Klaus Iohannis ar putea fi tentat sa plece de la Cotroceni pentru o functie neasteptata, la nivel global.

In afara de provocarile geopolitice si de securitate, NATO mai are o misiune, si anume, aceea de a gasit un nou sef care sa-l succeada pe actualul secretar general, norvegianul Jens Stoltenberg, care isi termina mandatul in septembrie 2022. Astfel, Klaus Iohannis e luat in calcul ca viitor secretar general.

De altfel, Romania este printre tarile NATO care si-au indeplinit obligatiile inclusiv in privinta alocarii a 2% din PIB pentru aparare si chiar daca alegerea unui reprezentant din partea Romaniei la conducerea Aliantei ar putea fi considerata cam prea provocatoare la adresa Rusiei, varianta ca presedintele Klaus Iohannis sa fie viitorul secretar general al NATO nu este exclusa, a notat Politico Europe.

Actual secretar general al NATO a devenit seful Aliantei in octombrie 2014, iar aliatii i-au prelungit mandatul in primavara anului 2019 pana in septembrie 2022, ca sa castige timp in gasirea unui succesor, dar si ca sa evite posibilitatea ca Donald Trump, pe atunci presedinte al SUA, sa impuna un succesor al actualului secretar general.

Insa discutiile formale abia au inceput la sediul aliantei, iar viitorul sef ar urma sa fie anuntat la summitul liderilor NATO de la Madrid, care este programat pentru sfarsitul primaverii viitoare sau la inceputul verii lui 2022. Apoi, in cartierul general al NATO de la Bruxelles, dar si in alte capitale ale aliatilor, se speculeaza ca succesorul lui Stoltenberg ar trebui sa fie, de fapt, o femeie. Alti diplomati considera ca ar fi un semnal dat Moscovei daca viitorul secretar general al NATO ar fi ales dintr-un stat membru din Europa de Est.

Trei nume de femei se afla in topul potentialilor pentru postul de viitor de secretarul general al NATO:

loading...
fosta presedinta a Croatiei, Kolinda Grabar-Kitarovic
fosta presedinta a Lituaniei, Dalia Grybauskaite
actuala presedinta a Estoniei, Kersti Kaljulaid
Cu toate acestea, multe voci europene sustin ca este dificil ca aliatii NATO sa opteze pentru cineva care nu a servit anterior ca sef de stat sau de guvern. In acest sens, au aparut speculatii potrivit carora fostul prim-ministru britanic, Theresa May, ar fi un potential candidat pentru pozitia de secretar general.

Tari precum SUA, Germania, Franta si Marea Britanie sunt cele mai influente state in procesul de selectare a sefului aliantei. Dar si tarile membre UE formeaza o majoritate zdrobitoare, iar iesirea Marii Britanii din UE ar putea insemna ca Londra nu mai are aceeasi greutate in promovarea unui candidat.

Dar si Romania este un aliat al NATO care indeplineste pragul de 2% din PIB alocat Apararii, fapt care face ca presedintele Klaus Iohannis sa se afle printre potentialii candidati la pozitia de secretar general. Franta nu isi va impune niciun candidat, insa va exercita drept de veto pentru a elimina orice sansa a Turciei de a revendica vreun post in ierarhia Aliantei.

sursa: playtech.ro

Comenteaza articolul

comments

Despre Edi Bumbescu

facebook-profile-picture
Contact: office@yabbmusic.ro