Klaus Iohannis, consultare cu presedintele Consiliului European despre viitorul buget multianual al Uniunii Europene

Presedintele Klaus Iohannis a avut, marti, o consultare bilaterala in format de videoconferinta cu presedintele Consiliului European, Charles Michel, in vederea pregatirii reuniunii Consiliului European care va avea loc in perioada 17-18 iulie la Bruxelles.

Discutia a vizat viitorul buget multianual al Uniunii pentru perioada 2021-2027 si Planul de relansare economica propuse de catre Comisia Europeana.

Administratia Prezidentiala a anuntat, marti, ca presedintele Klaus Iohannis a avut o consultare cu cu presedintele Consiliului European, Charles Michel, in vederea pregatirii reuniunii Consiliului European care va avea loc in perioada 17-18 iulie la Bruxelles.

Presedintele Klaus Iohannis a prezentat obiectivele principale pe care Romania le are in cadrul acestui proces de negociere, reiterand necesitatea de a se ajunge cat mai curand posibil la un acord final.

loading...
”In ceea ce priveste viitorul buget al Uniunii, Presedintele Romaniei a subliniat ca obiectivul major al tarii noastre este obtinerea unor alocari cat mai mari pentru politicile de coeziune si agricultura. In acest context, Presedintele Klaus Iohannis a reiterat solicitarea de mentinere a unui rol principal al celor doua politici in cadrul viitorului buget al Uniunii, avand in vedere ca acestea reprezinta cele mai importante instrumente de investitii ale Uniunii, care functioneaza in mod adecvat si care pot oferi solutii eficiente in situatiile de criza.

Cu privire la politica de coeziune, Presedintele Romaniei a solicitat o flexibilitate sporita in absorbtia sumelor alocate acestei politici. Astfel, Presedintele Klaus Iohannis a sustinut cresterea transferurilor intre diferitele fonduri ale acestei politici pentru a adapta finantarea disponibila la nevoile noastre specifice de dezvoltare. De asemenea, Presedintele Romaniei s-a exprimat in favoarea mentinerii ratelor de cofinantare si prefinantare din actuala perioada de programare 2014-2020, precum si a actualei reguli de dezangajare a fondurilor europene de n+3 ani”, a transmis Administratia Prezidentiala.

Surrsa citata a precizat ca presedintele Klaus Iohannis a pledat pentru o flexibilitate suplimentara in cadrul concentrarii tematice in cazul Fondului European de Dezvoltare Regionala.

”Referitor la Politica Agricola Comuna, Presedintele Romaniei a solicitat alocari suplimentare pentru dezvoltarea rurala, tinand cont de faptul ca zonele rurale au o nevoie ridicata de investitii pe termen lung. In ceea ce priveste platile directe, Presedintele Klaus Iohannis a sustinut continuarea procesului de convergenta externa a acestora, astfel incat sumele acordate fermierilor romani din bugetul Uniunii sa fie cat mai apropiate de cele din statele Europei de Vest. De asemenea, Presedintele Romaniei a pledat pentru eliminarea caracterului obligatoriu al mecanismului de plafonare a platilor directe, astfel incat statele membre sa aiba flexibilitatea necesara pentru adaptarea finantarilor la propriile conditii specifice”, a mai transmis sursa citata.

Cu privire la introducerea unor resurse proprii noi la bugetul Uniunii Europene, Presedintele Klaus Iohannis a subliniat ca Romania este in favoarea oricarei alte resurse care poate genera venituri suplimentare, dar care sa nu afecteze sursele de venit existente la nivelul statelor membre.

Referitor la Planul de redresare economica, Presedintele Romaniei a pledat pentru o alocare totala substantiala, pentru o pondere mai mare a componentei de granturi comparativ cu cea de imprumuturi in totalul sumelor alocate, precum si pentru un acces rapid si eficient la finantare pentru toate statele membre. De asemenea, Presedintele Klaus Iohannis s-a pronuntat pentru o perioada cat mai lunga in ceea ce priveste implementarea noului instrument de redresare economica, astfel incat sumele alocate statelor membre sa poata fi absorbite integral si eficient.

Presedintele Romaniei s-a pronuntat pentru asigurarea unei perioade de rambursare de 30 de ani pentru fondurile alocate pentru redresarea economica, intrucat aceasta abordare ar permite punerea in aplicare a angajamentelor pe termen mediu si lung asumate la nivelul Uniunii Europene, evitand, totodata, presiuni nejustificate asupra bugetelor nationale.

In ceea ce priveste Fondul pentru Tranzitie Justa, Presedintele Klaus Iohannis a pledat pentru caracterul voluntar al transferurilor de la Fondul de Coeziune catre acest fond.

sursa: kanald

Comenteaza articolul

comments

Despre Edi Bumbescu

facebook-profile-picture
Contact: office@yabbmusic.ro