Klaus Iohannis, despre revenirea la starea de urgenta

Presedintele Klaus Iohannis a sustinut, miercuri, la ora 18:00, o conferinta de presa la Palatul Cotroceni, dupa o sedinta la care au luat parte mai multi membri ai Guvernului.

– Romanii vor avea acces la servicii de sanatate de calitate, de care vor beneficia in spitale moderne, la standarde europene.

– Avem o sansa extraordinara prin aceste 80 de miliarde de euro si suntem determinati sa o folosim la maximum.

  • Joi voi avea o intalnire cu Ministrul de Interne si seful DSU pentru o analiza la zi a situatiei.

  • E un moment critic, iar masurile de protejare a populatiei in contextul in care Romania a atins aproape 1.200 de cazuri de infectare sunt importante acum.

  • Trebuie sa tinem sub control epidemia.

    loading...
  • E nevoie de alegeri, dar suntem in mijlocul unei pandemii care poate se agraveaza, poate nu. Ce castigam daca amanam acum alegerile? In iarna pandemia s-ar putea suprapune cu gripa. Trebuie sa evaluam situatia. Daca pandemia nu se agraveaza si se iau masuri specifice, se pot organiza alegeri.

  • Actul de votare se poate organiza in conditii bune. Nu e mai complicat sa mergi sa votezi decat sa mergi la cumparaturi. Ce va fi greu de organizat este campania electorala. Pana la mijlocul lunii august trebuie sa tinem cont de aceste lucruri si se va lua o decizie.

  • Vreau sa despartim discutia politicianista de discutia pe fapte. OMS a facut multe afirmatii si multe anunturi, iar unul dintre anunturi este dat recent, spunand ca aceasta pandemie nu are mai multe valuri, are mai un singur val mare, avand in vedere ca virusul nu are o ciclicitate in functie de anotimp.

  • Ne gasim intr-o situatie complicata nu doar epidemiologic, ci si economic si electoral. Noi ne dorim sa crestem si alocatiile si pensiile, insa de la dorinta sincera la putinta sincera de multe ori e o cale mai lunga.

  • In conditiile in care economia romaneasca se contracta, veniturile la bugetul statului s-au modificat semnificativ. In loc de un deficit de 3% vom avea un deficit considerabil mai mare. Deja am depasit deficitul calculat pentru intregul an. Ne luptam sa revigoram economia romaneasca, nu cred ca se asteapta cineva ca toate cheltuielile planificate initial sa fie facute.

  • PNL a fost primul care a propus anul trecut dublarea alocatiilor pentru copii si s-a obtinut acest lucru. PSD a vrut sa copieze acest model si a propus o noua dublare, care nu va fi posibila de azi pe maine. Poate devine posibila in etape. Primul pas cu siguranta va putea fi facut destul de repede, astept Guvernul sa vina cu un calcul si vom avea o crestere a alocatiilor.

Cresterea pensiilor

  • Un lucru similar pot sa va spun si despre pensii. O crestere de 40% nu e posibila, nu sunt banii. E rezonabil sa ne gandim la o crestere a pensiilor, nu putem sa lasam categoria cea mai vulnerabila sa plateasca integral costul recesiunii. Pensiile vor creste. Punct si clar. Cat va fi aceasta crestere va calcula Guvernul.

Restrictii

  • Am ajuns de la cateva zeci de cazuri pe zi la peste 1.000 de cazuri noi. E clar ca trebuie sa facem ceva, sunt masuri simple. Masca e o masura simpla. Nimeni nu poarta masca de placere, dar asa putem combate virusul. Cealalta masura e distantarea sociala si este impusa.

  • Trebuie sa fim realisti. Ce vrem? Sa dam frau bolii sa ajungem o natiune bolnava? Eu personal sunt convins ca ne dorim sa ingradim raspandirea acestei pandemii.

    Vaccin contra Covid-19

  • Avem de gand sa achizitionam si vaccinul in masura in care va fi disponibil si alte tratamente. Ministerul Sanatatii a intreprins pasii necesari ca sa fim in pas cu celalalte tari din UE, in masura in care acesta va fi disponibil. Suntem prinsi in procedura.

Vina Guvernului in situatia actuala din Romania

  • Datele arata ceva destul de clar: pe timpul starii de urgenta, situatia a fost bine gestionata. Am avut o crestere si atunci, dar numarul persoanelor infectate a intrat apoi in descrestere. In starea de alerta, au intervenit decizii ale ICCJ care au facut gestiunea pandemiei mai dificila.

  • O etapa notabil de negativa a fost disputa in Parlament pe legea carantinei si izolarii. PSD a tras de timp intr-un mod cinic pe care nu l-a banuit nimeni. Au tinut aceasta lege saptamani in Parlament, timp in care s-a cristalizat impresia ca lucrurile nu sunt grave.

Deschiderea noului an scolar

  • Este o situatie de extrema importanta si ma preocupa mult. Am avut numeroase discutii, sper ca saptamana viitoare vom avea cateva scenarii ce pot fi facute publice. Scoala sigur nu va incepe in conditii normale, pentru ca pandemia nu va disparea in septembrie.
    loading...
  • Va fi complicat sa avem doar scoala online, deci ne indreptam spre un scenariu mixt. Cum vom decurge aceste lucruri va fi stabilit cu exactitate intr-o saptamana sau doua. Masurile pe care le gandim si pe care le vom lua sunt gandite pentru siguranta copiilor, a cadrelor didactice si pentru a asigura un proces educational de calitate.

Revenirea la starea de urgenta

  • Decizia reintrarii in starea de urgenta se poate lua doar daca specialistii imi spun ca nu exista o alta solutie. Vreau sa cred ca romanii vor o alta solutie, ca romanii vor respecta regulile, sa nu ajungem in situatia in care nu mai putem controla raspandirea acestei boli. Sunt increzator ca impreuna vom reusi sa depasim aceasta epidemie rezonabil, sa nu mai avem un numar mare de cazuri noi. Consider reintrarea in starea de urgenta, care ar afecta libertati si drepturi civile, o ultima solutie.

  • Nu consider ca exista o situatie scapata de sub control, dar sunt focare unde numarul de pacienti e foarte mare. Sistemul de sanatate face fata, persoanele care nu gasesc locuri sunt transferate in alte unitati. Am convocat pentru maine o sedinta cu responsabilii din sanatate, va fac apoi declaratii. Momentan nu am semnale ca situatia e scapata de sub control.

Situatia din spitale

  • S-au luat multe masuri si am reusit cu masurile luate sa facem fata pandemiei pana acum. Orice sistem public are limite, am vazut asta si in alte tari din Europa, cu sisteme foarte bune. Nu imi doresc sa ajungem in aceasta situatie.

  • Dati-mi voie sa imi exprim admiratia si respectul pentru cei din linia intai. Ei lucreaza, fac fata si au tinut epidemia sub control. Sa fim seriosi, daca vrem ca lucrurile sa fie bine gestionate sa ii ajutam: sa purtam masca, sa pastram distanta, sa prevenim astfel supraaglomerarea spitalelor din Romania.

Comportamentul Guvernului in timpul pandemiei (achizitii UNIFARM)

  • E nevoie de respectarea acestor reguli de catre toata lumea. Dar sa nu confundam actiunea unor persoane cu actiunile generale. Guvernul si-a facut treaba. In perioada starii de urgenta a fost un regim special de achizitii. Am anuntat si atunci ca legea trebuie respectata. Cine nu a respectat legea sau a incercat fraudulos sa se imbogateasca vor fi prinsi si trasi la raspundere.

Klaus Iohannis a convocat miercuri o noua sedinta pe tema fondurilor europene, la care participa premierul Ludovic Orban, vicepremierul Raluca Turcan, si ministrii Finantelor, Economiei, Fondurilor Europene si Transporturilor.

”Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, va avea miercuri, 29 iulie a.c., ora 14:30, la Palatul Cotroceni, o sedinta pe tema fondurilor europene cu Prim-ministrul Romaniei, Ludovic Orban, Viceprim-ministrul Raluca Turcan, Ministrul Finantelor Publice, Florin Citu, Ministrul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Bolos, si Ministrul Transporturilor, Infrastructurii si Comunicatiilor, Lucian Bode”, a anutat Administratia Prezidentiala.

Presedintele Klaus Iohannis a declarat, in urma cu o saptamana, dupa o sedinta similara, ca planul pentru atragerea fondurilor europene care sunt alocate Romaniei in exercitiul bugetar 2021 – 2027 este ca si finalizat, lucrandu-se la ultimele finisaje. Seful statului afirma ca trebuie ”un plan solid, bun, aplicabil”, care sa fie gata la timp pentru ca, de data aceasta, sa fim pregatiti de atragerea tuturor fondurilor europene, relateaza News.ro.

”Dupa cum probabil s-a aflat, ieri a ajuns la un acord in Consiliul European si Romaniei i-a fost alocata suma de 80 de miliarde de euro pentru programe europene in urmatorii ani. Este o suma foarte mare si, cu acesti bani, dragi romani, vom fi in situatia, nu doar de a relansa economia, ci de a reconstrui Romania, deci sa intervenim in economie si in marile sisteme publice. Este o veste foarte, foarte buna”, a afirmat, miercuri, Klaus Iohannis, la finalul sedintei pe tema fondurilor europene pe care a avut-o cu premierul Ludovic Orban, viceprim-ministrul Raluca Turcan, ministrul Finantelor Publice, Florin Citu, si ministrul Fondurilor Europene, Marcel Bolos.

Parlamentul European a adoptat joi o rezolutie in care precizeaza ca nu va aproba bugetul multianual pentru perioada 2021-2027 creionat de Consiliul European daca nu va fi imbunatatita propunerea, PE sustinand ca in bugetul pe termen lung al UE sunt facute reduceri de sume pe anumite programe viitoare si acest lucru „va submina bazele unei reveniri eonomice sustenabile”.

Institutia mai arata ca propunerea Consiliului nu stabileste un mecanism clar pentru conditionarea fondurilor UE de respectarea statului de drept.

PSD sustine ca este posibil ca negocierile privind ajutoarele financiare primite de tarile Uniunii Europene sa fie reluate, „avand in vedere dezvoltarile din Parlamentul European” iar in acest context social-democratii ii solicita presedintelui Klaus Iohannis sa obtina un mandat din partea Parlamentului inainte de a merge la negocieri si sa prezinte un raport parlamentarilor dupa finalizarea acestora.

sursa: stirileprotv.ro

Comenteaza articolul

comments

Despre Edi Bumbescu

facebook-profile-picture
Contact: office@yabbmusic.ro