Povestea trista a fetei de 15 ani din Vaslui care a murit de meningita.

Adolescenta cu meningita dusa in coma din Vaslui la Iasi era plecata de acasa din 14 aprilie. Politistii locali au gasit-o trei zile mai tarziu, in subsolul unui bloc din municipiul Vaslui si au dus-o intr-un centru pentru copiii strazii, al Directiei pentru Protectia Copilului. De acolo a ajuns luni la Spitalul Judetean de Urgenta Vaslui, a intrat in coma si s-a decis transferul de urgenta la un spital din Iasi, unde cateva ore mai tarziu a murit.

Reporterul Libertatea a fost la casa fetei, din satul Portari, comuna Zapodeni si a vorbit cu mama acesteia si cu primarul. Desi fata era de luni in spitalul din Vaslui si marti a intrat in coma, mama ei nu stia nimic. Abia marti dupa-amiaza, reprezentantii de la Directia pentru Protectia Copilului din Primaria Zapodeni au anuntat-o pe femeie.

Primaria Zapodeni, care monitoriza situatia adolescentei, mai ales ca mama acesteia beneficiaza si de ajutor social, in valoare de 357 de lei, avea obligatia sa o anunte pe femeie despre starea fiicei sale. A facut-o insa abia astazi, dupa ce s-a decis transferul fetei la un spital din Iasi, iar reprezentantii DGASPC Vaslui au sesizat Primaria. „Nu stiu ca este in stare grava la Iasi. Nu m-a anuntat nimeni. De unde sa stiu? Au numarul meu”, spunea Angela Chiriac, mama fetei, cu cateva ore inainte de decesul fiicei sale.

Femeia nu a avut prea multe cuvinte bune despre fiica sa, pe care a prezentat-o ca pe un copil problema, care o batea si pleca des de acasa. „Eu sa ma duc la spital? Nu am bani nici de o paine. Pana nu iau ajutorul saptamana asta, nu am niciun leu. Ce pot eu sa-i fac? Sa ma duc sa-i dau eu sanatate? Daca ea nu este in stare sa stea linistita langa mine acasa… Nu! Nu am cum sa ma duc si nu am bani. Nimeni nu imi da un leu de o paine”, a spus Angela Chiriac, intrebata daca merge la Iasi la fiica sa grav bolnava.

loading...
Fata de 15 ani a abandonat scoala anul trecut, cand era in clasa a VIII-a, la o unitate de invatamant pentru copii cu nevoi speciale din municipiul Vaslui. Mama fetei spune ca, la fel ca si acasa, aceasta a creat probleme si la scoala, fiind internata si la Spitalul de Psihiatrie „Socola” din Iasi. Intrebata de unde s-ar fi putut imbolnavi de meningita fiica sa, femeia a spus:

„Pai daca doarme iarna cu golanii prin subsoluri, pe unde poate! Nici nu pot sa-mi dau seama ce-i cu ea. Nu are acasa unde sa stea? Noi o tragem la bine si ea face numai rau! Parca-i bagat ceva in dansa. Umbla cu toti tiganii si toti boschetarii. Ma face de tot rasul. Nu mai pot”. A stat pe strazi trei zile, pana au gasit-o politistii locali Fata a fugit ultima data de acasa pe 14 aprilie, fara insa a fi anuntata disparitia sa. Trei zile mai tarziu, politistii locali vasluieni au gasit-o in subsolul unui bloc si au dus-o in complexul de servicii comunitare din apropierea Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Vaslui. Conform procedurilor, reprezentantii Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Vaslui au anuntat autoritatile locale ale comunei. Pe 19 aprilie, femeia, la sesizarea Primariei, a incercat sa-si recupereze fiica, insa aceasta a refuzat categoric sa se intoarca acasa. „M-am imprumutat 50 de lei, m-am dus la Protectia Copilului. A facut scandal acolo cu mine, de am si plecat. Nu mai pot. Pai ea ma baga pe mine in pamant? Este foarte violenta, sare la mine la bataie, fura din casa, umbla cu boschetari de prin targ, prin subsoluri, pe unde apuca. Nu am ce-i face, la fel ca si politia si Protectia Copilului. Nu stiu unde sa ne mai ducem si ce sa mai face cu ea. V-am spus: eu nu mai am ce face cu ea”, spunea mama fetei cand aceasta era dusa in coma la Iasi. In timp ce reporterul Libertatea vorbea cu mama fetei, asistenta sociala a Primariei Zapodeni a sunat-o sa ii spuna despre starea adolescentei. L-am intrebat pe primarul din Zapodeni, Ionel Chiratcu, de ce familia fetei a fost anuntata atat de tarziu despre starea fetei. „Eu pot sa le stiu si sa le fac pe toate? Eu nu am stiu nimic pana nu m-ati intrebat dumneavoastra. Ganditi-va ca am noua sate si peste 4.000 de locuitori. Nu-mi este usor”, a spus edilul Ionel Chiratcu. Fata mai are trei surori mai mari, toate plecate in strainatate, si un frate, care lucreaza la o firma din municipiul Vaslui.

Dupa ce a fost gasita de politistii locali pe 17 aprilie, si a refuzat sa plece cu mama ei acasa, pe 19 aprilie, starea fetei s-a agravat in timp ce era in centrul DGASPC, de unde luni dupa-amiaza, a fost dusa la Spitalul Judetean de Urgenta (SJU) Vaslui, fiind diagnosticata la internare cu suspiciune de colica renala. Marti dimineata, starea fetei s-a agravat brusc. „Pacienta prezenta simptomatologie specifica suspiciunii de meningita pneumococica. In consecinta, avand in vedere si starea grava a pacientei, s-a solicitat un echipaj de terapie intensiva mobila pentru transferul la o unitate medicala din Iasi”, ne-a declarat managerul SJU Vaslui, Ana Rinder. Medicii de la Vaslui au decis sa o transfere de urgenta, in coma, la un spital din Iasi, cu o autospeciala de terapie intensiva mobila. Pe drum, masina s-a defectat si fata a fost preluata de o ambulanta de tip C2, cu care a ajuns la spitalul din Iasi. Dupa cateva ore, timp in care a fost monitorizat in Sectia de Anestezie Terapie Intensiva, fata a murit. Noua copii, doua mame si 13 angajati ai centrului au venit in contact cu fata cu meningita Odata cu aparitia suspiciunii de meningita din Vaslui, autoritatile au intrat in alerta. La sesizarea reprezentantilor spitalului din Vaslui, Directia de Sanatate Publica a declansat o ancheta epidemiologica, solicitand celor de la DGASPC sa ia urgent masurile care se impun in astfel de cazuri. „Noi am transmis date catre autoritatile sanitare cu privire la numarul de persoane existente in respectivul centru, pentru a primi tratamentul profilactic. De asemenea, s-a identificat o firma specializata pentru dezinfectia centrului social”, ne-a spus purtatorul de cuvant al DGASPC Vaslui, Irina Cimpeanu. In prezent, in Complexul de Servicii Comunitare Vaslui sunt cazati noua copii, cel mai mic de doar sase luni, si doua femei, de 30 si 42 de ani, mame ale unora dintre micuti. In centru lucreaza 13 angajati ai DGASPC, toti venind in contact, direct sau indirect, cu fata cu meningita.

sursa: libertatea.ro

Comenteaza articolul

comments

Despre Edi Bumbescu

facebook-profile-picture
Contact: office@yabbmusic.ro