Tarile care se pregatesc sa iasa din carantina: ce state au planuri concrete sa revina la normalitate

Pandemia de coronavirus are efecte dezastruoase asupra economiei si din ce in ce mai multe state au inceput sa faca planuri pentru iesirea treptata din carantina. Austria si Danemarca sunt primele tari care au anuntat, luni, ca au planuri concrete pentru revenirea la normalitate, in speranta ca au depasit varful epidemiei.

Austria planuieste sa redeschida micile magazine, incepand cu data de 14 aprilie, urmand apoi ca si centrele mai mari sa o faca, de la data de 1 mai. In functie de cum evolueaza epidemia de coronavirus, mai ales dupa vacanta de Paste, e posibil sa se redeschida si restaurantele, hotelurile si scolile pe la mijlocul lunii mai, insa aceasta decizie se va lua abia la final de aprilie.

Raman valabile regulile stricte legate de purtarea mastii in public, distantarea sociala si numararul de oameni care au voie in acelasi timp in magazine. Evenimentele publice ar putea primi unda verde din iunie.

Cancelarul austriac Sebastian Kurz lauda reactia rapida a tarii sare in lupta cu coronavirusul: Austria a decretat carantina nationala incepand cu 16 mai, mai devreme decat tarile vecine.

“Am reactionat mai repede si mai strict in Austria decat in alte tari, deci am putut preveni ce a fost mai rau, cel putin pana acum. Acest lucru ne da posibilitatea sa iesim din aceasta criza mai repede”, a spus oficialul austriac.

Decizia autoritatilor austrice este insa influentata de populatie, care da semne de frustrare din cauza carantinei, scrie Washington Post.

loading...
Kurz le cere insa austriecilor sa respecte cu strictete masurile in perioada urmatoare, mai ales ca urmeaza Pastele, iar vremea se anunta frumoasa.

Si danezii se gandesc la iesirea din carantina, iar primele planuri sunt legate de gradinite si scoli: daca nu se inmultesc cazurile de coronavirus, acestea s-ar putea redeschide incepand cu 15 aprilie.

Bloomberg scrie ca membrii Guvernului vor avea discutii si cu importanti oameni de afaceri pentru a stabili in ce conditii se poate relua si activitatea acestora. Totusi, unele restrictii vor ramane valabile cateva luni de acum inainte, iar daca numarul de cazuri de coronavirus va creste, masurile se vor inaspri din nou.

Danemarca se lauda ca a introdus carantina din timp, de la 11 martie, si a avut o testare eficienta, lucru care a ajutat la tinerea epidemiei sub control.

Guvernul ceh a hotarat sa permita redeschiderea magazinelor care vand materiale de contructii si sa le permita oamenilor sa faca sport in aer liber, atata vreme cat activitatea sportiva nu se face in grup. Mai multe magazine urmeaza sa se redeschida dupa Paste.

Belgia, Franta sau Spania examineaza si ele modalitati prin care ar putea relaxa conditiile de carantina, insa liderii europeni sunt rezervati in a lua inca decizii in aceasta privinta.

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a declarat: „Ar fi iresponsabil sa va spun o data la care restrictiile vor fi ridicate sau macar relaxate, iar apoi sa nu ma pot tine de promisiune pentru ca numarul mare de infectii nu a mai permis acest lucru”.

Insa aceasta a promis ca “se gandeste zi si noapte la modalitati in care sa protejeze sanatatea oamenilor, dar si la un proces prin care acestia sa reia viata sociala, pas cu pas”.

Francezii nu sunt inca pregatiti pentru a relaxa masurile, iar primul ministru Edouard Philippe sustine ca totul se va face gradat.

Tari ca Italia, Germania si Marea Britanie iau in calcul si varianta de a le permite sa isi reia activitatea doar oamenilor care au avut coronavirus si acum prezinta anticorpi.

n Italia a scazut numarul pacientilor cu Covid-19 care au nevoie de terapie intensiva, iar numarul imbolnavirilor a crescut cu foarte putin.

In weekend, ministul Sanatatii Roberto Speranza a facut declaratii despre iesirea tarii din starea de carantina, care a inceput pe 9 martie, discutand si protocoalele care se impun pentru aplicarea acestei masuri.

Speranza a declarat ca exista cinci directii pe baza carora guvernul de la Roma planuieste sa implementeze ”faza a doua” a starii de urgenta, cand restrictiile impuse de carantina vor fi ridicate.

Conform ministrului, ramane in vigoare distantarea sociala, folosirea pe scara larga a mastilor de protectie a fetei, in timp ce sistemul medical local va fi pus la punct, astfel incat sa permita tratarea mai rapida a cazurilor de Covid-19.

Testarea va fi extinsa, inclusiv cu ajutorul aplicatiile de pe telefonul mobil si al altor forme de tehnologie digitala, in timp ce o retea de spitale care sa ingrijeasca exclusiv pacientii cu Covid-19 va fi pusa la punct.

loading...
”Nu putem exclude un noul val de infectari pana cand nu este distribuit in masa vaccinul”, a declarat Speranza pentru La Republica.

”Avem in fata niste luni dificile. Treaba noastra este sa cream conditiile pentru a trai cu virusul printre noi”.

Starea de urgenta, care limiteaza strict circulatia oamenilor si ingheata toate activitatile economice non-esentiale, dureaza oficial pana la 13 aprilie, dar este de asteptat sa fie extinsa.

sursa: protv.ro

Comenteaza articolul

comments

Despre Edi Bumbescu

facebook-profile-picture
Contact: office@yabbmusic.ro