PNL il va propune tot pe Florin Citu premier la consultarile de luni

Partidul National Liberal a decis, intr-o sedinta online, sa mearga tot cu propunerea „Florin Citu” pentru un nou mandat de premier.

PNL nu isi schimba pozitia politica nici dupa ce Guvernul Citu a fost demis prin motiune de cenzura. Liderii PNL s-au reunit joi seara intr-o sedinta online a Biroului Executiv National. Potrivit unor surse din partid, liberalii au decis ca la consultarile de luni, de la Cotroceni, sa il propuna presedintelui tot pe Florin Citu drept candidat pentru functia de prim-ministru.

USR il sfideaza pe Iohannis. Omul din cauza caruia s-a rupt Coalitia merge la consultarile de la Cotroceni

La acest moment, nu este clar daca o asemenea mutare este posibila din punct de vedere constitutional, avand in vedere ca exista o decizie a CCR, adoptata dupa demiterea Guvernului Orban in 2020, care prevede ca presedintele nu poate sa il desemneze candidat pentru functia de prim-ministru tocmai pe premierul demis de Parlament prin motiune de cenzura.

loading...
Liberalii au votat in unanimitate delegatia care ii va reprezenta la discutiile cu presedintele Klaus Iohannis. Astfel, PNL se duce la Cotroceni cu Florin Citu, Rares Bogdan, Gheorghe Flutur, Lucian Bode si Iulian Dumitrescu.

Klaus Iohannis a convocat partidele la consultari, luni, incepand cu ora 12.00. PNL este primul partid chemat, urmat de PSD, la ora 13.

Klaus Iohannis: Orice persoana sustinuta de o majoritate parlamentara poate sa devina premier

Presedintele Klaus Iohannis a afirmat, referitor la nominalizarea unui nou prim-ministru, ca orice persoana care o sustinere a unei majoritati parlamentare poate deveni premier. Chestionat daca Ludovic Orban ar putea fi luat in calcul ca varianta de sef al Executivului, seful statului a precizat: „Din informatiile mele, politica partidelor se face in forurile partidelor si nu in presa”. Iohannis a adaugat ca nu exclude niciun pas constitutional, intrebat despre posibilitatea ajungerii la alegeri anticipate.

Editorial Le Figaro: „Romania se afunda in instabilitate politica. Opinia publica ii atribuie lui Iohannis responsabilitatea”
„Orice persoana sustinuta de o majoritate parlamentara poate sa devina premier. Nu este nicio piedica”, a explicat Klaus Iohannis, dupa participarea miercuri la Summitul Uniunea Europeana – Balcanii de Vest de la Brdo, Slovenia, intrebat daca mai exista posibilitate ca Florin Citu sa fie nominalizat premier in vreo formula de Guvern.

Chestionat daca Ludovic Orban este luat in calcul ca propunere de premier, seful statului a raspuns: „Din informatiile mele, politica partidelor se face in forurile partidelor si nu in presa”. Intrebat mai departe daca nu exclude varianta alegerilor anticipate, presedintele Iohannis a spus: „Nu exclud niciun pas constitutional, dar orice am face trebuie sa duca la o solutie, ori solutia, indiferent cum abordam trebuie sa fie formarea unui Guvern care rezolva problemele Romaniei si ale romanilor. Acesta e scopul politicii”.

Un numar de 41 de parlamentari sustinatori ai fostului presedinte Ludovic Orban au transmis, marti, o scrisoare deschisa in care se precizeaza ca acesta este cea mai potrivita persoana sa negocieze refacerea coalitiei de guvernare, fiind „reprezentantul PNL care se bucura de cea mai mare autoritate publica, de cea mai vasta experienta politica si guvernamentala, dovedite in calitate de prim-ministru”.

Presedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, marti seara, ca social-democratii vor, fie sa se refaca „alianta perdantilor”, dar acestia se vor certa din nou in doua-trei luni, fie sa se declanseze alegeri anticipate. Potrivit lui Ciolacu, PSD nu va negocia cu PNL.

sursa: romaniatv.net

Comenteaza articolul

comments

Despre Edi Bumbescu

facebook-profile-picture
Contact: office@yabbmusic.ro