Purtarea mastii este obligatorie! Ludovic Orban, despre stocurile de masti chirurgicale

Purtarea mastilor chirurgicale a devenit obligatorie in contextul pandemiei de coronavirus, cu toate ca Romania nu dispune de o cantitate considerabila de masti.

Premierul Ludovic Orban a declarat, joi, ca, pana in 15 mai, trebuie realizate stocuri importante de masti chirurgicale, avand in vedere obligativitatea purtarii acestora in spatiile inchise, informeaza News.ro.

”Preocuparea noastra a fost sa sustinem poducatori romani care sa produca astfel de masti”, a spus Orban, afirmand ca va creste foarte mult consumul zilnic al acestora. In plus, premierul a anuntat ca pretul mastilor ar putea fi plafonat.

Ludovic Orban a fost intrebat, joi, daca Romania este pregatita cu stocuri de masti, avand in vedere ca purtarea acestora devine obligatorie din 15 mai si a spus:

”Cu siguranta am discutat aceasta chstiune de aproximativ o saptamana. Purtarea mastii in spatii inchise este foarte utila pentru ca reduce posibilitatea de infectare. Preocuparea noastra a fost sa suntinem poucatori romani care sa produca astfel de masti. Avem utilaje noi care au o capacitate sa produca o cantitate insemnata . Vom incerca sa asiguram capaciatea deplina”.

loading...
Ludovic Orban a afirmat ca se va gandi o formula de distribuire a mastilor catre persoanele care nu au venituri si nu le pot cumpara.

”Eu sper sa crestem aceasta capacitate. Va trebui ca pana in 15 mai sa producem cantitati semnificative si sa cumparam de la producatori externi”, a mai declarat Premierul, anuntand ca Unifarm are peste 4 milioane de masti chirurgicale, iar stocul de masti FFP 2 si FFP 3 este de ordinul milioanelor.

Orban a mai spus ca ”obligativitatea de a purta masti va face un consum mare” care va trebui asigurat.

Intrebat daca se ia in calcul plafonarea pretului la masti, Orban a spus: ”Ne gandim si la acest lucru”.

Intrebat cand s-ar putea lua decizia, Orban a spus: ”Istoria economica, pentru cine a citit-o, spune ca, atunci cand s-au luat astfel de masuri, daca interventia pe piata a generat un pret administrativ care nu are nicio legatura cu raportul oferta-cerere s-a produs penurie, generarea de retele de vanzare la negru care au lipsit mare majoritate a oamenilor aceste produse. Cred ca trebuie sa asiguram o oferta la nivelul cereriisi acesta este obiectivul pe carel avem: sa producem in Romania cat mai mult i sa rusim sa importam ce nu putem produce”.

Presedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri ca dupa 15 mai toata lumea va fi obligata sa poarte masti de protectie in spatiile publice inchise si in transportul in comun, masura valabila pana anul viitor.

sursa: wowbiz.ro

Comenteaza articolul

comments

Despre Edi Bumbescu

facebook-profile-picture
Contact: office@yabbmusic.ro