Ce este interzis in Romania de luni

Comitetul National pentru Situatii de Urgenta a propus, pentru limitarea raspandirii pandemiei de COVID-19, ca de luni masca sa fie obligatorie pe tot teritoriul tarii, sa fie instituite restrictii de circulatie si declaratie pe proprie raspundere noaptea, cursurile in invatamantul preuniversitar sa se desfasoare online, reuniunile si petrecerile publice sau private, in spatii inchise sau deschise, sa fie interzise, magazinele sa isi inchida programul la ora 21;00, iar pietele care se afla in spatii inchise sa isi suspende activitatea, in timp ce cele din spatii deschise isi pot continua activitatea.. Farmaciile, benzinariile si operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu isi pot desfasura activitatea in regim normal de munca, cu respectarea normelor de protectie sanitara. Masurile ar urma sa fie valabile 30 de zile.

A intrat in vigoare luni, 9 noiembrie, de la ora 00.00, setul de masuri care se vor aplica la nivel national, pentru limitarea raspandirii coronavirusului. Deciziile au fost luat saptamana trecuta de Guvern si au aparut in Monitorul Oficial. Regulile obligatorii pentru urmatoarele 30 de zile se refera la purtarea mastii, desfasurarea orelor scolare, circulatia in timpul noptii, servirea de bauturi la terase, printre altele. Amenzile sunt de 500-2500 de lei.

1. Toate persoanele cu varsta peste 5 ani sunt obligate sa poarte masca de protectie, peste nas si gura, atat in spatiile inchise (magazine, farmacii, benzinarii, etc, ), cat si in spatiile deschise (pe strada, in parc, la piata, etc). Cu alte cuvinte, cand iesi din casa si pana te intorci ai obligatia sa porti masca de protectie care sa acopere gura si nasul.

 1. Toti elevii din tara vor studia exclusiv online, pentru urmatoarele 30 de zile

 2. Se interzic orice fel de sarbatori, aniversari, petreceri, onomastici (inclusiv nunti, botezuri) indiferent daca sunt in aer liber sau in casa, in public sau in privat.

  loading...
 3. Toate magazinele, cu exceptia benzinariilor, farmaciilor, plus cei care au livrari la domiciliu, se vor inchide la ora 21.00 si se pot deschide la ora 05.00 dimineata.

 4. Se interzice circulatia persoanelor in afara locuintei/gospodariei in intervalul orar 23.00 – 05.00, cu urmatoarele exceptii:

deplasarea in interes profesional
deplasarea pentru asistenta medicala
achizitionarea de medicamente
deplasari in afara localitatilor ale persoanelor care sunt in tranzit sau efectueaza calatorii al caror interval orar se suprapune cu perioada interdictiei, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane si care poate fi dovedit prin bilet sau orice alta modalitate de achitare a calatoriei
deplasarea din motive justificate, precum ingrijirea/ insotirea copilului, asistenta persoanelor varstnice, bolnave sau cu dizabilitati ori deces al unui membru de familie.
Pentru verificarea motivului deplasarii in interes profesional, persoanele sunt obligate sa prezinte, la cererea personalului autoritatilor abilitate, legitimatia de serviciu sau adeverinta eliberata de angajator ori o declaratie pe propria raspundere. Pentru verificarea motivului deplasarii in celelalte cazuri, persoanele sunt obligate sa prezinte, la cererea personalului autoritatilor abilitate, o declaratie pe propria raspundere, completata in prealabil. Declaratia pe propria raspundere, trebuie sa cuprinda numele si prenumele, data nasterii, adresa locuintei/gospodariei/locului activitatii profesionale, motivul deplasarii, data completarii si semnatura.
6. Se suspenda activitatea pietelor agroalimentare in spatii inchise, targurilor, balciurilor, pietelor mixte si volante si a talciocurilor. Se permite activitatea pietelor agroalimentare ce pot fi organizate in zone publice deschise.

 1. Pentru angajatorii din sistemul privat, autoritatile si institutiile publice centrale si locale, indiferent de modul de finantare si subordonare, precum si regiile autonome, societatile nationale, companiile nationale si societatile la care capitalul social este detinut integral sau majoritar de stat ori de o unitate administrativ-teritoriala, cu un numar mai mare de 50 de salariati, este instituita obligatia organizarii programului de lucru in regim de telemunca sau munca la domiciliu, in conditiile legii. In situatia in care nu se poate desfasura activitatea de catre salariat in regim de telemunca sau munca la domiciliu si in vederea evitarii aglomerarii transportului public, institutiile si operatorii economici publici si privati organizeaza programul de lucru astfel incat personalul sa fie impartit in grupe care sa inceapa, respectiv sa termine activitatea la o diferenta de cel putin o ora.
 2. Cafenele, restaurante, baruri, pizzerii in interior:

a) Se inchid in localitatile unde rata de infectare depaseste 3 cazuri / 1.000 de locuitori in ultimele 14 zile. Exceptie: Activitatea restaurantelor si a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unitati de cazare va fi permisa doar pentru persoanele cazate in cadrul acestor unitati in judetele/localitatile unde este depasita incidenta de 3/1.000 de locuitori in ultimele 14 zile.

b) Este permisa la maxim 30% din capacitatea maxima doar in intervalul 06.00 – 23.00, la o incidenta intre 1,5-3 cazuri / 1.000 de locuitori

c) Este permisa la maxim 50% din capacitatea maxima doar in intervalul 06.00 – 23.00, la o incidenta mai mica de 1,5 cazuri / 1.000 de locuitori.

d) Masurile de mai sus sunt si pentru terasele care au un acoperis, plafon sau tavan si care sunt delimitate de cel putin 2 pereti, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent, care sunt considerate ca fiind tot spatii inchise.

 1. Cafenele, restaurante, baruri, pizzerii in aer liber (terase): Vor functionat cu asigurarea unei distante de minimum 2 metri intre mese si participarea a maximum 6 persoane la o masa, daca sunt din familii diferite, si cu respectarea masurilor de protectie sanitara
  loading...
  Orban, despre restrictiile pentru prevenirea raspandirii COVID, inclusiv referitoare la piete: Masurile le-am luat tinand cont de evaluarile facute de specialisti in sanatate publica
  Premierul Ludovic Orban a declarat duminica, referitor la restrictiile pentru prevenirea raspandirii COVID, inclusiv cele vizand suspendarea activitatii pietelor care functioneaza in spatii inchise, ca masurile au fost luate tinand cont de evaluarile facute de specialisti in sanatate publica privind principale locuri unde se infecteaza oamenii. Conform prim-ministrului, controalele facute in piete nu au dus la cresterea gradului. de conformare, iar aceste locuri sunt frecventate de varstnici, care sunt vulnerabili, motiv pentru care solutia aleasa a fost aceasta. El a reluat afirmatiile conform carora a vorbit cu primarii pentru a gasi solutii ca producatorii sa isi poata vinde marfa in piete volante.

„Am discutat personal cu peste o suta de primari de municipii si de orase ca sa puna la punct, ca la orice situatie trebuie gasite solutii. Sunt piete inchise care nu pot fi deschise, sunt piete care au pereti retractabili, sunt multe piete deschise. (…) S-a facut o intreaga campanie de catre PSD ca noi nu protejam producatorii autohtoni. in toate discutiile cu primarii le-am spus foarte clar ca trebuie sa se organizeze astfel incat toti producatorii romani care desfac marfa in piete sa poata sa o desfaca in continuare”, a declarat Ludovic Orban duminica seara, la B1 Tv.

Acesta a precizat ca a solicitat prefectilor sa aiba intalniri cu primarii si sa puna la punct un plan de masuri pentru a se asigura ca producatorii pot in continuare sa isi vanda marfurile. Tarabele vor fi amenajate in parcari si in spatiile din jurul pietelor. Premierul si-a cerut scuze pentru inconvenientele generate de masura, dar a subliniat ca masura in sine este una care poate reduce riscul de infectare.
„Nu se inchid pietele, ca asa s-a transmis, se suspenda o perioada de 30 de zile, vedem cum evolueaza in perioada asta. Se suspenda doar activitatea celor care functioneaza in spatii inchise” a explicat Orban

Acesta a precizat ca in cele mai multe tari europene pietele sunt volante. Orban a explicat ca decizia de a inchide pietele a fost luata, alaturi de alte decizii, in contextul in care „exista un risc de suprasaturare a sistemului medical” si in contextul in care numarul cadrelor medicale care pot avea grija de pacientii infectati cu SARS-CoV-2 este limitat iar medicii, la randul lor, „ating limita rezistentei umane”.
„Masurile le-am luat tinand cont de evaluarile facute de specialisti in sanatate publica privind principale locuri unde se infecteaza oamenii”, a adaugat premierul.
Orban a mai explicat ca au fost facute controale in pietele inchise, insa acestea „nu au dus la un rezultat, pentru ca nu a crescut gradul de conformare”. In plus, el a aratat ca multi dintre cei mare merg in piete fac parte din categoriile varstnicilor, care sunt cele mai vulnerabile categorii in caz de infectare si ca sunt situatii in care pietele inchise nu respecta toate normele sanitare.
Seful Guvernului a precizat ca fiecare consumator va fi in continuare liber sa aleaga daca achizitioneaza fructe si legume din piata sau din supermarket”
„Plang pe umerii producatorilor autohtoni PSD-istii care parca au facut tot ce au putut in ultimii ani ca sa-i puna pe butuci pe producatorii autohtoni”, a mai declarat seful Executivului.
Orban a reclamat ceea ce a numit „o adevarata mafie” in ceea ce priveste inchirierea tarabelor, sustinand ca adevaratii producatori intampina, in unele cazuri, dificultati in a ajunge sa isi vanda marfa.

 • instituirea obligatiei purtarii mastii de protectie, astfel incat sa acopere nasul si gura, la nivel national, pentru toate persoanele care au implinit varsta de 5 ani, in toate spatiile publice deschise si inchise, indiferent de valoarea ratei de incidenta cumulata a cazurilor din ultimele 14 zile.
 • toate institutiile publice, precum si toti operatorii economici publici sau privati sa aiba obligatia organizarii activitatii si desfasurarii programului de lucru in regim de telemunca sau munca la domiciliu, iar acolo unde specificul activitatii nu permite acest lucru, sa se organizeze programul de lucru astfel incat personalul sa fie impartit in cel putin doua grupe care sa inceapa, respectiv sa termine activitatea la o diferenta de cel putin 2 ore. Respectarea aplicarii acestei masuri se urmareste de prefecti si de catre Inspectia Muncii.
 • in toate localitatile, activitatile didactice care impun prezenta fizica a anteprescolarilor, prescolarilor si elevilor in unitatile de invatamant sa se desfasoare in sistem on-line.

 • in toate localitatile din Romania, sa fie interzisa circulatia persoanelor in afara locuintei/gospodariei in intervalul orar 23.00 – 05.00.
  Deplasarea in acest interval va fi permisa doar in urmatoarele situatii, pe baza legitimatiei de serviciu, a adeverintei eliberate de angajator sau a declaratiei pe propria raspundere, in functie de situatie:

 • deplasarea in interes profesional, inclusiv intre locuinta/gospodarie si locul/locurile de desfasurare a activitatii profesionale si inapoi;
 • deplasarea pentru asistenta medicala care nu poate fi amanata si nici realizata de la distanta, precum si pentru achizitionarea de medicamente;
 • deplasari in afara localitatilor a persoanelor care sunt in tranzit sau efectueaza calatorii al caror interval orar se suprapune cu perioada interdictiei cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane si care pot fi dovedite prin bilet sau orice alta modalitate de achitare a calatoriei;
 • deplasarea din motive justificate, precum ingrijirea/insotirea copilului, asistenta persoanelor varstnice, bolnave sau cu dizabilitati ori deces al unui membru de familie.

Declaratia pe propria raspundere trebuie sa cuprinda numele si prenumele, data nasterii, adresa locuintei/gospodariei/locului activitatii profesionale, motivul deplasarii, data completarii si semnatura.

loading...
– interzicerea desfasurarii de reuniuni cu prilejul unor sarbatori, aniversari, petreceri in spatii inchise si/sau deschise, publice si/sau private.
– suspendarea activitatii pietelor agroalimentare in spatii inchise, targurilor, balciurilor, pietelor mixte si volante si a talciocurilor, Se permite activitatea pietelor agroalimentare ce pot fi organizate in zone publice deschise, cu respectarea normelor de protectie sanitara.
Pentru spatiile exterioare in care se desfasoara activitati de preparare, servire si consum al produselor alimentare, bauturilor alcoolice si nealcoolice, care au fost amenajate si pot fi asimilate spatiilor publice inchise, astfel cum sunt ele definite in Legea pentru prevenirea si combaterea efectelor consumului produselor din tutun nr. 349/2009, cu modificarile si completarile ulterioare, sunt aplicabile urmatoarele reguli si masuri:
– activitatea este permisa fara a depasi 50% din capacitatea maxima a spatiului si in intervalul orar 6,00-23,00, in judetele/localitatile unde incidenta cumulata a cazurilor in ultimele 14 zile este mai mica sau egala de 1,5/1.000 de locuitori, fara a depasi 30% din capacitatea maxima a spatiului si in intervalul orar 6,00-23,00, daca incidenta cumulata in ultimele 14 zile a cazurilor din judet/localitate este mai mare de 1,5 si mai mica sau egala cu 3/1.000 de locuitori, si este interzisa la depasirea incidentei de 3/1.000 de locuitori;

 • activitatea restaurantelor si a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unitati de cazare este permisa fara a depasi 50% din capacitatea maxima a spatiului si in intervalul orar 6,00-23,00, in judetele/localitatile unde incidenta cumulata a cazurilor in ultimele 14 zile este mai mica sau egala de 1,5/1.000 de locuitori, fara a depasi 30% din capacitatea maxima a spatiului si in intervalul orar 6,00-23,00, daca incidenta cumulata in ultimele 14 zile a cazurilor din judet/localitate este mai mare de 1,5 si mai mica sau egala cu 3/1.000 de locuitori, si doar pentru persoanele cazate in cadrul acestor unitati in judetele/localitatile unde este depasita incidenta de 3/1.000 de locuitori in ultimele 14 zile.

De asemenea, CNSU propune instituirea obligatiei pentru operatorii economici care desfasoara activitati de comert/prestari de servicii in spatii inchise si/sau deschise, publice si/sau private sa-si organizeze si desfasoare activitatea in intervalul orar 05.00 – 21.00. (2) Prin exceptie de la prevederile alin. (1), in intervalul orar 21.00 – 05.00, operatorii economici pot activa doar in relatia cu operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu.

Unitatile farmaceutice, benzinariile si operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu isi pot desfasura activitatea in regim normal de munca, cu respectarea normelor de protectie sanitara

sursa: romaniatv.net

Comenteaza articolul

comments

Despre Edi Bumbescu

facebook-profile-picture
Contact: office@yabbmusic.ro