Noile restrictii impuse de Guvern in Romania

Guvernul va stabili astazi noi masuri cu privire la utilizarea certificatului verde. Astfel, printre modificarile principale se numara carantina de noapte in weekend la incidenta de 6 la mia de locuitori si accesul in restaurantele din mall-uri doar cu certificatul verde, cand incidenta trece de 3 la mia de locuitori.

Ce noi restrictii vrea Guvernul sa impuna in Romania. De altfel, autoritatile au hotarat ca minorii sub 12 ani sa fie scutiti de obligativitatea testarii.

Ce noi restrictii vrea Guvernul sa impuna in Romania: Carantina de noapte, aplicata in weekend la incidenta de 6 la mie. Accesul in restaurantele din mall doar cu certificatul verde, dupa ce rata trece de 3 – SURSE

Guvernul a adoptat o hotarare, la indemnul Comitetului National pentru Situatii de Urgentacare sa adapteze restrictiile existente in prezent la noile reglementari care prevad obligativitatea certificatului verde pentru mai multe activitati, in localitatile in care rate de incidenta COVID este intre 3 si 6 la mie.

Comitetul National pentru Situatii de Urgenta a adoptat Hotararea numarul 73 prin care se propune stabilirea unor masuri necesar a fi aplicate in contextul pandemiei de COVID-19

loading...
Principalele modificari propuse prin acest proiect de hotarare vizeaza:

a) cresterea pragului incidentei cumulate la 14 zile de la care se aplica masura interzicerii circulatiei persoanelor in afara locuintei/gospodariei, in zilele de vineri, sambata si duminica, de 4/1.000 de locuitori in prezent la 6/1.000 de locuitori.
b) cresterea pragului incidentei cumulate la 14 zile de la care se aplica masura de limitare a programului de lucru cu publicul la intervalul orar 5,00-18,00, pentru operatorii economici care desfasoara activitati de comert/prestari de servicii in spatii inchise si/sau deschise, publice si/sau private, de 4/1.000 de locuitori in prezent la 6/1.000 de locuitori cu mentinerea exceptiilor in vigoare:
c) * cresterea varstei pana la care copii sunt exceptati de la obligatia prezentarii rezultatului negativ* al unui test RT-PCR pentru infectia cu virusul SARS-CoV-2, nu mai vechi de 72 de ore, sau rezultatului negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infectia cu virusul SARS-CoV-2, nu mai vechi de 48 de ore, necesar pentru participarea la activitati unde accesul este permis sub aceasta conditie, de la 6 ani la 12 ani.
d) delimitarea, la nivelul centrelor comerciale in care isi desfasoara activitatea mai multi operatori economici, a zonelor de servire a preparatelor alimentare sau bauturilor alcoolice si nealcoolice, astfel incat sa poata fi realizat accesul controlat doar pentru persoane testate, vaccinate si trecute prin boala.
e) introducerea unei noi exceptii de la interdictia deplasarii in afara locuintei la nivelul localitatilor unde incidenta cumulata la 14 zile depaseste pragul de 6/1000 de locuitori, pentru persoanele vaccinate care fac dovada indeplinirii acestei conditii prin intermediul certificatului de vaccinare sau certificatului digital ale Uniunii Europene privind COVID-19.

„Astazi vom avea o sedinta de Guvern la pranz, cand vom avea o hotarare de Guvern ca sa modifice cateva dintre aceste masuri.

As vrea sa spun romanilor ca nu se vor inchide magazinele la ora 18 la peste 4 la mie. Vom elimina aceasta cerinta. Vom merge pana la 6 la mie, iar propunerea mea, si sper ca asa a ramas, in zonele care sunt carantinate noaptea, cei care au certificat de vaccinare pot sa iasa din casa.

Nu mi se pare normal ca daca te-ai vaccinat si ai certificat de vaccinare, sa ti se restrictioneze in vreun fel activitatea. Am cerut ca hotararea CNSU sa includa aceasta modificare”, a declarat premierul Florin Citu.

Carantina de noapte inseamna ca oamenii nu au voie sa iasa din casa intre orele 20.00 si 5.00 decat pentru cateva motive intemeiate, iar comerciantii si restaurantele se inchid la ora 18.00.

Executivul urmeaza sa modifice aceasta restrictie de la 4, la pragul de 6 la mie, avand in vedere ca pana la acesta este obligatoriu certificatul verde. Astfel, carantina de noapte vineri, sambata si duminica se va institui in localitatile in care rata de infectare este intre 6 si 7,5 la mie si va fi ridicata cand aceasta scade sub 5,5 la mie, au declarat sursele citate.

loading...
Schimbari vor fi si in ceea ce priveste activitatea restaurantelor din malluri. Accesul in centrele comerciale nu este conditionat cand rata de infectare depaseste 3 la mie, insa accesul in restaurantele din malluri va fi facut pe baza certificatului verde, iar zona va trebui delimitata.

„Nu inchidem economia. Avem certificatul verde care permite activitatilor economice sa ramana deschise in conditii de siguranta. Asta inseamna ca persoanele care merg acolo sunt persoane vaccinate, au trecut prin boala sau s-au testat.

Si in mall-uri vom pune la food court ca zona sa fie izolata ca sa poti sa intri cu certificatul verde. Sa ramana deschise, dar cu certificatul verde.

Acolo unde se ajunge la 6 la mie si se face carantinare pe timp de noapte, voi permite ca cei care au certificat de vaccinare sa poata sa se plimbe, sa iasa liberi daca doresc”, a explicat Florin Citu.

Guvernul modifica legea si pentru copii, urmand sa mareasca pragul, pentru obligativitatea certificatului verde, de la 6 la 12 ani, avand in vedere ca vaccinul anti-COVID poate fi facut doar de la 12 ani, au mai precizat sursele citate. Copiii intre 6 si 12 ani ar fi trebuit sa fie testati, pe banii parintilor, pentru a beneficia de certificatul verde.

Bucurestiul a intrat, de miercuri, in scenariul rosu dupa ce rata de incidenta a trecut de 3 la mia de locuitori. Astfel, potrivit noilor reglementari, certificatul verde COVID-19 va fi necesar pentru accesul in localuri, restaurante, evenimente publice si private, concerte, spectacole, piscine.

sursa: romaniatv.net

Comenteaza articolul

comments

Despre Edi Bumbescu

facebook-profile-picture
Contact: office@yabbmusic.ro