ZILE LIBERE pentru parinti pe perioada scolilor inchise.

ZILE LIBERE 2020. Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, a semnat recent decretul pentru promulgarea Legii privind acordarea unor zile libere parintilor pentru supravegherea copiilor, in situatia inchiderii temporare a unitatilor de invatamant. Luni, seful statului a anuntat inchideerea scolilor pana la toamna, astfel ca foarte multu angajati vor ramane pe statele de plata ale bugetului.

ZILE LIBERE 2020. Atunci cand scolile se inchid temporar din cauza vremii sau din alte motive, parintii copiilor care sunt nevoiti sa stea acasa vor putea beneficia, pe toata perioada in care scolile sunt inchise, de zile libere platite, indiferent ca lucreaza la stat sau in sectorul privat.

ZILE LIBERE 2020. „Se acorda zile libere unuia dintre parinti pentru supravegherea copiilor, in situatia inchiderii temporare a unitatilor de invatamant unde acestia sunt arondati, ca urmare a conditiilor meteorologice nefavorabile sau a altor situatii extreme decretate de catre autoritatile competente cu atributii in domeniu”, prevede articolul 1 al proiectului legislativ.

Prevederile se vor aplica parintilor ai caror copii au varsta de pana in 12 ani, inregistrati in cadrul unei unitati de invatamant si parintilor copiilor cu dizabilitati inregistrati in cadrul unei unitati de invatamant.

loading...
Pentru perioada in care vor sta acasa, parintii vor primi 75% din salariul net. Zilele libere platite se vor acorda la cererea unuia dintre parinti, respectiv a tutorelui legal, in cazul familiilor monoparentale. Prevederile se aplica pe baza unei declaratii pe propria raspundere, semnata de catre ambii parinti, cu exceptia familiilor monoparentale, depusa la angajator de catre parintele care va supraveghea copilul in perioada mentionata.

Ministrul Educatiei Monica Anisie a declarat luni ca invatarea asistata de tehnologie continua pana pe 12 iunie, cand se vor incheia cursurile anului scolar 2019/2020, iar pentru elevii care nu au acces la tehnologie, unitatile de invatamant si inspectoratele scolare vor oferi sprijin. Ministerul Educatiei va elabora ghiduri metodologice pentru fiecare disciplina. Unele continuturi pentru aceasta perioada vor fi abordate in anul scolar urmator. Mediile vor fi incheiate cu minim doua calificative sau note insa nu se vor mai sustine teze. Studentii vor continua invatarea asistata de tehnologie, iar examenele se pot sustine si online. Fiecare institutie de invatamant superior va stabili modalitatea si data examenelor in baza autonomiei universitare.

In ceeea ce priveste reluarea activitatilor in cadrul unitatilor de invatamant, elevii din clasele a 8-a, a 12-a si a 13-a, anii de final de ciclu profesional si liceal, pot reveni pe data de 2 iunie doar pentru 2 saptamani. Se vor realiza in aceasta perioada numai activitati de pregatire si consiliere pentru examenele nationale.

Pentru elevii care au probleme de sanatate sau au in familie persoane cu risc de imbolnavire, prezenta la scoala va fi optionala si decizia va fi a parintilor. Pregatirea lor va fi in mod online.

loading...
Evaluarea nationala si bacalaureatul se vor sustine in conformitate cu noua programa si respectand calendarele comunicate deja. Evaluarea Nationala incepe din 15 iunie, iar examenul de bacalaureat incepe cu probele scrise pe 22 iunie si va continua cu probele pentru competente. Calendarul acestora va fi comunicat ulterior.

Examenele sustinute de cadrele didactice, de titularizare, definitivat – se vor desfasura cu respectarea masurilor de siguranta si ministerul va comunica modalitatea de sustinere si calendarul.

sursa: romaniatv.net

Comenteaza articolul

comments

Despre Edi Bumbescu

facebook-profile-picture
Contact: office@yabbmusic.ro