DECLARATIE pe propria raspundere, ce trebuie completat din 15 mai.

STARE DE ALERTA. In contextul ridicarii starii de urgenta din Romania si implementarii starii de alerta, romanii nu vor mai trebui sa completeze declaratia pe propria raspundere atunci cand vor iesi din casa pentru a face miscare sau pentru a se aproviziona cu produsele de stricta necesitate.

STAREA de alerta elimina declaratiile pe propria raspundere in localitateea d edomiciliu, dar respectiva declaratie va fi completata de toate persoanele care vor dori sa paraseasca localitatea de resedinta. Este vorba despre diferite activitati profesionale sau despre relaxare, una dintre intrebarile care i s-au pus lui Marcel Vela – ministrul Afacerilor Interne – fiind cea referitoare la drumetii in zonele montane. Acestea vor fi permise, dar in declaratia pe propria raspundere va trebuie precizat intervalul de timp alocat si destinatia aleasa.

Astfel, declaratia pe propria raspundere va suferi, evident, unele modificari, unele rubrici disparand dupa ridicarea starii de urgenta, cum ar fi cele referitoare la iesirea din casa pentru cumparaturi, plimbarea animalelor de companie etc. Deocamdata, o astfel de decizie se afla in lucru si va fi luata de Comitetul National pentru Situatii de Urgenta, la momentul respectiv urmand a fi publicata, fireste, si noul model al declaratiei pe propria raspundere, adaptata situatiei.

”Da, poate. Va scrie in declaratia pe propria raspundere ca se duce in Sinaia sa faca un traseu montan, in perioada de pana in perioada de si se duce. Deci la plecare in afara orasului se va completa o declaratie, probabil, nu o dau ca si certa, pentru ca va decide Comitetul National pentru Situatii de Urgenta, dar, pentru a tine sub control posibilele infectii, contaminari cu acest virus pacatos, intre orase trebuie sa fie o rigurozitate sau o coordonare, sa nu zic un control in sensul strict al cuvantului. Oamenii trebuie sa stie ca miscarea lor trebuie sa fie in folosul lor, dar daca se depasesc unele limite, unele reguli, ei pot sa-si riste sanatatea”, a transmis Marcel Vela.

”Vor fi permise drumetiile, sporturile individuale, mersul cu bicicleta, pescuitul. Oamenii o sa poata avea activitati, sa se bucure de natura, sa se bucure de primavara, de vara, dar in acelasi timp, trebuie sa respecte masurile de izolare, de distantare sociala, de igiena personala, pentru ca acest virus nu ia vacanta in 15 mai”, a declarat Marcel Vela.

loading...
Ministrul de Interne, Marcel Vela, a declarat, luni seara, ca amatorii vor putea pescui linistiti din 15 mai, cand inceteaza starea de urgenta, iar restrictiile destinate prevenirii raspandirii coronavirusului vor fi relaxate. El a subliniat ca romanii ar trebui sa vada vacanta din aceasta vara ca pe o sansa pentru turismul romanesc.

„Relaxarea va fi etapizata, pana in 15 mai vom fi foarte atenti sa nu fie o explozie de cazuri in domeniul medical. Noi suntem intr-un platou de astepare, fara sa fie o crestere semnificativa. Comparativ cu alte state, la suta de mii de locuitori, Romania are 4,1 de decese.. Principiul pe care putem merge este de a relaxa etapizat restrictiile, trebuie evaluare epidemiologica. Daca ne situam pe acelasi platou, de la 1 iunie, vin alte relaxari.Parcurile vor fi deschise, dar doar pentru grupuri de trei persoane, se pot face drumetii in trei, iar pentru drumetii se va face o declaratie. N-am stabilit inca raza de actiune, toate deciziile se vor lua in functie de evaluarea epidemiologica de saptamana viitoare. Va fi si pescuitul introdus. Din 15 mai, pescarii pot sa-si pregateasca familiile ca pleaca”, a declarat Vela la Antena 1.

Ministrul a mai spus ca, probabil prin iunie se va decide si varianta deschiderii hotelurilor, teraselor si restaurantelor si a subliniat ca oamenii au fost extrem de responsabili in perioada de Paste si de 1 Mai si le-a multumit in special tinerilor pentru acest lucru.

„In principiu, de la 15 mai restrictiile de noapte vor fi ridicate, dar nu sa te apuci sa te duci la sala, ci pentru chestii importante. Vacanta o vad ca pe o sansa pentru turismul romanesc, poate virusul asta a trezit in noi un sentiment de natiune, sa vedem rasaritul la Marea Neagra, nu doar la Mediterana. A trezit sentimentul de siguranta nationala, nu doar globalizarea. Vom descoperi Delta, manastirile din Moldova” a afirmat ministrul de Interne.

Referitor la deschiderea salilor de fitness, el a precizat ca, desi in principiu este vorba despre practicarea unui sport individual, cei care il practica interactioneaza totusi la vestiare, ceea ce face sa nu poata fi deschise intr-o prima faza.

Marcel Vela s-a referit si la amenzi si la unele abuzuri ale Politiei. ”Amenzile au fost in marea majoritate date pe merit. Unde nu am putut noi si a actionat politia locala, daca s-a gresit, am luat legatura cu primarul pentru a demara o ancheta administrativa”, a precizat ministrul de Interne.

Luni dupa-amiaza, Vela a sustinut ca din 15 mai romanii vor putea pleca din localitate pentru a merge la munte sa faca drumetii sau alpinism, desi anterior, presedintele Klaus Iohannis precizase ca deplasarea in interiorul localitatilor va fi permisa fara a mai fi necesara declaratia pe propria raspundere, in timp ce deplasarea intre localitati nu va fi permisa decat pentru motive bine determinate, cum ar fi serviciul, probleme medicale sau activitatile sportive individuale.
„Activitatile sportive individuale sunt cele care tin de activitati gen drumetii, alte activitati gen alpinism, mersul cu bicicleta, mersul la pescuit. Toate acestea vor fi permise. Da, puteti pleca la Sinaia sa faceti alpinism sau drumetie”, a sustinut Vela, la Antena 3.
Premierul Ludovic Orban spune ca, dupa 15 mai, hotelurile nu se vor afla sub restrictii, dar restaurantele, cafenelele si barurile nu se vor deschide, nici cele din spatii inchise, nici cele din spatii deschise. „Vom deschide comertul, sigur cu exceptia mall-urilor, dar comertul va fi deschis”, anunta el, spunand si ca deplasarea in afara localitatilor va fi permisa pentru in interes de serviciu, pentru a merge la rude, pentru activitati agricole.

loading...
Orban a spus, luni, intr-o conferinta de presa, ca se va deschide comertul dupa 15 mai, cu exceptia mall-urilor.

„Vom deschide comertul, sigur cu exceptia mall-urilor, dar comertul va fi deschis. Si e important ca se deschide comertul, ca oamenii pot sa cumpere si atunci existand cumparare va creste productia, va fi un stimulent pentru reluarea productiei in anumite ramuri sau pentru readucerea productiei la nivelul anterior. Sunt masuri, libertatea de circulatie in interiorul localitatii cu siguranta va afecta favorabil companiile care comercializeaza combustibili, pentru ca o sa creasca consumul. De asemenea, sunt si reluarea frizeriilor, coafurilor, cabinetelor stomatologice si astea sunt activitati care vor permite revenirea la normalitate din punct de vedere economic”, a spus Orban.

El a mentionat ca hotelurile vor fi deschise, dar nu si restaurantele. „Practic, si hotelurile vor fi deschise. Hotelurile nu vor fi sub restrictie dupa 15 mai. Restrictii vor fi la restaurante, cafenele, baruri. Astea vor ramane. Din evaluarea de risc epidemiologic, restaurantele, mai ales in spatii inchise, sunt considerate printre cele mai mari riscuri epidemiologice si probabil va mai trece un timp pana sa se poata da drumul la restaurante, cel putin in spatii inchise”, a explicat Orban.

Intrebat cand vom putea calatori, premierul a raspuns: „Deplasarea in afara localitatii va fi permisa pentru anumite categorii de motive pe care le consideram intemeiate, deplasari de serviciu, deplasari la rude, deplasarile la activitatile agricole, ca daca dam drumul la alpinism, la deplasari montane inseamna ca se pot duce la munte. Va exista o anumita relaxare si in ceea ce priveste deplasarea in afara localitatilor care va creste cererea si pe unitatile de cazare. Inca nu putem da drumul la restaurante numai pentru ca exista o zona destul de afectata, eu recunosc, zona de restaurante, de cafenele, de baruri, e o zona unde se socializeaza, o zona unde oamenii se simt bine, o zona unde sunt convins ca, psihologic, oamenii ar avea nevoie, dar pe de alta parte punem pe prim plan sanatatea, suntem atenti si la economie, dar sanatate e de baza”.

Intrebat la ce parghii s-a gandit pentru a ajuta industria Horeca, Orban a spus: „Hotelurile si pensiunile nu sunt inchise, va mai spun inca o data. Hotelurile si pensiunile sunt deschise, vor fi deschise. Deja am luat doua decizii: i-am scutit de impozitele specifice pe care le plateau, in al doilea rand am prelungit valabilitatea voucherelor de vacanta, tocmai in perspectiva ca aceste vouchere de vancata sa poata fi folosite de eventualii clienti in scop turistic in acest sezon, in conditiile in care riscul epidemiologic se va reduce”.

Intrebat de asemenea, daca intr-o drumetie se poate bea o cafea la o terasa de la Cota 1400, Orban a raspuns: „Puteti sa va luati termosul si pe platou sa va puneti din termos o cafea si sa savurati cafeaua privind peisajul”.

„Dupa data de 15 mai, pe baza evaluarilor pe care le avem in momentul de fata, nu se vor deschide restaurantele, cafenelele si barurile, nici din spatii inchise, nici din spatii deschise. In functie de evolutia epidemiei, in functie si de evolutia conditiilor meteorologice, nu excludem posibilitatea ca cele in spatii deschise, in anumite conditii, sa le deschidem la 1 iunie, la 15 iunie, ca sezonul, hai sa fim cinstiti, sezonul de vara incepe cam in jurul datei de 15 iunie si in realitate dupa 1 iulie merg oamenii foarte serios. Deci nu excludem varianta asta, e adevarat, riscul epidemiologic in spatii deschise pentru restaurante, cafenele este mai mic, dar si aici trebuie sa tinem cont ca exista un risc si sa luam masurile de protectie pentru a reduce riscul de raspandire”, a adaugat Orban.

sursa: romaniatv.net

Comenteaza articolul

comments

Despre Edi Bumbescu

facebook-profile-picture
Contact: office@yabbmusic.ro