Iohannis, despre riscul intoarcerii la starea de urgenta

”Daca situatia se inrautateste si nu gasim alta cale, putem sa revenim la masuri mai restrictive”, declara Presedintele Klaus Iohannis.

Presedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri, referindu-se la riscul intoarcerii la starea de urgenta, ca, daca situatia se inrautateste si nu este gasita alta cale, s-ar putea reveni la masuri mai restrictive. Seful statului a precizat ca nu isi doreste acest lucru. Despre o posibila prelungire a starii de alerta, Iohannis a spus ca „e o discutie care inca se poarta”.

Seful statului a precizat ca „nu putem inchide tara si sa plecam undeva”, insa romanii trebuie sa respecte normele de protectie impotriva COVID-19, a detaliat news.ro.

„Riscam in primul rand sa ne imbolnavim si asta e mult mai grav decat orice stare de urgenta sau discutie in Parlament. Suntem in plina pandemie. Pe de alta parte, nu putem sa inchidem tara si sa plecam undeva. Aici e tara noastra, viata noastra, aici e economia noastra. Daca vrem sa miscam si economia si sa plecam si la munte si la mare, trebuie sa respectam aceste norme. Rolul autoritatilor e sa emita normele. Rolul spitalelor sa trateze bolnavii. Dar rolul nostru e sa nu ajungem la spital, pentru ca e o boala periculoasa”, a afirmat Klaus Iohannis, miercuri, la Institutul Cantacuzino.

loading...
Presedintele Romaniei a adaugat ca a observat ca, in majoritatea tarilor in care au fost luate masuri de relaxare a crescut numarul infectarilor.

„Am vazut ca majoritatea tarilor care au inceput masurile de relaxare a crescut numarul de persoane infectate. Nu imi doresc sa reintroduce restrictii, dar daca numarul de cazuri creste in continuare, atunci probabil Comitetul National va incepe sa propuna masuri restrictive. Romanii in cea mai mare parte au reactionat foarte bine. Din pacate, sunt si exemple negative, si persoane simple si persoane titrate, care nu au inteles nimic din toata situatia”, a completat presedintele Iohannis.

Chestionat daca ar putea fi prelungita starea de alerta, seful statului a raspuns: „Asta e o discutie care inca se poarta”.

„Eu ma bazez pe ceea ce recomanda specialistii. Exista comisii ale specialistilor, ei trebuie sa analizeze si sa vina cu propuneri care se impun de la caz la caz. Sunt in contact si cu guvernatii, si cu specialistii si deocamdata credem ca, impreuna cu romanii, avem puterea sa respectam normele. Dar sigur, daca situatia se inrautateste si nu gasim alta cale, putem sa revenim la masuri mai restrictive. Eu nu imi doresc acest lucru, nu cred ca nici romanii isi doresc acest lucru. Haideti sa respectam normele in vigoare”, a raspuns presedintele unei intrebari referitoare la posibilitatea reinstaurarii starii de urgenta.

Miercuri, numarul cazurilor noi de coronavirus a fost de 555, cel mai mare de la declansarea pandemiei COVID-19.

Ministrul Sanatatii, Nelu Tataru, a declarat miercuri dimineata, inainte de anuntarea cifrelor referitoare la evolutia cazurilor de infectare cu coronavirus, ca in acest moment nu ia in calcul o revenire la starea de urgenta, dar ca depinde si de evolutia ulterioara a cazurilor de Covid-19. El a spus ca erau pregatite si alte masuri de relaxare, dar nu au mai fost luate deoarece nu este inca momentul.

loading...
Intrebat de la ce numar de cazuri s-ar putea declansa starea de urgenta, ministrul a raspuns: „Nu e cu numar de cazuri, este cresterea numarului de cazuri de la o zi la alta exponential cu fortarea unitatilor de primire urgente si atunci se poate declara o stare suplimentara decat starea de alerta. Dar v-am spus, evaluarea de la zi la zi, evaluarea saptamanala, evaluarea la cele 14 zile ne va da si raspunsul”.

sursa: wowbiz.ro

Comenteaza articolul

comments

Despre Edi Bumbescu

facebook-profile-picture
Contact: office@yabbmusic.ro