Impozitul de 3% din cifra de afaceri majoreaza cu 30% facturile populatiei la energie

Majorarea impozitului la 3% pe cifra de afaceri a companiilor energetice va avea efecte dezastruoase asupra populatiei. Toate costurile se vor regasi in facturile de energie si gaze, iar specialistii estimeaza o crestere de 30% a facturilor la utilizatorul final. Masura este inclusa intr-o ordonanta de urgenta pe care Guvernul se pregateste sa o dea.

In acest moment, contributia companiilor catre stat este de 0,1% din cifra de afaceri. Potrivit profit.ro, un exemplu clar, pe cifre concrete, il ofera compania Transelectrica. Compania estimeaza pentru 2018 venituri din servicii prestate pe piata de energie electrica in suma de circa 2,7 miliarde lei, ceea ce inseamna ca ar putea datora catre ANRE in 2019, dupa majorarea contributiei banesti la 3%, suma totala de 81 milioane lei, fata de 2,7 milioane lei, cat ar fi datorat potrivit legislatiei inca in vigoare.

Impactul este dezastruos. Toti furnizorii romani, mici, vor intra in faliment si vor putea supravietui doar cei mari, care fac parte din multinationale. Concurenta va disparea si pretul va creste” a declarat miercuri Ion Lungu, presedintele Asociatiei Furnizorilor de Energie Electrica din Romania (AFEER). Cei mai afectati de proiectul de ordonanta al Guvernului vor fi consumatorii, a explicat presedintele AFER. „Consumatorii vor plati toate efectele in cascada, adica si taxele platite de producatori, si cele platite de de furnizori, si cele platite de distribuitori si asa mai departe, iar impactul in final va fi unul foarte mare, atat pentru consumatorii casnici, cat si pentru cei industriali. Eu refuz sa cred ca cineva este atat de absurd incat sa ingroape intreaga economie a tarii”, a spus Lungu, potrivit Agerpres.
loading...
Chiar daca ordonanta nu va fi aplicata, efectul propunerii ei este oprirea dezvoltarii companiilor din domeniu. „Chiar daca ordonanta nu se aproba in Guvern, pentru ca s-a facut referire la ea si a fost lansata in spatiul public, anuleaza practic orice investitie in sectorul energetic in urmatoarele sase luni, pentru ca investitorii vor astepta decizia finala a autoritatilor”, a spus, Laurentiu Urluescu din comitetul director al AFEER. Taxele pentru firmele din energie si telecom se vor majora de anul viitor, reiese dintr-o declaratie facuta marti de Eugen Teodorovici, ministrul Finantelor Publice, la Guvern. „In energie si telecomunicatii, se majoreaza taxele ANCOM si ANRE la 3%”, a precizat Teodorovici.

sursa: libertatea.ro

Comenteaza articolul

comments

Despre Micula Alexandra Aida

facebook-profile-picture
Contact: office@yabbmusic.ro