Romania continua vaccinarea cu AstraZeneca.

Romania va continua vaccinarea cu AstraZeneca, au decis reprezentantii Comitetului National de Coordonare a Activitatilor privind Vaccinarea impotriva COVID-19 (CNCAV), Ministerului Sanatatii, Institutului National de Sanatate Publica si ai Agentiei Nationale a Medicamentului si Dispozitivelor Medicale din Romania (ANMDMR).

Decizia a fost luata de catre reprezentantii acestor institutii in urma unei sedinte extraordinare in care s-au analizat evenimentele la nivel european legate de vaccinul produs de compania AstraZeneca, ca urmare a raportarii cazurilor cu tulburari de coagulare la persoane imunizate cu acest tip de vaccin.

„In urma analizarii rapoartelor de reactii adverse inregistrate in Romania, a motivarii deciziilor celorlalte tari, a evenimentelor raportate la nivel international, dar si a recomandarilor autoritatii de reglementare de la nivel european, Agentia Europeana a Medicamentului (EMA), reprezentantii din cadrul institutiilor mai sus mentionate au decis continuarea campaniei de vaccinare in Romania cu toate vaccinurile impotriva COVID-19, autorizate in momentul de fata la nivel european”, se arata intr-un comunicat CNCAV.

Pana la finalizarea evaluarii cazurilor semnalate de tulburari de coagulare a sangelui de catre Comitetul de farmacovigilenta al Agentiei Europene a Medicamentului (EMA), PRAC (Pharmacovigilance Risk Assessment Committee) si emiterea unei recomandari in cadrul intalnirii extraordinare care va avea loc joi, 18 martie a.c., EMA recomanda continuarea vaccinarii, subliniind ca beneficiile vaccinarii in prevenirea formelor grave de COVID-19 si deces depasesc riscul aparitiei de reactii adverse.

loading...
Danemarca este prima tara care a luat decizia de suspendare totale a vaccinarii cu AstraZeneca, in 11 martie. Anterior, Austria, Estonia, Letonia, Lituania si Luxemburg oprisera de la utilizare dozele dintr-un lot de vaccinuri produse de laboratorul anglo-suedez, dupa decesul unei infirmiere de 49 de ani din cauza unor „grave tulburari de coagulare” la cateva zile dupa primirea vaccinului.

O ancheta preliminara a Agentiei Europene a Medicamentelor (EMA) a subliniat ca nu exista nicio legatura intre vaccinul de la AstraZeneca si decesul survenit in Austria. Doze din lotul respectiv au ajuns in 17 tari europene, insa nu si in Romania.

Dupa Danemarca, si Norvegia si Islanda au decis suspendarea vaccinarii cu AstraZeneca, scrie g4media.ro.

nitial, Italia a oprit vaccinarea cu doze din lotul oprit si de Austria. Apoi, a decis sa suspende un alt lot. Decizia a fost luata dupa decesul a doua persoane, ulterior vaccinarii. Intre motivele suspendarii se afla faptul ca a cauzat probleme de coagulare a sangelui.

Doze din acest lot au fost utilizate si in Romania. 77.000 de romani au primit acest vaccin. Restul de 4.500 de doze a fost oprit temporar de la utilizare, pana la o decizie la nivel european.

sursa: ciao.ro

Comenteaza articolul

comments

Despre Edi Bumbescu

facebook-profile-picture
Contact: office@yabbmusic.ro