Raed Arafat, vesti proaste inainte de Craciun

Seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta Raed Arafat a declarat ca cel putin pana in primavara sau in vara anului viitor nu va fi rezolvata problema cu noul coronavirus si pana atunci cetatenii trebuie sa invete sa traiasca cu virusul si sa respecte toate regulile.

Raed Arafat a declarat duminica seara ca si sarbatorile de iarna trebuie adaptate acestei perioade. „Sarbatorile de iarna ar trebui sa fie adaptate acestui virus. Stiu ca atunci din nou vom avea foarte multi oameni care vor sa sarbatoreasca sarbatorile de iarna ca si cum nu ar fi fost virusul si nu este nicio problema. Din pacate, acest lucru va fi imposibil. Va trebui sa ne adaptam modul in care in acest an vom trece prin perioadele respective in speranta ca la anul sa putem intr-adevar sa revenim cat mai aproape de viata normala”, a explicat Arafat.

„Cred ca cel putin pana la primavara sau chiar vara anului viitor nu vom sta linistiti, va trebui sa invatam sa traim cu virusul respectand toate regulile care unii si altii incearca sa ne convinga sa nu le respectam. Daca respectam toate regulile si renuntam la anumite aspecte din viata noastra temporar fara sa o afectam semnificativ, atunci este posibil sa iesim cu bine cand lucrurile vor reveni la cvasi-normalitate, adica catre primavara-vara. Inclusiv presedintele Frantei a transmis un mesaj ca pana in vara nu va fi usor cu virusul SARS-CoV-2. Putem avea momente in care lucrurile sa se agraveze, momente in care lucrurile sa se stabilizeze, adica sa mai avem diferite cresteri, scaderi. Totul depinde de noi si daca respectam regulile si ce masuri, ce activitati reluam, cum le reluam, sub ce forma le reluam, putem sa controlam situatia si sa nu ajungem la o situatie foarte dramatica in care nu mai putem face fata”, a declarat Arafat, duminica seara la A 3.

Inca 3.855 de romani s-au infectat cu noul coronavirus, de ieri si pana azi. Iar in sectiile de terapie intensiva este record de pacienti. Pentru prima data, numarul romanilor in stare grava trece de 800. Mai exact, in acest moment, 828 de oameni se lupta pentru viata lor. In judetele Alba, Cluj, Harghita, Salaj si in Capitala, rata de infectare este mare, peste trei cazuri la mia de locuitori. Virgil Musta mai trage un semnal de alarma.

loading...
„Suntem necajiti, ca din pacate mai sunt si oameni iresponsabili care nu vor sa respecte regulile, chiar daca suntem intr-o situatie asa dificila.

La Timisoara nu mai avem loc pe ATI. Orice caz nou va fi transferat in alt judet, spitalul nostru e plin. Mai sunt cateva locuri in spitalele suport COVID.

Formele severe sunt foarte dificil de plasat intr-un spital unde sa avem oxigen cu presiune. Suntem intr-o situatie limita si pandemia continua sa creasca.

Aceasta roata care se rostogoleste peste noi, nu poate fi stopata daca nu suntem responsabili si daca nu respectam regulile cu strictete.

Un pacient de la ATI mort poate insemna sansa unui alt pacient prin eliberarea unui pat. Am asistat si eu la asemenea situatie. O situatie tragica si ingrijoratoare, iar mediul care a fost de garda a zis ca nu vrea sa mai traiasca niciodata o astfel de experienta.

Inca am speranta pentru ca trebuie sa luptam impreuna, sa castigam acest razboi foarte dificil si din pacate vedem mai multe dificultiti decat ne-am fi asteptat.

Un calcul matematic arata ca intr-o sapatmana, doua vom ajunge sa nu mai avem locuri in spitale. Numai daca facem „stop joc” de maine, adica fiecare sa poarte masca la fiecare contact, cu orice persoana, si atunci poate nu ne mai contaminam. Trebuie sa fim responsabili, sa constientizam importanta purtarii mastii si a distantarii sociale, pentru ca fara aceste masuri, numarul de cazuri va creste.

Tot matematica, statistica, arata ca la acest numar mare de cazuri exista un numar mare de cazuri de foarte critice si decese in ATI.

Nu cred ca vom avea sarbatori de iarna, si nu cred ca putem sa sarbatorim morti sau sa sarbatorim intr-o situatie in care multa lume e bolnava.

Noi vom ramane la datorie si vom petrece sarbatorile in spitale, iar ceilalti nu se vor putea bucura de petreceri, pentru ca toate localurile vor fi inchise si toate evenimentele restrictionate”, a spus Musta la Digi 24.

sursa: romaniatv.net

Comenteaza articolul

comments

Despre Edi Bumbescu

facebook-profile-picture
Contact: office@yabbmusic.ro