Comisia Juridica din Senat: „Izolarea poate fi dispusa pe durata limitata, proportional cu situatia de fapt care o determina”

Izolarea poate fi dispusa pe durata limitata, in mod nedisciminatoriu si proportional cu situatia de fapt care o determina, a decis, miercuri, Comisia juridica a Senatului, la dezbaterea proiectului de lege privind instituirea unor masuri in domeniul sanatatii publice in situatii de risc epidemiologic si biologic, scrie Agerpres.

UPDATE: Premierul Ludovic Orban a declarat, miercuri seara, la inceputul sedintei de Guvern, ca ”se pare ca s-au inteles in comisie”, astfel ca va fi finalizat raportul la lege privind carantina.

„In sfarsit am o veste buna, domnule Arafat, stimati colegi. Se pare ca s-au inteles in comisie (Comisia juridica – n.r.) si vor finaliza raportul la lege si astept sa fiu informat cand este convocat plenul pentru a participa la plen ca sa sustin proiectul de lege in plen”, a afirmat premierul Orban, in debutul sedintei de Guvern, anunta News.ro.

Potrivit unui amendament adus alin. (1) articolului 8 al proiectului, izolarea se instituie pentru persoanele bolnave cu semne si simptome sugestive specifice definitiei de caz, precum si pentru persoanele purtatoare ale agentului inalt patogen chiar daca acestea nu prezinta semne si simptome sugestive, anunta sursa citata.

loading...
„Lista bolilor infectocontagioase pentru care se instituie izolarea persoanelor la domiciliul acestora, la o locatie declarata de acestea sau, dupa caz, in unitati sanitare, precum si lista unitatilor sanitare de baza in care se trateaza persoanele bolnave se stabilesc prin hotarare a Guvernului. Pentru a asigura un echilibru corect intre nevoia de a preveni raspandirea unei boli infectocontagioase cu risc iminent de transmitere comunitara si drepturile si libertatile fundamentale ale persoanelor, masura izolarii se instituie in raport de lista bolilor infectocontagioase, stabilita potrivit alin. (2) cu respectarea urmatoarelor standarde necesare exercitarii drepturilor si libertatilor fundamentale: a) Masura sa fie dispusa pe durata limitata, in mod nediscriminatoriu si proportional cu situatia de fapt care o determina; b) Masura sa aiba ca scop prevenirea raspandirii unei boli infectocontagioase, periculoase pentru siguranta persoanei si sanatatea publica; c) Masura sa fie instituita pe o durata limitata, care protejeaza interesul public si sa nu determine un dezechilibru intre nevoia de protejare a sanatatii publice si imperativul respectarii libertatii persoanei”, au stabilit senatorii juristi.

Totodata, s-a decis ca izolarea persoanelor prevazute la alin. (1) se instituie cu acordul persoanelor supuse examinarii, iar in lipsa acestuia, in conditiile alin. 6, intr-o unitate sanitara sau dupa caz intr-o locatie alternativa atasata unitatii sanitare, cum ar fi, dar fara a se limita, unitatile de cazare hoteliere sau alte spatii speciale amenajate, stabilita conform alin. (2), pentru cel mult 48 de ore, exclusiv in vederea efectuarii examinarilor clinice, paraclinice si a evaluarilor biologice, atunci cand medicul constata riscul de transmitere a unei boli infectocontagioase cu risc iminent de transmitere comunitara.

„Lista unitatilor sanitare si, dupa caz, a unitatilor alternative atasate acestora se stabileste prin Hotarare a Guvernului”, a precizat vicepresedintele comisiei, senatorul PNL Iuliana Scantei, care conduce sedinta.

„La expirarea termenului de 48 de ore, pe baza examinarilor clinice si paraclinice, daca se mentine riscul transmiterii bolii infectocontagioase cu risc de transmitere comunitara, medicul recomanda prelungirea masurii izolarii instituite in conditiile alin. 3, intr-o unitate sanitara sau intr-o locatie alternativa atasata unitatii sanitare, ori, dupa caz, la domiciliul persoanei sau la locatia declarata de aceasta. Izolarea la domiciliu sau la locatia declarata se instituie daca riscul contaminarii altor persoane sau al raspandirii bolii infectocontagioase este redus. Izolarea la domiciliu sau la locatia declarata nu poate fi dispusa in situatiile in care informatiile stiintifice oficiale referitoare la tipul agentului inalt patogen, calea de transmitere si rata de transmisibilitate impun izolarea persoanelor exclusiv in unitatile sanitare stabilite prin Hotarare a Guvernului”, a mai decis comisia.

„Izolarea la domiciliu sau la locatia declarata de persoana nu trebuie sa faciliteze sau sa duca la contaminarea altor persoane cu care aceasta ar locui sau la raspandirea bolii infectocontagioase. Intrucat aceasta lege se refera la mai multe tipuri de boli infectocontagioase, exista, potrivit mai multor opinii medicale exprimate la comisie, opinia ca exista anumite boli infecticontagioase care ele insele, prin patologie, nu permit o izolare la domiciliu, sunt incompatibile cu o masura a internarii la domiciliu”, a explicat Scantei.

loading...
In situatia in care persoanele prevazute la alin. (1) refuza masura izolarii instituite conform alin. (3) sau alin. (4), dupa caz, sau daca persoanele nu respecta masura izolarii instituite la domiciliu sau la locatia declarata pe durata acesteia, desi au consimtit-o anterior, medicul sau, dupa caz, organele de control informeaza de indata Directia de Sanatate Publica judeteana sau a Municipiului Bucuresti, care poate confirma sau infirma masura izolarii recomandata de medic, in unitatea sanitara, printr-o decizie cu caracter individual, a mai stabilit comisia.

Forma finala a textelor va fi cuprinsa intr-un raport care va fi supus dezbaterii plenului Senatului.

sursa romaniatv.net

Comenteaza articolul

comments

Despre Massy

facebook-profile-picture
Contact: office@yabbmusic.ro