Cand e asteptata relaxarea restrictiilor si nu vom mai avea nevoie de declaratie

Autoritatile arata ca in perioada imediat urmatoare nu sunt luate in calcul masuri de relaxare a restrictiilor si ca dezbaterile la nivel oficial in acest sens au loc in functie de evolutia numarului de cazuri de Covid-19.

Ministrul Sanatatii, Nelu Tataru, a estimat ca masurile s-ar putea relaxa incepand cu data de 15 mai, insa numai cu anumite conditii. Conditiile impun scaderea numarului de cazuri si decese, dar si asigurarea ca focarele nu pot reizbucni.

„Perspectiva ridicarii primelor restrictii este data de 15 mai. Dar exista niste conditii: sa avem o scadere a numarului de cazuri, sa avem o scadere a deceselor, sa avem acea siguranta ca focarele nu pot reizbucni”, a spus ministrul Sanatatii la Antena 3.

De asemenea, Nelu Tataru sustine ca si hotelurile si restaurantele s-ar putea redeschide de pe 15 mai, insa vor exista anumite reguli impuse. „Trebuie sa incepem relaxarea masurilor tocmai invers de modul in care am pus restrictiile. Sa zicem ca nu va mai exista declaratia pe proprie raspundere. Restrictiile se vor relaxa treptat, gradual, pentru fiecare comunitate. Nu putem spune ca intr-o zona in care avem un focar vom avea aceleasi relaxari ca in alte zone in care focarele s-au consumat”, a declarat Nelu Tataru.

loading...
In schimb, scolile ar putea incepe la sfarsitul lunii mai sau inceputul lunii iunie. „Poate sfarsitul lunii mai, inceputul lunii iunie, 1 iunie. Trebuie sa avem foarte mare grija pentru tot ce inseamna copii. Ne gandim, ei se vor reintalni dupa o anumita perioada, deja maine am o intalnire cu ministrul Educatiei, in care sa stabilim niste protocoale pentru revenirea in scoli”, a precizat Nelu Tataru marti seara, la Antena 3.

Nelu Tataru a adaugat faptul ca incepand cu data de 15 mai, este posibil ca declaratia pe propria raspundere sau declarantia de angajat sa nu mai fie impuse. „De pe 15 mai, e posibil sa nu mai fie impusa declaratia”, sustine ministrul Sanatatii.

Ministrul Sanatatii, Nelu Tataru, a precizat ca deschiderea mall-urilor, evenimentele sportive sau culturale nu sunt pe primele locuri pe lista de prioritati in ceea ce priveste relaxarea restrictiilor. „Aceste masuri de relaxare vor veni in momentul in care vom vedea acea curba a cazurilor noi sau a cazurilor critice incepe sa scada. Le vom lua in functie de fiecare comunitate in parte si in functie de fiecare focar. Avem 10 judete plus Bucurestiul care au 70% din cazuri.

Avem sase judete trecute de 300 de cazuri, aproape de 400 de cazuri. Sunt focare inca in expansiune, chiar daca transmiterea locala nu mai este asa accentuata, dar este o transmitere locala continua si la fiecare dintre ele avem motive sa fim inca precauti, sa mentinem aceleasi masuri”, a spus Nelu Tataru, la Digi24.

sursa: redactia.ro

Comenteaza articolul

comments

Despre Edi Bumbescu

facebook-profile-picture
Contact: office@yabbmusic.ro