Mii de romani sunt blocati la granita dintre Austria si Ungaria

Ministrul Afacerilor Externe din Romania a vorbit cu omologul sau ungar pentru a repatria 3.500 de romani aflati la granita Austriei cu Ungaria si care nu se pot intoarce in tara.

In seara zilei de 16 martie, mii de romani au ramas blocati la granita dintre Austria si Ungaria. Ungaria nu-i lasa sa intre in tara si spun ca nici prin Austria nu se mai pot intoarce.

Ungaria a decis ca din data de 17 marie 2020, granitele tarii sa fie inchise, ceea ce a dus la crearea unor blocaje de frontiera dintre Austria si Ungaria, pe sensul de intrare pe teritoriul ungar. In acest context, la punctul de frontiera Nickelsdorf se afla un numar considerabil de familii cu copii si persoane in varsta, in total peste 3500 de persoane pana la acest moment, care doresc sa se intoarca in tara.

Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu a avut o convorbire telefonica cu omologul sau ungar, Peter Szijjarto. I-a solicitat adoptarea de urgenta de catre autoritatile ungare a unor masuri care sa permita reluarea tranzitului cetatenilor romani pe teritoriul ungar.

loading...
„Ministrul Bogdan Aurescu a accentuat caracterul foarte sensibil al situatiei create, inclusiv ca urmare a faptului ca informatiile nu au fost disponibile cu suficient timp in prealabil, si a solicitat sprijinul omologului sau pentru crearea de urgenta de catre autoritatile ungare a unui coridor umanitar care sa permita tranzitul continuu prin Ungaria spre Romania al tuturor cetatenilor romani aflati in prezent la frontiera dintre Austria si Ungaria”, se arata intr-un comunicat de presa al Ministerul Afacerilor Externe.

Ministrul Afacerilor Externe din Ungaria a acceptat repatrierea romanilor in cel mai scurt timp. Cei doi ministri au convenit sa pastreze legatura pe durata acestei zile pentru a monitoriza deblocarea in teren a situatiei si revenirea cu bine in tara a cetatenilor romani.

„Ministrul Peter Szijjarto a confirmat ca Ungaria va sprijini, ca masura de exceptie, aplicata o singura data, repatrierea cetatenilor romani in cel mai scurt timp posibil, urmand ca detaliile efective privind intrarea pe teritoriul Ungariei si tranzitarea acestuia pana la granita cu Romania sa fie stabilite, si apoi masurile implementate, de autoritatile de resort ale ministerelor de interne din cele doua tari”, se mai arata in comunicat.

sursa: wowbiz.ro

Comenteaza articolul

comments

Despre Edi Bumbescu

facebook-profile-picture
Contact: office@yabbmusic.ro