Ludovic Orban anunta inchiderea teraselor

Luovic Orban a anuntat ca terasele si localurile care nu rescpecta regulile pentru limitarea raspandirii coronavirusului vor fi inchise. Guvernul s-ar putea reuni marti in sedinta pentru a completa Hotararea de Guvern privind starea de alerta cu prevederile referitoare la izolare si carantina, ca urmare a intrarii in vigoare a legii pe aceasta tema adoptata de Parlament ca urmare a deciziei Curtii Constitutionale.

„Luam in calcul intensificarea cotroalelor peste tot unde avem informatii privitoare la incalcarea regulilor inclusiv in ceea ce priveste terasele. Sa ne asiguram ca patronii, managerii sunt implicati in respectarea regulilor. Nu putem modifica cuantumul amenzilor, in urma deciziilor Curtii Constitutionale decat prin lege adoptata in Parlament. Toate amenzile le dam in baza Legii 55 si nu putem da amenzi mai mari decat cuantumul maxim stabilit prin aceasta lege. A existat o incercare de a se introduce si in legea actuala pentru incalcari a izolarii, a existat o incercare de a creste un pic amenzile, dar nu s-a reusit, Parlamentul este suveran in urma deciziilor CCR privitor la toate aceste aspecte legate de partea punitiva. Noi respectam prevederile legii.

Avem la dispozitie si alte parghii, suspendarea autorizatiei de functionare. Aici am avea nevoie de un sprijin mult mai serios din partea primarilor pentru multe tipuri activitati autorizatia de functionare este emisa de primarii si primariile au puterea de a suspenda autorizatiile de functionare si cer concursul tuturor primarilor”, a declarat Ludovic Orban.

Referitor la deschiderea restaurantelor, premierul a declarat ca pana nu reusim sa inregistram un trend descendent in ceea ce priveste numarul de infectari, nu putem adopta alte masuri de relaxare.

loading...
„Atat timp cat nu reusim sa inregistram un trend descendent in ceea ce priveste numarul de infectari, nu putem adopta alte masuri de relaxare. Inteleg problemele patronilor de restaurante. Imi pare rau ca a trebuit… Noi, in planul de relaxare, aveam prevazut pentru data de 15 iulie data de redeschidere, desigur, cu masuri, a restaurantelor in spatii inchise. Nu s-a putut”, a declarat Ludovic Orban.

Guvernul s-ar putea reuni marti in sedinta pentru a completa Hotararea de Guvern privind starea de alerta cu prevederile referitoare la izolare si carantina, ca urmare a intrarii in vigoare a legii pe aceasta tema adoptata de Parlament ca urmare a deciziei Curtii Constitutionale. Premierul Ludovic Orban a explicat luni ca, odata cu intrarea in vigoare a legii, vor fi stabilite toate masurile si toate actiunile necesare astfel incat sanatatea si viata romanilor sa fie protejate, precizand ca Guvernul nu doreste sa impuna restrictii suplimentare, care sa aiba impact negativ asupra economiei.

„Vom avea cel mai probabil maine dimineata sedinta de guvern pentru modificarea hotararii de Guvern privitoare la starea de alerta astfel incat sa introducem toate masurile care sunt permise de lege. Pregatim din punct de vedere administrativ, managerial toate structurile cu atributii, indiferent ca este vorba de INSP, directiile de sanatate publica, spitalele, IGSU, Centrul de Control, toate le pregatim pentru a dispune intr-un ritm cat mai rapid masurile necesare in baza prevederilor legii”, a mai declarat premierul.

Intrebat despre cel mai negru scenariu al pandemiei, care prevede posibilitatea ca in septembrie sa fie inregistrate un milion de cazuri de infectare cu noul coronavirus, precum si posibilitatea revenirii la starea de urgenta incepand din august, premierul a raspuns: „Sunt mai multe prognoze facute inca de la inceputul epidemiei. Imi aduc aminte de prognoze extrem de pesimiste, care vorbeau de cifre care nu s-au confirmat. Toate structurile si specialistii cialaistii isi fac datoria si iau toate masurile posibile legal”.

Guvernul a adoptat saptamana trecuta HG de prelungire a starii de alerta, fara a include insa si prevederi referitoare la carantina si la izolare, care, potrivit deciziei Curtii Constitutionale, trebuie reglementate prin lege, in Parlament, iar la acel moment proiectul de lege pe acest subiect era inca in dezbatere.

sursa: romaniatv.net

Comenteaza articolul

comments

Despre Edi Bumbescu

facebook-profile-picture
Contact: office@yabbmusic.ro