Ludovic Orban despre masurile care se vor lua de la 1 iulie.

Premierul Ludovic Orban a anuntat joi ca autoritatile vor decide in zilele urmatoare daca vor fi aplicate noi masuri de restrictie, in functie de numarul infectiilor cu noul coronavirus si de modul in care va evolua pandemia de coronavirus. De asemenea, seful Executivului i-a criticat pe liderii Opozitiei care „instiga la nerespectare regulilor”.

Premierul Ludovic Orban a declarat, joi, cu privire la un nou val de relaxare a masurilor incepand cu data de 1 iulie, ca se va face o analiza la sfarsitul acestei saptamani si in functie de aceasta vor fi luate anumite decizii. Intrebat daca va exista un nou val de masuri de relaxare de la 1 iulie, seful Executivului a explicat ca autoritatisle au un plan etapizat, din 15 in 15 zile pe baza evalurarii riscului epidemiologic.

„Vom face o evaluare sambata si duminica si in functie de datele pe care le vom lua vom decide. Imi doresc ca oamenii sa fie in afara pericolului”, a declarat Ludovic Orban la Digi24.

Premierul a amintit ca au existat „foarte multe declaratii iresposabile ale liderilor politici care instiga la nerespectarea regulilor”.

loading...
„Au lasat garda jos foarte multi oameni. Pentru ca psihologic este foarte greu sa respecti niste reguli si din cauza unei campanii iresponabile desfasurata de politicoemo si de atitudinea unor institutii cum este Avocatul Poporului care a atacat la CCR amenzile. Au fost pedepsiti cei care au respectat legea.

Ii rog pe romani sa se pazeasca”, a spus seful Executivului.

De asemenea, Ludovic Orban a solicitat o mobilizare suplimentara pentru verificarea respectarii regulilor.

Premierul Ludovic Orban a declarat, joi, in sedinta de Guvern, ca foarte multi lideri politici „neaga pericolul, instiga populatia la nerespectarea regulilor si initiaza alaturi de institutii aflate in slujba lor, si nu in slujba cetateanului, tot felul de demersuri, cum a fost demersul de astazi care s-a judecat la Curtea Constitutionala”. El i-a cerut ministrului Justitiei, Catalin Predoiu, explicatii in legatura cu decizia CCR privind carantina si izolarea, Predoiu spunand ca aceasta devine obligatorie dupa publicarea in Monitorul Oficial. Orban le-a cerut ministrilor ca toate institutiile cu atributii de control din subordine sa verifice daca se respecta regulile pentru prevenirea raspandirii coronavirusului. De asemenea, Orban a cerut ca autoritatile sa fie pregatite cu masuri de rezerva in ceea ce priveste cresterea numarului de pacienti infectati cu Covid-19, sa fie crescut numarul de paturi si sa se stabileasca ce se intampla cu pacientii dintr-un judet daca toate paturile de acolo sunt ocupate si unde vor fi transferati bolnavii.

Orban, catre ministri: Fiti pregatiti cu masuri de rezerva privitoare si la cresterea numarului de pacienti/ Aveti grija sa crestem capacitatea de tratare in ATICITESTE SI Orban, catre ministri: Fiti pregatiti cu masuri de rezerva privitoare si la cresterea numarului de pacienti/ Aveti grija sa crestem capacitatea de tratare in ATI

„Sigur ca ne confruntam cu un mediu politic in care foarte multi lideri politici, de luni de zile, neaga pericolul, instiga populatia la nerespectarea regulilor si initiaza alaturi de institutii aflate in slujba lor, si nu in slujba cetateanului, tot felul de demersuri, cum a fost demersul de astazi, care s-a judecat la Curtea Constitutionala. Ce va cer: toti ministrii care aveti institutii care au competenta legala de a verifica respectarea regulilor sa mobilizati aceste institutii si sa asigurati prezenta lor in teren. Respectarea regulilor in toate spatiile publice, indiferent ca este vorba de locul de munca, indiferent care e locul de munca, poate fi birou, poate fi fabrica, poate fi santier, trebuie respectate regulile. Aicea Inspectia Muncii trebuie sa fie pe teren. De asemenea, Politia trebuie sa fie implicata si sa sustina controalele efetuate de entitati partenere, cum ar fi Inspectia Muncii sau ISCTR-ul, pentru respectarea regulilor privind transportul public”, a cerut Orban, la inceputul sedintei de Guvern de joi.

El a spus ca trebuie verificata si respectarea regulilor in spatiile comerciale si in toate locurile unde exista interactiune intre oameni.

„Doar daca reusim sa asiguram respectarea regulilor putem sa tinem sub control evolutia epidemiei”, a atentionat premierul.

loading...
Orban i-a cerut ministrului Justitiei, Catalin Predoiu, un punct de vedere legat de decizia de joi a CCR privind carantina/izolarea, „pentru ca au aparut speculatii legate de faptul ca nu ar exista temei pentru carantina si izolare”.

„In primul rand trebuie sa vedem decizia in ansamblul sau si motivarea si dupa aceea sa stabilim un mod de reactie fata de aceasta decizie, care devine obligatorie odata publicata in Monitorul Oficial. Pana la publicarea insa in Monitorul Oficial, vorbim doar de o informatie de presa”, a explicat Predoiu.

„Si nu genereaza niciun efect juridic”, a completat premierul, Predoiu raspunzand: „In acest moment nu”.

Curtea Constitutionala a decis ca prevederea legala prin care ministrul sanatatii instituie carantina pentru persoanele care intra pe teritoriul Romaniei din zonele afectate de coronavirus este neconstitutionala. De asemenea, a decis ca este neconstitutionala prevederea referitoare la necesitatea incuviintarii Parlamentului pentru Hotararea de guvern privind instituirea starii de alerta si la posibilitatea Parlamentului de amodifica aceasta hotarare.

sursa: romaniatv.net

Comenteaza articolul

comments

Despre Edi Bumbescu

facebook-profile-picture
Contact: office@yabbmusic.ro