Ce se intampla cu scolile si gradinitele private de luni

Detalii de ultima ora despre scolile si gradinitele private. Ce se intampla chiar de luni? Multi dintre romani nu se asteptau la asta. Este o veste fericita pentru majoritatea dintre copii.

Scolile si gradinitele private ii primesc pe copii si elevi fizic la cursuri, legal, incepand de maine, arata Edupedu.ro In timpul acesta, in tot sistemul de stat elevii se bucura cu jumatate de gura de vacanta fortata de care au parte pentru ca vor trebui sa recupereze cursurile ulterior.

Hotararea Guvernului aplica hotararea CNSU si prevede ca scolile sunt deschise de luni si desfasoara activitati didactice. Decizia Guvernului 1.130 care transpune masurile din Hotararea 91 a CNSU prevede urmatoarele la articolul 10, alineatul 3:

„In cadrul unitatilor/institutiilor de invatamant sunt permise activitatile didactice si alte activitati specifice, precum si organizarea si desfasurarea examenelor pentru elevi/studenti, cadre didactice, in conditiile respectarii masurilor de prevenire, stabilite prin ordin comun al ministrului educatiei si al ministrului sanatatii, emis in temeiul art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020, cu modificarile si completarile ulterioare”.

Declaratiile oficiale facute inainte de aceasta Hotarare de Guvern promovau Hotararea Comitetului National pentru Situatii de Urgenta nr. 91, care precizeaza ca toate scolile intra in vacanta, dar Articolul 10 prevede:

loading...
„Masurile prevazute in prezenta hotarare produc efecte doar in situatia aprobarii lor prin acte normative ale Guvernului sau, dupa caz, ale conducatorilor ministerelor sau organelor administratiei publice centrale”.

Hotararea CNSU nu are efecte pentru scoli decat daca masurile din institutia de invatamant ar fi fost preluate de Hotarari de Guvern sau de ordine de ministru. A fost emis un ordin de ministru pe baza acesteia.

Concret, este vorba despre ordinul ministrului Educatiei nr. 5.490 care indica faptul ca vacanta de doua saptamani este doar pentru sistemul de stat, desi Hotararea CNSU il abiliteaza pe ministru sa decida pentru intregul sistem: „Prin derogare de la prevederile Ordinului ministrului educatiei nr. 3.243/2021 privind structura anului scolar 2021-2022, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 156 din 16 februarie 2021, in perioada 25 octombrie – 5 noiembrie 2021, prescolarii si elevii din invatamantul primar, gimnazial, liceal, profesional si postliceal de stat sunt in vacanta”.

Pentru ca articolul 8 din Hotararea CNSU care prevede si inchiderea unitatilor private nu a fost preluat si in Hotararea de Guvern finala, scolile private raman fara nicio restrictie incepand de luni, in afara de cele aflate deja in vigoare.

Concluzie: documentele si actele normative actuale arata ca din cursul zilei de luni, 25 octombrie, scolile private pot chema elevii cu prezenta fizica la scoala.

sursa: playtech.ro

Comenteaza articolul

comments

Despre Edi Bumbescu

facebook-profile-picture
Contact: office@yabbmusic.ro