Pietele se inchid, dar mall-urile raman deschise.

Secretarul de stat Raed Arafat a explicat in cadrul unei conferinte de presa de ce este necesara impunerea unor noi restrictii in Romania. Seful DSU a precizat ca toate masurile au fost luate in baza unor studii.

Raed Arafat a fost intrebat de ce mall-urile raman deschise, iar pietele vor fi inchise. Conform acestuia, in mall-uri cetatenii pot folosi carduri bancare, in timp ce in piata situatia este diferita.

”Daca intram in aceasta discutie nu terminam astazi. La piete e altfel, te duci, vrei sa cumperi, nu se foloseste cardul. E mai aglomerat” , a declarat Raed Arafat.

„Restrictiile vor intra in vigoare de luni si vor avea o perioada de 30 de zile. La finalul acelor zile se va face o noua evaluare. Masurile propuse sunt menite sa reduca impactul raspandirii virusului. Prima masura e portul mastii generalizat in spatii deschise. Asta este masura care va duce cel mai mult la limitarea raspandirii virusului daca este respectata. (…) A doua masura e inchiderea magazinelor la 21 pentru limitarea contactului. Limitarea deplasarii intre 23 si 05. Asta e intervalul in care tinerii se deplaseaza sa se viziteze mai mult. Aici multi intreaba de ce, exista studii si multe tari au luat aceste masuri”, a declarat Arafat.

Premierul Ludovic Orban a explicat ca motivul pentru care se inchid pietele acoperite este faptul ca virusul se transmite mai usor.

loading...
In schimb, autoritatile pot deschide piete volante, in car sa vina numai producatori agricoli.

„A rezultat ca pietele inchise, spre deosebire de supermarket-uri, unde regulile sunt respectate cu strictete, in pietele deschise si din cauza modului in care se manevreaza marfa, si din cauza circulatiei aerului, si din cauza faptului ca nu se respecta obligatia portului mastii si alte reguli de distantare, se transmite mai usor”, a spus Orban, la Craiova.

In aceste conditii, primariile pot organiza piete volante pentru a permite producatorilor agricoli sa-si vanda produsele.

„Vreau sa mentionez: de catre producatorii agricoli, pentru ca din pacate, o mare parte din cei care desfac marfa in piete numai producatori agricoli nu sunt. Obtin certificatul de producator desi nu au muncit pamantul in viata lor”, a adaugat premierul, conform Stiripesurse.

Orban a afirmat ca restrictiile referitoare la piete au fost luate pe o perioada limitata.

sursa: romaniatv.net

Comenteaza articolul

comments

Despre Edi Bumbescu

facebook-profile-picture
Contact: office@yabbmusic.ro