CERTIFICATUL VERDE va deveni OBLIGATORIU aproape peste tot.

Guvernul Ciuca promite folosirea pe scara larga a certificatului digital Covid in cat mai multe activitati sociale si profesionale.

CERTIFICATUL VERDE va deveni OBLIGATORIU! Guvernul Ciuca (PNL-UDMR) isi propune, in programul de guvernare facut public sambata, sa imbine masurile pe termen scurt pentru depasirea crizei sanitare si a celei energetice, cu masurile pe termen mediu de dezvoltare economica si sociala.

Guvernul Ciuca isi propune sa adopte o serie de masuri rapide pentru depasirea crizei sanitare. Astfel, certificatul verde va fi utilizat „pe scara larga” a certificatului digital COVID in cat mai multe activitati sociale si profesionale.

Potrivit programului de guvernare PNL-UDMR, pe termen scurt pentru gestionarea crizei sanitare se are in vedere implementarea cu celeritate a mai multor masuri:

  • Cresterea continua a capacitatii spitalelor de a trata pacientii COVID-19, printr-o mai buna reorganizare a capacitatii spitalelor existente, extinderea numarului de spitale care pot trata pacienti COVID-19 si accelerarea proiectelor finantate cu bani europeni (POIM) pentru construirea de sectii modulare (termen: 2 saptamani);
    loading...
  • Cresterea capacitatii sectiilor ATI prin finalizarea dotarii cu aparatura necesara si asigurarea personalului medical necesar, inclusiv din afara tarii (termen: 2 saptamani);

  • Accelerarea si promovarea vaccinarii impotriva COVID-19, ca masura esentiala de protejare a sanatatii cetatenilor Romaniei si de oprire a pandemiei prin generalizarea folosirii certificatului digital, campanii de constientizare a nevoii de vaccinare si promovare a vaccinarii, parteneriat cu personalitatile credibile care pot avea impact pozitiv asupra campaniei (termen 4 saptamani);

  • Testarea corespunzatoare, mai ales a categoriilor de risc (permanent);

  • Intarirea rolului si a capacitatii DSP de a gestiona pandemia prin asigurarea de personal corespunzator, atributii clare si intarirea coordonarii de la nivelul Ministerului Sanatatii (termen: o saptamana);

  • Sprijinirea institutiilor cu atributii in materie de sanatate publica la nivel judetean si regional (termen: o saptamana);

  • Cresterea numarului de medici si alt personal medical implicat in tratarea bolnavilor COVID-19, inclusiv prin implicarea medicilor de familie sau a oricarui medic cu drept de libera practica intr-un program de tratament national la domiciliu pentru formele usoare si medii, potrivit protocolului national (termen: 2 saptamani);

  • Folosirea pe scara larga a certificatului digital COVID-19 in cat mai multe activitati sociale si profesionale (permanent);

  • Asigurarea de servicii de sanatate atat pacientilor COVID-19, cat si celor non-COVID (permanent);

  • Coordonarea la nivel european si bilateral pentru accesarea unor mecanisme de sprijin si suport.

Premierul desemnat Nicolae Ciuca a anuntat sambata, 30 octombrie, ca programul de guvernare depus la parlament contine o serie de masuri „imediate” pentru gestionarea celui de-al patrulea val al pandemiei de COVID, el afirmand ca trebuie gasite solutii pentru introducerea in farmacii a antiviralului Favipiravir, care sa fie eliberat pe baza de prescriptie medicala.

Acesta a prezentat dupa ce a depus programul de guvernare, principalele masuri pentru gestionarea pe termen scurt a situatiei generate de pandemie. Printre acestea se numara, conform lui Ciuca, marirea capacitati spitalelor in ceea ce priveste tratarea pacientilor infectati cu coronavirus, sporirea numarului de call-center pentru facilitarea accesului celor care vor sa fie asistati in diagnosticarea infectiei cu SARS-CoV-2.

loading...
„Noi am apreciat ca este nevoie sa avem mai multe centre de diagnosticare sa putem sa micsoram presiunea care este in momentul de fata pe spitale. De asemenea, am discutat ca intr-un timp foarte scurt sa infiintam un call center pentru medicii de familie ca sa poata sa primeasca date si informatii de la medicii de specialitate pentru mai multe detalii si tot ce apare nou in protocolul de tratare a bolii COVID.

De asemenea, este foarte important, am stabilit ca intr-un timp foarte, foarte scurt sa avem un protocol care sa ajunga la medicii de familie legat de ceea ce nu ar trebui sa recomande, pentru ca exista si aceasta posibilitate, sa se recomande medicamente care nu sunt cele mai potrivite in tratamentul bolii si de asemenea un protocol legat de ceea ce inseamna tratarea in special in ambulatoriu.

Mai este de asemenea discutata o solutie prin care sa putem sa asiguram Favipiravir in farmacii care sa poata sa fie eliberat pe baza de reteta de la medicul de familie”, a declarat Nicolae Ciuca sambata dupa amiaza, dupa ce a depus la Parlament, lista cu ministrii propusi si programul de guvernare.

Intrebat daca se simte responsabil pentru criza sanitara, premierul desemnat sustine ca „fiecare dintre noi avem responsabilitate ca cetatean si in mod deosebit ca persoana implicata in ceea ce inseamna actul de guvernare”.

„Din punct de vedere al constiintei personale, a facut tot ceea ce e omeneste posibil sa sprijinim toate institutiile statului responsabile de masurile necesare pentru a rezolva aceasta criza sanitara”, a aratat Ciuca.

In ceea ce priveste discutia de aproximativ o ora pe care a avut-o, sambata, cu medicii Valeriu Gheorghita, Raed Arafat, Alexandru Rafila, Adrian Streinu Cercel si cu ministrul Sanatatii, Cseke Attila, premierul desemnat explica faptul ca a considerat ca „e nevoie de aceasta discutie tehnica” prin care sa fie identificate solutiile care sunt cel mai la indemana pentru rezolvarea crizei sanitare. „Parte din aceste solutii au fost deja cuprinse in anexa pe sanatate (a programului de guevrnare depus – n.r.), singura problema pe care o mai avem de rezolvat este cea legata de a vedea masurile pe care noi le avem sa fie aliniate la masurile la nivelul UE”, a explicat Nicolae Ciuca.

Grupul de Comunicare Strategica anunta duminica, pe baza datelor existente la ora 10.00, ca in ultimele 24 de ore s-au inregistrat peste 7.000 de cazuri noi de COVID-19 si au fost raportate 427 de decese, din care 33 din perioada anterioara. In Bucuresti, rata de incidenta cumulata calculata la 14 zile este 14,35, fiind in scadere.

sursa: romaniatv.net

Comenteaza articolul

comments

Despre Edi Bumbescu

facebook-profile-picture
Contact: office@yabbmusic.ro