A patra etapa de relaxare a fost amanata. Nelu Tataru a facut anuntul

Ministrul Sanatatii, Nelu Tataru, a declarat, luni seara, ca s-a decis amanarea celei de-a patra etape de relaxare, care ar fi urmat sa se aplice din 1 iulie.

Ministrul Sanatatii, Nelu Tataru, a declarat, luni seara, ca s-a decis amanarea celei de-a patra etape de relaxare, care ar fi urmat sa se aplice din 1 iulie.

”Suntem intr-un moment in care gestionam un numar de cazuri crescut si s-a decis sa amanam cea de-a patra etapa de relaxare”, a spus Tataru. El a mentionat ca pot exista restrictii in orice zona unde este transmitere comunitara accentuata.

Referitor la sanctiuni, Tataru a spus ca poate fi sanctionat si agentul economic si turistul, ”dar nu vrem sa ne transformam intr-un stat politienesc”.

loading...
In ultimele doua saptamani, urmand aceste aspecte, o parte din concetatenii nostri nu au respectat aceste reguli si am vazut in anumite zone apoi la nivelul intregii tari cresterea transmiterii comunitare.

Aceasta crestere a transmiterii comunitare, dincolo de focarele pe care le aveam in acel moment, focarele din centrele de batrani, din centrele de pacienti neuropsihici, din spitale, si care in acest moment prezinta o recrudescenta. Suntem intr-un moment in care gestionam un numar de cazuri crescut si s-a decis sa amanam cea de-a patra etapa de relaxare”, a afirmat Nelu Tataru, la Digi 24.

El a adaugat ca acesta este un test de maturitate.

”Suntem intr-un moment in care gestionam viitorul acestei pandemii. Acum trei, patru saptamani eram pe o panta descendenta, cu o rata de transmitere 06, 07, numarul de cazuri care scazuse sub 200, cazurile din Terapie Intensiva erau 150-160, a urmat cea de-a treia perioada cu masuri de relaxare, weekendurile prelungite, poate si unele indemnuri la nerespectarea unor reguli, precum si bagatelizarea acestei pandemii si am putut observa foarte rapid cresterea numarului de cazuri noi. Situatia nu este numai la noi, este si in celelalte tari europene, dar la noi parca recrudescenta parca a fost mai acuta”, a explicat ministrul Sanatatii.

loading...
Intrebat daca sunt luate in calcul masuri de restrictie care sa fie impuse acum, Tataru a raspuns: ”Judecam fiecare caz in parte, fiecare focar in parte, fiecare ancheta epidemiologica va duce la un rezultat in care putem vizualiza o transmitere comunitara. In masura in care exista acea transmitere comunitara accentuata ne gandim ca punctual in anumite locatii sa putem impune si alte restrictii: izolarea acelui focar, carantinarea acelei zone. Noi trebuie sa izolam un focar pentru a nu se extinde. Cat timp avem acele focare care erau in centrele de batrani, in spitale, erau identificate, erau izolate, erau tratate. Cand apare transmiterea in comunitate, avem un alt tip de activitate”.

Intrebat, de asemenea, daca vor fi inchise plajele sau Constanta, Nelu Tataru a afirmat ca ”in acest moment nu avem acest pericol”.

”In acest moment avem acea lista cu tarile din Europa in care erau repartizate cele la inceput 17 apoi 22 de tari in care cand ne intoarceam intram in izolare. Orice masura se ia si intr-o reciprocitate cu tara respectiva. Si ei cand vor vedea in context european ca Romania reprezinta un risc s-ar putea sa ne introduca in izolare cand vom ajunge in acea tara. Se asteapta ca intr-o zi, doua sa avem decizia la nivel european, acei indicatori pentru a face aceasta lista si in masura in care vom avea o lista noua cu tarile din care ne intoarcem si nu vom intra in izolare, o vom da publicitatii”, a sustinut el.

Tataru a subliniat ca sistemul medical nu poate lupta singur.

”Avem o saptamana de foc in care putem vedea ce a generat acest weekend de nerespectare a unor reguli de distantare fizica, a unor reguli de igiena si precautii. Suntem pregatiti ca sistem medical, dar nu putem lupta doar noi singuri”, a declarat ministrul.

Potrivit acestuia, ”putem fi mai relaxati in sensul in care nu mai suntem in acea etapa de varf, dar ceea ce s-a intamplat in aceste doua saptamani ne-a aratat ca putem reveni oricand acolo chiar daca acum suntem mai pregatiti, chiar avem echipamente, chiar daca stim cu cine luptam, virulenta coronavirusului”.

”Nu este mai putin agresiv, tine de cati dintre noi transmitem, daca aveam acum trei saptamani o transmitere 06, 07 acum avem in jur de 1,4 si vedem si agresivitatea si vedem si transmitatorii dintre noi. Sunt actiuni cum a fost pe litoral in care vin din toata tara, nu respecta nicio regula, se intorc in toata tara. Atentia noastra trebuie sa fie maxima”, a mai spus el.

sursa: wowbiz.ro

Comenteaza articolul

comments

Despre Edi Bumbescu

facebook-profile-picture
Contact: office@yabbmusic.ro