Se vor da amenzi pentru lipsa DECLARATIEI PE PROPRIA RASPUNDERE din 15 mai?

Presedintele Klaus Iohannis a anuntat ca pentru deplasarea in interiorul localitatilor nu este necesara o declaratie, dar va fi necesara pentru deplasarea in provincie, astfel de deplasari putand fi facute pentru anumite motive. Iohannis a anuntat si ca, intr-o prima faza, serviciile religioase cu credinciosi vor fi reluate doar in aer liber, cu purtarea mastii si cu pastrarea distantei.

Nelu Tataru, ministrul Sanatatii, a vorbit despre modul in care vor se vor putea deplasa romanii in afara localitatii de domiciliu dupa data de 15 mai.

„Au fost mai multe discutii. Era clar, in interiorul localitatii disparea acea declaratie. Iesirile erau individuale, putand comasa pana la trei persoane. Se pastreaza distantarea sociala, masca se poarta in spatiile inchise, in mijloacele de transport in comun si la locul de munca. Pe strada nu. (…) Iesirile din localitate: au exista discutii sa se faca pe o responsabilizare a celui care pleaca, o declaratie verbala.

S-a luat totusi decizia pana la urma sa se faca pe declaratie pe proprie raspundere, aceasta responsabilizand, declaratie scrisa, considerand ca atunci cand scrii te gandesti de sapte ori inainte daca scrii, cand ti-o va cere cineva. Nu neaparat sa-l amenintam cu o amenda sau cu altceva, dar responsabilizarea, dupa doua luni in care am stat si am avut rabdare, sa insemne doar o hartie in care ne responsabilizam ca mergem undeva”, a explicat Nelu Tataru, invitat la emisiunea lui Mihai Gadea, la Antena 3.

loading...
„Daca nu ai hartia, se da amenda?”, l-a intrebat Mihai Gadea pe Nelu Tataru. „Deocamdata nu s-a luat nicio decizie in acest sens”, a raspuns ministrul Sanatatii.

Antrior, ,inistrul Sanatatii, Nelu Tataru, a declarat ca este adeptul declaratiei verbale pe propria raspundere, dupa data de 15 mai, atunci cand o persoana iese din localitatea de domiciliu. Ministrul a mai spus ca dupa 14 zile, incepand de la intrarea in vigoare a primelor masuri de relaxare, daca se observa o crestere a numarului de cazuri de Covid – 19, atunci ar putea fi reintroduse anumite restrictii.

Potrivit ministrului, dupa 14 zile, se va face o reevaluare si, daca este necesar, vor fi reintroduse restrictii.

”Dupa o perioada de 14 zile care este si acea perioada de incubatie,pana apare o infectie virala. Noi evaluam. In masura in care vom vedea o reluare a transmiterii comunitare, atunci ne gandim sa impunem si alte restrictii. Suntem pe acel platou, nu am inceput sa coboram. am vazut 226 de cazuri noi, sa ne gandim ca a fost sambata si duminica, cand testarile sunt realmente mai putin facute si avem un numar de 226, mai putin decat am avut cu o zi inainte, 231. Dar mentinem aceeasi prudenta. Cand incepem sa scadem ca numar de cazuri, macar o saptamana, sa vedem un numar din ce in ce mai mic de cazuri noi, caderea cazurilor din terapie intensiva, scaderea numarului de decese, putem spune ca am plecat pe panta descendenta si atunci putem sa ne gandim ca incepe si o perioada de relaxare pe care trebuie sa o controlam, dar daca in aceatsa perioada avem o crestere a numarului de cazuri noi si in special in anumite focare, atunci ne gandim sa reimpunem niste restrictii”, a mai spus Tataru.

Autoritatile au anuntat ca, dupa 15 mai, deplasarea in interiorul localitatii se va face fara restrictii, dar in afara localitatilor va fi permisa doar pentru ”motive temeinice”.

sursa: romaniatv.net

Comenteaza articolul

comments

Despre Edi Bumbescu

facebook-profile-picture
Contact: office@yabbmusic.ro