Cand va deveni obligatoriu certificatul verde la munca.

Raed Arafat vine cu detalii despre cetificatul verde. Cand ar putea sa devina documentul obligatoriu la munca? Seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta a facut anuntul.

Secretarul de stat in cadrul Ministerului de Interne a declarat in cursul zilei de vineri ca nu i se pare normal ca un vizitator intr-o institutie publica sa i se ceara certificatul verde de catre un angajat nevaccinat. Cu toate astea, a revenit in prim-plan cu ideea ca restrictionarea dreptului la munca se poate face doar in Parlament.

Raed Arafat a anuntat in cursul zilei de vineri ca dovada vaccinarii sau a trecerii prin boala validata de documentul in cauza este obligatorie aproape peste tot. Oficialul regreta ca restrictia nu a putut fi momentan aplicata si in ceea ce priveste prezenta la locul de munca.

„La institutiile publice, la angajati doar prin lege putem impune anumite reguli si din cate stiu e un proiect de lege depus. Se va aranja acolo cu o anumita categorie de angajati care trebuie sa aiba fie vaccin, fie test periodic.

In cladirile publice, persoanele care vin in vizita, vizitatorii, cei care vor sa intre, trebuie sa prezinte certificatul verde unde intra si testatul. Adica vreau sa rezolv o problema intr-o institutie publica, nu vreau sa ma vaccinez, nu sunt trecut prin boala, ma testez.

loading...
Nu vreau nici sa ma testez, nu intru. Ai solutia sa prezinti testul inregistrat in aplicatie, care este solutia normala, vorbim de certificatul verde. Daca prezinti testul separat, cu cod QR, cu tot, poate ca se ia in considerare, dar in mod normal trebuie sa fie inregistrat in aplicatie”, a declarat Raed Arafat, la Digi24, vineri seara.

In mediul privat, la peste 50 de persoane in cladire, se aplica aceleasi reguli ca la institutiile publice. Acesta a declarat ca vizitatorii care vor sa tranziteze cladirea de birouri intra daca sunt vaccinati, trecuti prin boala sau testati in ultimele 48 de ore pe un test antigen ori in ultimele 72 de ore cu un test PCR. Daca un cetatean refuza sa prezinte certificatul, nu intra.

„La private, la peste 50 de persoane in cladire, se aplica aceleasi reguli ca la institutiile publice. Adica vizitatorii care vor sa intre in cladirea de birouri care are sute de oameni intra daca sunt vaccinati, trecuti prin boala sau testati in ultimele 48 de ore pe un test antigen, in ultimele 72 de ore cu un test PCR.

Firmele de paza pot sa faca verificarile. Daca refuza un cetatean sa prezinte certificatul, nu intra. Daca insista, se cheama ordinea publica, Politia, Jandarmeria. Asta e regula”, a declarat Raed Arafat.

Intrebat despre controlul unui astfel de document la locul de munca, Raed Arafat a precizat:

„Nu este normal (ca la intrarea intr-o institutie un vizitator sa fie controlat de certificat de un angajat nevaccinat – n.r.) dar, din pacate, legal, nu poate fi impusa decat prin lege partea cealalta pentru ca este dreptul la munca, pentru ca daca nu are certificat si nu vrea sa il faca, inseamna ca il dai afara.

Si atunci trebuie legiferat prin lege, nici prin OUG nu merge, decat partea aceea cu intrarea ca masura de sanatate publica se poate intra. Asta a fost interpretarea juristilor. La Parlament trebuie facuta si a fost depus proiectul (…). Este in regim de urgenta si ar trebui sa treaca repede”, a mai declarat Arafat care a lasat sa se inteleaga ca acest demers ar urma sa apara in viitorul apropiat.

sursa: playtech.ro

Comenteaza articolul

comments

Despre Edi Bumbescu

facebook-profile-picture
Contact: office@yabbmusic.ro