune pentru unitatea crestinilor„, afirma Robu.

Mai mult de atat, in cazul „casatoriilor mixte intre catolici si ortodocsi, acestia din urma cer trecerea la ortodoxie prin botez pentru a celebra nunta. Uneori, atunci cand un catolic este cavaler de onoare la o nunta ortodoxa, preotul ii cere sa se converteasca la ortodoxie si sa semneze convertirea pe loc”, sustine Robu.

sursa: cancan.ro

Comenteaza articolul

comments

Despre Edi Bumbescu

facebook-profile-picture
Contact: office@yabbmusic.ro