Ludovic Orban: Nu vom creste pensiile cu 40 la suta, asa cum scrie in lege

Ludovic Orban a anuntat, luni seara, ca pensiile nu vor fi cu 40 la suta, asa cum prevede legea adoptata de PSD. Asta, desi atat el, cat si Florin Citu, ministrul de Finante, au precizat ca bugetul pe 2020 contine marire pensiilor, iar ultimele date economice au aratat ca Romania are crestere economica.

MAJORARE PENSII 2020. „Degeaba maresti pensiile, daca, dupa aia, nu poti sa le platesti. Facem si noi ca PSD, le marim, dam drumul la inflatie si vezi ca poti sa iti cumperi cu banii respectivi ce puteai cumpara si inainte.

Cresterea cu 40% ar fi fost greu de facut si in conditii normale. E o nuca fierbinte pregatita de PSD, pentru ca in cazul in care vor pierde puterea, sa aiba cu ce sa revina. Vom creste pensiile, dar cu cat ne vom permite. „, a anuntat Ludovic Orban, luni seara, la Digi 24.

Primul ministru a explicat si care ar fi impactul aplicarii legii adoptate de PSD cu privire la majorarea punctului de pensie, el aratand ca este vorba despre un impact bugetar de 52 de miliarde de lei pentru anul 2021 si de aproximativ 83-84 de miliarde de lei pentru anul 2022.

loading...
„Noi avem investitii anul asta de 52 de miliarde”, a spus Orban.

Primul ministru a afirmat ca va face anuntul privind cresterea pensiilor atunci cand Guvernul va avea informatiile pe baza carora se va lua decizia cu privire la majorarea punctului de pensie.

Reamintim ca ministrul de Finante, Florin Citu, a afirmat recent ca pensiile vor creste de la 1 septembrie, dar procentul se va stabili in functie de executia bugetara. Citu sustine ca Legea pensiilor este nesustenabila si trebuie avuta mare grija, intrucat Romania trebuie sa existe si dupa 1 septembrie 2021.

„Pensiile vor creste de la 1 septembrie, dar discutam mai multe scenarii si fiecare va fi prezentat catre premier si catre Guvern cu riscurile aferente. Acele riscuri trebuie stiute de toata lumea. (…) Asa cum este construita Legea pensiilor, fara sursa de finantare, cu aceasta presiune pe termen scurt si pe anul viitor, este nesustebanila, creaza probleme de sustenabilitate Romaniei in urmatorii ani. Eu voi prezenta scenariile pe care le putem finanta in situatia in care suntem astazi, cu cea mai mare criza economica din ultima suta de ani”, a declarat Florin Citu la Realitatea Plus.

Acesta a adaugat: „Putem sa facem o crestere de pensii, dar vom vedea care va fi aceea. Aceste lucruri se vor face dupa ce avem primele sase luni de executie bugetara. Trebuie sa fim foarte, foarte, foarte atenti pentru ca putem sa aruncam econimia in haos daca cadem in aceasta directie a poplismului. Romania trebuie sa existe si dupa 1 septembrie anul viitor”.

Potrivit legii, pensiile ar trebui majorate la 1 septembrie cu 40%.

Olguta Vasilescu: PSD va depune motiune de cenzura in momentul in care Guvernul Romaniei va modifica prin ordonanta de urgenta legea pensiilor publice

Deputatul socia-democrat Lia Olguta Vasilescu a anuntat ca PSD va depune o motiune de cenzura atunci cand Guvernul va modifica, prin ordonanta de urgenta, legea pensiilor publice. Vasilescu a spus ca exista bani pentru pensii.

„Domnul Citu a spus de la inceputul anului ca a prins banii de pensii in buget. In functie de aceste afirmatii pe care le-a facut s-a crescut deficitul Romaniei si s-a imprumutat statul roman la dobanzi duble decat tarile din jurul Romaniei. Acum sa vii sa spui ca nu sunt bani de pensii, mi se pare iarasi inadmisibil”, a sustinut ea.

Premierul Ludovic Orban anunta ca Guvernul pregateste un plan de relansare a economiei, spunand ca ar putea majora de la 15 la 20 de miliarde de lei plafonul de garantare pentru programul IMM Invest, dar si ca ia in calcul crearea unui fond de investitii detinut „in prima faza” de statul roman, dar si in sustinerea investitiilor greenfield.

„Noi pregatim acum un plan de reconstructie economica, un plan de relansare economica”, a declarat Ludovic Orban, luni seara. Primul ministru a precizat ca Guvernul pe care il conduce a luat „masuri bune” pentru sustinerea economiei, cum ar fi rambursarile de TVA, plata concediilor medicale, oprirea masurilor de poprire, masuri „care sa asigure lichiditate cat mai mare” in economie. El a criticat modelul economic bazat pe consum promovat de guvernul precedent.

„Nu au fost sprijinite investitiile (…) s-au luat decizii catastrofale din punct de vedere economic care au distrus competitivitatea companiilor romanesti, vezi Ordonanta 114. (…) In primul rand plecam de la un principiu care e al liberalilor in istorie, prin noi insine”, a spus Orban.

loading...
El a precizat ca sistemul financiar bancar trebuie sa sprijine economia si ca bancilor „le-a convenit sa imprumute statul” decat sa sustina companiile, acesta fiind motivul pentru care Guvernul a decis sa implementeze programul IMM Invest. Orban a spus ca plafonul de garantare pentru acest program ar putea fi crescut de la 15 miliarde de lei, la 20 de miliarde de lei.

Premierul a sustinut de asemenea ca Executivul are in vedere sustinerea investitiilor, prin crearea unui fond de investitii care „in prima faza” sa fie detinut de statul roman si care sa beneficieze de „un management independent”.

„Un fond de investitii pe care sa-l realizam fie ca un fond care investeste direct in actiuni ale companiilor pentru a ajuta anumite companii, fie se face partener cu alte fonduri de investitii private. (…) Poate sa devina partener el sau sa sprijine alte fonduri de investiti private”, a afirmat Orban.

El a precizat ca ar fi necesari aproximativ 300 de milioane de eur, capitalizarea acestui fond de investiti, iar fondurile ar putea veni de la bugetul de stat sau din fonduri europene „in masura in care se va permite”. El a spus ca o suta de milioane de euro au fost deja „identificati” pentru a fi alocati capitalizarii acestui fond.

„E prematur sa-l listezi pe bursa, ideea sa-l listam pe bursa, sa scoatem titluri de fonduri, sa scoatem emisiuni de obligatiuni in timp, dar intai trebuie ca fondul sa-si arate capabilitatile, sa arate ca are capacitatea de a genera profit din plasamentele pe care le face”, a spus Orban.

Orban a mentionat ca printre prioritati se numara investitiile greenfield si de tip offset, in industrii precum cea militara.

Primul ministru a declarat ca planul de relansare economica va fi finalizat „cat de curand” si ca este nevoie de modificari legislative.

Ludovic Orban a spus ca relansarea economiei se poate, de asemenea, baza pe banii europeni, referindu-se atat la fondurile din exercitiul financiar, cat si la imprumuturile pe care Comisia Europeana le va face pentru a le aloca statelor membre.

sursa: romaniatv.net

Comenteaza articolul

comments

Despre Edi Bumbescu

facebook-profile-picture
Contact: office@yabbmusic.ro