Raed Arafat: „Sa nu speriem. Persoanele de peste 65 de ani ar trebui sa aiba grija din 15 mai”

Raed Arafat a raspuns daca persoanele de peste 65 de ani vor trebui sa iasa din casa tot dupa un program dupa data de 15 mai.

Raed Arafat a fost intrebat duminica seara, la Romania TV daca persoanele varstnice vor trebui sa iasa din casa tot dupa un program bine stabilit, dupa data de 15 mai, cand se ridica starea de urgenta.

„Din ce stiu, din ce s-a discutat, nu (n.r. – nu vor mai avea program). Si aici va fi o relaxare dar in acelasi timp avertismentul foarte serios pe care il dau este acela ca nu inseamna ca au devenit mai putin vulnerabili la aceasta boala. Familiile trebuie sa aiba mare grija de protectie fata de persoanele respective, iar persoanele respective trebuie sa inteleaga ca exista asupra lor un risc mai mare decat asupra restului populatiei. Adica socializezi mult, nu te protejezi, nu masca, nu igiena, vin copiii des, se joaca, o pupa pe bunica… este foarte probabil ca bunica sa ajunga sa fie cu Covid-19 in scurt timp.

Asta trebuie inteles, nu incercam sa speriem populatia. Noi zicem clar care este situatia reala”, a declarat Raed Arafat.

loading...
Secretarul de stat Raed Arafat a declarat, joi, ca decizia Curtii Constitutionale care a stabilit ca amenzile aplicate in starea de urgenta sunt neconstitutionale creaza ”o problema majora”, intrucat nu exista mijloace de a-i face pe unii sa respecte regulile. Arafat explica faptul ca ne-am putea trezi, daca avem o relaxare prea rapida a masurilor, cu un val de imbolnaviri si decese care vor face ca toate realizarile de pana acum sa fie in zadar. Seful DSU precizeaza ca nu poate fi, din pozitia pe care o are, una dintre persoanele care poate spune ca totul va fi bine si nu poate fi optimist.

”Nu discut si nu comentez decizia in sine, insa este normal sa semnalez ca lipsa unor unelte care sa descurajeze pe cei care nu vor sa respecte regulile, in mijlocul unei batalii in care respectarea regulilor este o conditie fundamentala pentru a preveni o catastrofa de sanatate publica de mari proportii, devine o problema majora. In situatia in care se afla intreaga lume, in care tari cu sisteme sanitare foarte avansate au fost puternic lovite, este normal sa luam orice masura posibila ca sa aparam vietile cetatenilor dar si a celor care lucreaza in sistemul de interventie si in sistemul sanitar”, a scris, joi, arafat pe Facebook, despre decizia CCR in legatura cu amenzile aplicate in timpul starii de urgenta.

”Inteleg perfect supararea si frustrarea cetatenilor care doresc cat mai repede introarcerea la normalitate dinaintea pandemiei. Faptul ca in Romania impactul acestui virus a fost unul contorlat si nu a atins proportile pe care le-a atins in unele tari face pe multi sa puna intrebari din ce in ce mai mult despre necesitatea mai departe a masurilor luate la nivelul autoritatilor. Ma intreb, insa, cum vom explica situatia in cazul in care prin nerespectarea regulilor si prin masuri de relaxare pripite care sa ne duca la “normalitatea” dorita si solicitata de o parte a populatiei si a operatorilor economici, am ajunge sa pierdem tot ce am castigat impreuna in ultimele doua luni, iar in loc sa scada cazurile si numarul deceselor acesta ar creste semnificativ”, a mai scis Arafat.

Acesta a precizat ca ”nimeni nu poate sa vina cu un raspuns, la acest moment, prin care sa garanteze ca asa ceva nu are cum sa se intample”.

”De aceea, devine necesara o relaxare graduala cu reguli si cu evaluari periodice pentru a evita ca situatia sa scape de sub control. Asa ca, din respect pentru majoritatea care respecta regulile si fac tot posibilul sa se protejeze si sa protejeze pe semenii lor, trebuie sa avem si mijloacele prin care putem lua masuri impotriva celor care nu vor sa respecte regulile punand viata majoritatii in pericol”, a mai scris Afarat, care a precizat ca nu vrea sa discute despre eventuale abuzuri sau nemultumiri, care ar fi putut fi rezolvate pe cale legala.

”Faptul ca virusul pare inocent pentru majoritatea care se infecteaza cu el, acestia ramanand cu simptome usoare sau chiar asimptomatice, nu schimba si faptul ca virusul este un ucigas care cauzeaza afectiuni complexe si uneori fatale pentru o parte din populatie pe care suntem obligati sa o protejam. Sper ca postarea mea sa clarifice punctul meu de vedere fiind, in pozitia in care ma aflu, una din persoanele care nu are voie, sub nicio forma, sa fie optimista la acest moment si sa spuna ca totul va fi bine”, a incheiat Arafat.

Curtea Constitutionala a Romaniei a admis, miercuri, sesizarea Avocatului Poporului si a decis ca OUG 34/2020, prin care a fost majorat cuantumul sanctiunilor aplicate in timpul starii de urgenta, e neconstitutionala.

„In ceea ce priveste Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.34/2020 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.1/1999, Curtea constata ca aceasta a fost adoptata cu incalcarea art.115 alin.(6) din Constitutie, intrucat prin continutul sau normativ a vizat restrangerea exercitiului unor drepturi si libertati fundamentale (dreptul de proprietate, dreptul la munca si protectie sociala, dreptul la informare, libertatea economica)”, a transmis CCR.

sursa: romaniatv.net

Comenteaza articolul

comments

Despre Edi Bumbescu

facebook-profile-picture
Contact: office@yabbmusic.ro