Un medic roman din Suedia explica cum reusesc autoritatile sa faca fata cu succes pandemiei de coronavirus

Suedia nu a inchis scolile, localurile publice si alte afaceri mici, ci a impus distantarea sociala, care oricum este o regula a tarii.

Mortalitatea este mare, peste 4.430 de cazuri si 180 de morti, dar cu toate acestea sistemul nu este sufocat, spune Laura Ghibu, medic roman stabilit in Suedia, citata de Digi24.

„Situatia din Suedia este inca sub control. Avem si noi mari probleme cu materialele de protectie. Eu am norocul sa lucrez intr-o clinica privata, deci materialul de protectie mi-l cumpar singura si am avut ideea sa mi-l cumpar inainte sa inceapa criza.

In Suedia situatia inca este sub control, desi avem mai mult de 4.000 de cazuri diagnosticate cu Covid, avem doar 146 de morti (la momentul discutiei, marti, la pranz – n.r.), marea majoritate in varsta, cu comorbiditati.

Aici, autoritatile nu au decis sa inchida tara, totul este deschis, toate magazinele sunt deschise, scolile sunt deschise, dar cei in varsta si cei care sunt in categoria de risc major de complicatii din cauza Covid-19 sunt consiliati sa ramana acasa si sa nu se deplaseze.

loading...
In momentul de fata, autoritatile nu considera necesare masurile de izolare, dar asta este datorat sistemului suedez, societatii suedeze, care este foarte individualista. Aceasta reteta nu se poate aplica in alte tari. In Suedia, lumea locuieste destul de segregata, familiile nu se intalnesc, nu exista o socializare intre diferite fase de varsta, de aceea este foarte usor sa izolezi fasele de varsta care sunt mai expuse complicatiilor”, a aratat dr. Laura Ghibu pentru Digi24.

In toata capitala Suediei, cluburile de noapte au ramas deschise, insa singura masura care s-a luat, a fost cea de a limita adunarile care depasesc 50 de persoane.

Potrivit BBC, masurile luate sunt mai mult recomandari, decat restrictii: oamenii cu probleme de sanatate sa stea in casa, sa se spele pe maini si sa evite calatoriile care nu reprezinta o urgenta.

„Noi, adultii, trebuie sa fim exact asta: adulti. Nu sa imprastiem panica sau zvonuri. Nimeni nu este singur in criza asta, dar fiecare persoana are o mare responsabilitate”, declara un oficial.

Demografia tarii este un alt factor important, deoarece mai mult de jumatate din totalul locuintelor din Suedia sunt compuse dintr-o singura persoana, ceea ce reduce semnificativ riscul de a raspandi virusul in familie.

De asemenea, autoritatile au precizat ca un alt motiv pentru care nu au impus restrictii este sanatatea psihica si fizica a oamenilor.
Conducerea tarii spera, in continuare, ca situatia se va imbunatati, fara „masuri draconice”.

sursa: protv.ro

Comenteaza articolul

comments

Despre Edi Bumbescu

facebook-profile-picture
Contact: office@yabbmusic.ro