Anuntul facut de Ludovic Orban: Ce se va intampla cu somajul tehnic

Premierul Ludovic Orban a declarat, vineri, ca masura somajului tehnic pentru bugetari ar fi fost eficienta daca putea fi aplicata o luna de zile, ceea ce nu mai este posibil, avand in vedre ridicarea starii de urgenta in 15 mai.

Premierul Ludovic Orban a declarat, vineri, ca masura somajului tehnic pentru bugetari ar fi fost eficienta daca putea fi aplicata o luna de zile, ceea ce nu mai este posibil, avand in vedre ridicarea starii de urgenta in 15 mai. Intrebat daca in aceste conditii mai exista solidaritate intre angajatii de la stat si cei de la privat, Orban a spus ca cea mai mare parte a bugetarilor isi fac datoria, ar cei care nu o fac vor pleca acasa.

Ludovic Orban a fost din nou intrebat, vineri, despre somajul tehnic al bugetarilor si daca mai exista solidaritate intre angajatii de la stat si cei de la privat.

„Nu mai este aplicabila pentru ca se va incheia starea de urgenta pe 15 mai, masura ar fi fost eficienta daca puteam sa o aplicam o luna, adica 15 zile sa lucreze unii si in timpul asta jumatate sa stea acasa. Exista solidaritate, cea mai mare parte a angajatilor din institutiile publice isi fac datoria. Cine nu isi face datoria, va pleca. Pe de alta parte, am luat in calcul si un lucru care nu este lipsit de semnificatie. In foarte multe familii exista persoane afectate de somaj tehnic, sunt familii in care sunt persoane angajate in institutii publice si persoane angajate in mediul privat. Daca afectam ambele venituri ale familiei, ar fi existat un risc mai mare. De asemenea, exista si un alt lucru pe care vi l-am spus din capul locului, intentia noastra este sa nu aplicam politici de austeritate, mentinerea unei cereri la un nivel cat mai ridicat reprezinta o garantie a unei recuperari economice cat mai rapide, atata timp cat omul are venituri, atata timp cat isi pastreaza dorinta de a cumpara, atata timp cat usor, usor revine la un consum normal, acest semnal va fi semnal pozitiv inclusiv pentru economie si va permite reluarea foarte multor activitati de productie, de servicii care sunt aferente satisfacerii nevoilor oamenilor”, a raspuns premierul.

loading...
Acesta a explicat ca nu s-a luat o decizie nici in ceea ce priveste reducerea indemnizaiilor demnitarilor.

”Daca vom lua o decizie, vom anunta”, a mai spus premierul.

In ceea ce priveste bugetarii din institutiile de spectacol care nu vor mai beneficia de somaj tehnic, prmierul a spus: ”Chiar daca stau acasa, organizeaza spectacole pe online si chiar au fost cateva momente extrem de frumoase pe care cred ca le-au apreciat toti romanii. Usor, usor vor exista o redeschidere a activitatilor si in domeniul cultural, dar sigur dupa o analiza foarte serioasa astfel incat relaxarea diferitelor masuri sa genereze efecte minime in ceea ce priveste riscul de raspandire a bolii”.

Premierul Ludovic Orban a anuntat, joi, ca somajul tehnic pentru cei din institutiile publice ”nu mai este de actualitate” avand in vedre ca ne apropiem de finalul starii de urgenta, dar si pentru ca multi din sectorul public sunt implicati n prima linie a luptei mpotriva coronavirus.

sursa: wowbiz.ro

Comenteaza articolul

comments

Despre Edi Bumbescu

facebook-profile-picture
Contact: office@yabbmusic.ro