Lectia de vointa a doi copii parasiti de mama pentru trei tigari

Mama le-a plecat dupa trei tigari. S-a intors dupa un an, a fumat doua si a plecat din nou. Au trecut sapte ani de atunci, sapte ani de cand Iulian si Alexandru, doi frati din comuna vasluiana Feresti, sunt crescuti doar de tatal lor, din ajutorul social primit de la primarie si alocatia de sustinere pentru familia monoparentala.

Iulian si Alexandru nu erau la scoala cand mama lor a spus ca merge pana la magazin dupa tutun si dusa a fost! Copiii nu vor sa mai auda de ea si lupta alaturi de tatal lor ca sa razbeasca in viata si sa-si implineasca visurile.

Traiesc, toti trei, din 570 de lei si dau o adevarata lectie de vointa. In pofida saraciei, unul dintre copii este olimpic si viseaza la o cariera militara, iar celalalt vrea sa ajunga un fotbalist la fel de mare ca Messi. Iulian Hurja, fratele cel mare, este olimpic la Geografie, insa acum, in clasa a VIII-a, se pregateste intens pentru admiterea la Liceul Militar.

„Este un elev-model, pe care si l-ar dori orice profesor. Tinde spre perfomanta la mai multe discipline”, spune dirigintele sau, Dumitru Gavril. Profesorul, un sprijin de nadejde si cel care i-a descoperit pasiunea pentru geografie, il considera pe Iulian un copil extraordinar. „Desi crescut fara mama, nu este un copil izolat. Socializeaza foarte bine cu cei din jur, iar eu il ajut cu ce pot”, adauga dirigintele. Iulian nu este pasionat doar de geografie, ci si de desen, iar cand are timp liber, coloreaza.

loading...
„Alexandru are unele probleme cu vorbitul. Le-a avut de mic, dar este din ce in ce mai bine. De aceea, nu ne dorim acum decat sa avem sanatate. Cu restul problemelor ne descurcam noi, asa cum am facut-o in toti acesti ani in care ne-am avut alaturi unul pe celalalt, la bucurie si la necaz”, spune tatal, Ilie Hurja.

Ilie Hurja si cei doi fii ai sai se gospodaresc singuri din seara friguroasa de decembrie 2011, cand mama baietilor a spus ca pleaca sa-si ia trei tigari de la chioscul din colt si nu s-a mai intors. A revenit un an mai tarziu, a fumat doua tigari si a plecat iar. „Nu i-a pasat nici o clipa de copii, daca au ce manca sau cu ce se imbraca. Pur si simplu nu a interesat-o decat sa-i fie ei bine”, spune Ilie Hurja. De atunci, femeia a mai venit de trei ori la fostul camin conjugal, la intervale de cativa ani: „Ultima data, si-a dat seama ca e mama anul trecut, cand a venit, chipurile, sa-si ia copiii. Nici unul nu a vrut sa plece. Nu au putut sa o ierte ca i-a abandonat”. Crescuti cu 570 de lei pe luna Ramasi in grija tatalui, dupa ancheta sociala care a stabilit ca parintele ii poate creste singur, cei doi copii au inteles ca numai impreuna vor razbi in viata.

„Pana nu-i pregatesc pe amandoi, dimineata, pentru scoala, nu pot pleca de acasa. Pana in oras, la cum este drumul, as face o ora, asa incat nu ma pot angaja. Si la lucrul cu ziua, aici, in sat, este greu, pentru ca oamenii vor sa fii la ei la prima ora a diminetii”, explica Ilie Hurja. Creste doua capre si cateva gaini, astfel ca mancarea este, cat de cat, asigurata. In decembrie, a taiat un porc crescut tot in gospodarie.

Iulian si Alexandru isi ajuta tatal la treburile gospodaresti – dau mancare pasarilor si animalelor, matura casa, isi spala hainele – si se descurca foarte bine si la scoala. „Chiar daca nu avem bani multi, putem spune ca nu ne lipseste nimic pentru a trai decent. Ne organizam dupa cati bani avem, iar datorii nu vreau sa fac, pentru ca ar trebui sa le dau inapoi si nu am de unde”, mai spune tatal copiilor.

sursa: libertatea.ro

Comenteaza articolul

comments

Despre Edi Bumbescu

facebook-profile-picture
Contact: office@yabbmusic.ro