Raed Arafat, avertisment dupa masurile de relaxare.

Secretarul de stat din MAI, Raed Arafat a vorbit luni seara despre ce masuri se vor lua dupa relaxarea de Paste. Seful Departamentului Situatiilor de Urgenta (DSU) ii avertizeaza pe romani ca o relaxare prea mare ar putea avea efect de bumerang.

Raed Arafat considera ca considera ca relaxarea restrictiilor anti-coronavirus ar putea duce la o noua crestere a cazurilor de infectare, iar impactul se va putea vedea peste 14 zile.

„ Au fost tari care au crezut prea devreme ca totul e ok si s-au intors sa se confrunte cu o catastrofa, adica trebuie sa fim precauti, atenti ”, a atras atentia seful DSU la Antena 3.

Potrivit lui Raed Arafat, momentul in care am putea sta mai linistiti depinde doar de ritmul de vaccinare. Revenirea la normalitate se poate produce dupa ce se obtine o rata de vaccinare de peste 30%.

In acest moment, doar 10% dintre romanii adulti sunt vaccinati cu ambele doze si inca un procent vaccinat cu o singura doza, care asteapta sa se vaccineze cu urmatoarea doza.

loading...
” Comitetul de vaccinare a facut absolut toate eforturile posibile pentru a avea cifre de vaccinare peste tot inclusiv la medicii de familie care va incepe in saptamana care vine. Deci toate aceste posibilitati sunt la indemana noastra ca sa iesim din situatii in care suntem. Trebuie incurajata lumea sa accepte aceasta modalitate de iesire si asta inseamna capatarea imunitatii prin vaccinare”, a mai spus Raed Arafat, potrivit sursei citate.

Si prefectul Capitalei, Alin Stoica, spune ca exista si scenariul pesimist de a reveni in scenariul rosu, in urmatoarele saptamani, din cauza minivacantei de Paste si 1 Mai, cand nu toti oamenii au respectat masurile sanitare.

Prefectul Capitalei a evitat insa sa spuna daca in scenariul scaderii sub 1,5 la mia de locuitori se poate vorbi despre renuntarea la carantina de noapte.

Sansele sunt si mai mici cu privire la eliminarea mastii de protectie in exterior. Cel mai probabil, spune prefectul, asa cum s-a intamplat si in alte tari, aceasta masura va fi luata abia cand se va ajunge la un procent de 50-60% de persoane vaccinate din totalul populatiei.

Restrictiile anti-COVID 19 s-au relaxat deja de doua ori in ultima saptamana in Capitala. Initial, a fost scoasa carantina extinsa de weekend, dupa ce incidenta a coborat sub 4 cazuri la mia de locuitori, iar din clipa in care s-a coborat sub 3 la mie, restaurantele si salile de spectacole s-au putut redeschise la 30% din capacitate.

Minivacanta de 1 Mai si de Paste ar putea schimba trendul cu 180 de grade.

sursa: kanald

Comenteaza articolul

comments

Despre Edi Bumbescu

facebook-profile-picture
Contact: office@yabbmusic.ro