Romanii tot mai afectati de valul de scumpiri.

Previziunile sunt sumbre pentru romani. Specialistii in economie anunta scumpiri in cascada, care se vor suprapune peste preturile deja crescute ale alimentelor.

Vin vremuri grele pentru romani. Analistii economici anunta scumpiri usturatoare, care se vor suprapune peste preturile deja crescute ale alimentelor. Potrivit datelor Institutului National de Statistica, in ultimul an, alimentele de baza s-au scumpit cu 3%.

Dupa scumpirile la gaze si energie, situatia nu arata deloc bine, mai ales, pentru cei care traiesc din salariul minim pe economie.

In acest an scumprile s-au inregistrat pe banda rulanta, mai ales cele in sectorul energiei electrice, cosmetica, servicii de igena, etc. Uleiul comestibil s-a scumpit, iar painea ar urma sa se scumpeasca si ea in perioada urmatoare, cauza fiind canicula care a afectat culturile de grau.

De asemenea, tutunul si tigarile s-au scumpit, precum si combustibilii.

loading...
Dupa scumpirile care au avut loc in sectorul energiei si gazelor, analistii economici anunta ca vor avea loc si alte scumpiri la alimente.

Specialistii au precizat ca stabilitatea pe piata preturilor nu mai exista de cateva saptamani.

”Vom vedea scumpiri care vor veni in efect de cascada. Impactul e mult mai mare la romanii cu venituri mici, decat la cei cu venituri mari.

Romanii care resimt aceste cresteri de preturi sunt cei care au salariu minim pe economie, dar si pensionarii care traiesc de la o luna la asta cu o pensie minima”, a declarat analistul economic Dragos Cabat.

Potrivit analistilor economici, alimentele ar putea atinge un nivel maxim chiar in preajma sarbatorilor de iarna. Guvernantii sunt pregatiti sa le sara in sprijin romanilor afectati de noile scumpiri. Camera Deputatilor a adoptat recent proiectul Legii Consumatorului Vulnerabil.

Legea Consumatorului Vulnerabil va fi aplicata incepand cu 1 noiembrie 2021 si va avea doua componente despre care a vorbit Ministrul Muncii. Raluca Turcan a precizat ca va fi o componenta de subventie la factura, in functie de consumul de energie pe care si-l asuma consumatorul si un supliment care va fi acordat pe toata perioada in care consumatorul acceseaza surse de energie. Subventia va fi decontata in pretul facturii.
Potrivit legii, ”consumator vulnerabil de energie, denumit in continuare consumator vulnerabil – persoana singura/familia care, din motive de sanatate, varsta, venituri insuficiente sau izolare fata de sursele de energie, necesita masuri de protectie sociala si servicii suplimentare pentru a-si asigura cel putin nevoile energetice minimale”.

sursa: kanald

Comenteaza articolul

comments

Despre Edi Bumbescu

facebook-profile-picture
Contact: office@yabbmusic.ro