Raed Arafat: „Varianta Delta are un efect mult mai mare asupra copiilor, pot ajunge spitalizati sau chiar la Terapie Intensiva”

Seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta, medicul Raed Arafat, a declarat ca varianta Delta a coronavirusului are efect mai mare asupra copiilor si ca este posibil ca o parte dintre acestia sa ajunga chiar in sectiile de ATI ale spitalelor, astfel ca unitatile sanitare incep sa aloce paturi pentru aceste cazuri.

Raed Arafat spune ca, desi in Romania sunt peste 5 milioane de persoane vaccinate, valul 4 al pandemiei de Covid prezinta un pericol crescut pentru cei neimunizati si pentru copii, care in mare parte nici nu pot fi vaccinati.

„Depinde valul patru ce impact va avea pe sistemul sanitar. Noi avem 5 milioane de persoane vaccinate, asta inseamna ca aceste persoane, chiar daca unii dintre ei se vor infecta, nu ajung in Terapie Intensiva, adica a fi aparati in a ajunge intr-o stare critica. Vaccinul chiar daca poate sa scada in eficienta de la 90 si ceva la suta la 70 si ceva la suta, dupa o perioada de timp, totusi prevenirea de a ajunge intr-o stare grava este clara si este valida.

Dar raman cei nevaccinati si raman copiii care, parte dintre ei, nici nu pot fi vaccinati. Varianta Delta are un efect mult mai mare asupra copiilor, este posibil sa ne trezim cu mai multi copii infectati si o parte din ei sa ajunga spitalizati sau chiar in Terapie Intensiva”, a declarat Raed Arafat, la B1 Tv, vineri seara.

loading...
Arafat a adaugat ca se fac pregatiri in spitale, in aceasta perioada, pentru a creste numarul de paturi alocate cazurilor de COVID-19.

„S-au luat decizii la nivelul Ministerului Sanatatii, au fost videoconferinte in care s-au discutat aspectele astea cu toti managerii spitalelor si cu medicii sefi de sectii, DSP-urile, in care s-a stabilit revenirea la o crestere a numarului paturilor ATI. Acum la Bucuresti lucram la acest aspect, la Matei Bals urmeaza si sper sa fie din 1 septembrie inca 20 de paturi, exista sectia de la Elias, sectia externa modulara care va fi reactivata. Incepem sa crestem paturile la Terapie Intensiva”, a explicat Arafat.

Intrebat daca spitalele de pediatrie sunt si ele pregatite, Arafat a precizat ca si aici sunt paturi ATI.

„Spitalele de pediatrie au medici de ATI in ele. Spitalul Sfanta Maria de la Iasi va avea o crestere semnificativa de paturi de Terapie Intensiva, in octombrie sa ajunga la 40 de paturi si au si personal. Copiii pot fi tratati si pe sectiile de Terapie Intensiva, pe paturile de adulti, daca ajungem acolo. La copii doar un procent mai mic ajunge la Terapie Intensiva”, a declarat Raed Arafat.

sursa: romaniatv.net

Comenteaza articolul

comments

Despre Edi Bumbescu

facebook-profile-picture
Contact: office@yabbmusic.ro