O romanca e stewardesa familiei regale din Emiratele Arabe!

Institutul Villa Pierrefeu din Montreux este ultima scoala de maniere din Elvetia. In engleza se numeste „finishing school” si s-ar traduce brut „scoala de finisare”. Acolo ajung femei din casele regale sau sotii de diplomati pentru a se pregati in protocol si eticheta. Andreea Stefanescu este una dintre absolventele acestei scoli.

Inainte sa te prezinti in fata unui specialist in eticheta, iti mai cercetezi o data hainele si recapitulezi regulile bunei-purtari. Cum intinzi mana cand faci cunostinta, cum te asezi pe scaun, ce perle’ scoti pe gura. Dar uiti tot ce ai recapitulat cand o intalnesti pe Andreea Stefanescu. Cu un zambet incantator, relaxat, o caldura anume, iti da incredere sa fii tu. Cand ai in fata un profesionist al manierelor, el are grija sa nu te faca sa te simti inconfortabil, nu e nazistul gesturilor necugetate. Si aflu care e motivul pentru care nu te loveste peste mana cand ridici ceasca de cafea de pe masa fara sa ridici si farfuriuta.

E simplu: „Studiile de eticheta nu sunt ceva ce inveti pentru tine, ca sa pari tu si mai stralucitoare, ca un diamant in societate, ci e ceva ce faci pentru ceilalti, ca si ceilalti sa se simta bine in prezenta ta”, imi spune Andreea. Da, gasesc cuvantul care o caracterizeaza: „incantatoare”.

Genunchii ei se ating, picioarele sunt aproape lipite. Mana i se odihneste din cand in cand in poala, gesticuleaza moderat. Cu siguranta sunt multe „finisari” adunate de Andreea in multele scoli pe care le-a absolvit, dar tot nu pot sa o vad diferita pe Andreea Stefanescu de azi de cea de acum zece ani. Cand lucra ca webdesigner in Bucuresti. Atunci a pus un pariu fara miza cu colegii ei de munca. Mai degraba, a fost o provocare lansata de baieti sa se duca la interviul de recrutare al unei companii aeriene din Orientul Mijlociu. S-a dus cu trenul pana la Belgrad pentru interviul la Emirates, a fost acceptata si dupa nici o luna avea primul zbor spre Dubai, ca insotitoare de zbor. „Eu n-am visat sa fiu stewardesa. Am ajuns in meseria asta dintr-un pariu si m-am indragostit de ea. Am calatorit in 89 de tari si in general oamenii se duc sa vada locurile, obiectivele turistice, eu am preferat sa privesc oamenii. Intotdeauna ma duceam in locurile unde localnicii mancau, am vrut sa vad cat mai mult din felul cum isi traiesc viata, cum gandesc, ce ritualuri au si, cu fiecare destinatie noua, eram si mai fascinata de acest domeniu”, povesteste Andreea.

loading...
Romanca a fost recrutata de aviatia privata si a lucrat sase ani pentru familia regala din Emiratele Arabe. „Probabil putini stiu ca inainte de fiecare zbor primim un profil al pasagerului VIP, cel care este, in general, proprietarul avionului privat cu care zburam. Inainte sa incep sa zbor am avut training. Trainerul din Elvetia ne-a intrebat: care credeti ca este seful vostru? Iar noi am raspuns: seful avionului. Si trainerul ne-a zis: gresit, o sa va pierdeti toate jobul fiindca voi credeti asta. Seful vostru este sotia sefului avionului, daca nu va intelegeti bine cu ea, sigur va pierdeti jobul. Problema era cum o identificam pe sotia sefului avionului. In sase ani de aviatie si in peste 500 de zboruri, n-am dat niciodata gres in a o identifica. Pentru ca femeia respectiva avea o asemenea prezenta in momentul in care intra in avion, care ma fascina. Nu era vorba de brandurile pe care le purta, pentru ca niciodata nu venea plina de genti sau bijuterii, era pur si simplu ce emana in momentul in care pasea in avion. Asta m-a fascinat si m-a facut sa aflu mai multe”, povesteste Andreea.
Andreea Stefanescu a facut un MBA in International Hospitality, apoi a primit primul certificat de trainer in eticheta si protocol de la English Manner, o scoala sub patronajul Casei Regale a Angliei, apoi a trecut pe la The Protocol School of Washington si ulterior a fost acceptata la Institut Villa Pierrefeu. „Am dat 47 de examene din politica, diplomatie, ritualuri, tabuuri, arta, feluri de a manca, am studiat toate cele patru tipuri de servire si feluri in care se cineaza: britanic, american, continental si francez. Si toate astea au fost o investitie ca eu sa pot sa impartasesc lumii intregi informatii care in mod normal au fost limitate la case regale sau la oameni dintr-o alta patura sociala. Am vrut ca oamenii sa aiba acces la toate aceste abilitati care iti fac viata mai usoara in drumul spre succes”, explica Andreea. A infiintat dupa absolvire platforma online School of Manners, unde impartaseste toate cunostintele ei lumii intregi.


sursa: libertatea.ro

Comenteaza articolul

comments

Despre Edi Bumbescu

facebook-profile-picture
Contact: office@yabbmusic.ro