Romanii vor face si a patra doza a vaccinului anti-Covid.

Valeriu Gheorghita a anuntat in cadrul unei conferinte de presa la Guvern ca schema completa de vaccinare va include trei doze, iar fiecare sase luni se va face un rapel.

Valeriu Gheorghita a anuntat azi, in cadrul unei conferinte de presa sustinute la Guvern ca romanii vor face patru doze de vaccin, care vor include schema initiala de 3 doze si un rapel la fiecare minimum sase luni.

„EMA a autorizat ieri cele doua recomandari pentru administrarea fie de o doza suplimentara de vaccin in cadrul primei scheme pentru persoanele imunodeprimate care va cuprinde vaccinurile de la compania Pfizer si de la Moderna.

Vom avea o schema de trei doze initial, plus la un moment dat un rapel la minim sase luni de la schema initiala.

La persoanele care au un raspuns imun normal, persoanele imuno competente vor avea schema de doua doze si un rapel dupa minimum sase luni, asa cum se recomanda acea doza booster care a fost demarata in Romania din 28 septembrie.

Aceasta doza suplimentara in cadrul schemei initiale care se recomanda persoanelor cu raspuns imun scazut se administeaza la 28 de zile atat pentru vaccinul Pfizer, cat si vaccinul Moderna.

loading...
Noi am consultat comisiile de specialitate de la MS si avem deja o centralizare a categoriilor de pacienti care pot beneficia de trei doze de vaccin inca de la prima schema.”, a declarat medicul Valeriu Gheorghita.

Valeriu Gheorghita a vorbit si despre categoriile de persoane vizate pentru a beneficia de cele trei doze de vaccin inca de la prima schema. Oficialul in sanatate a spus ca acest aspect va fi stabilit in cadrul unei intalniri cu CNCAV.

„Noi am consultat comisiile de specialitate de la MS si avem deja o centralizare a categoriilor de pacienti care pot beneficia de trei doze de vaccin inca de la prima schema.

Persoanele care vor fi eligibile pentru trei doze in cadrul primei scheme de vaccinare vor primi recomandare de la medicul specialist, fie medicul care supravegheaza starea post transplant a unui pacient sau care supravegheata o anumita afectiune oncologica, pacientii se vor prezenta la centrele de vaccinare cu aceasta recomandare si vor primi o schema de vaccinare cu trei doze.”, a mai adaugat medicul Valeriu Gheorghita.

Valeriu Gherghita a subliniat ca primele categorii vizate pentru o schema de vaccinare completa cu a treia doza sunt pacientii imunodeprimati, cei care au suferit transplanturi sau persoanele cu HIV.

„O schema cu trei doze de la inceput pentru persoanele care se vor vaccina de azi inainte pentru prima oara. Aici se adreseaza celor imunodeprimati, adica persoanele care au un sistem imun foarte slabit atat din cauza unor boli sau a unor tratamente – in general pacientii cu transplant, pacientii oncologi in tratamente, pacientii cu HIV, pacientii varstnici care au un raspuns imun slabit.

Aceste categorii de pacienti vor avea recomandare de trei doze de la inceput, in loc de doua. Iar ei vor putea sa primeasca o doza booster, de rapel, dupa cel putin sase luni.

Aceasta categorie de pacienti urmeaza sa fie definitiva in perioada urmatoare. Avem o centralizare a recomandarilor comisiilor de specialitate de pe fiecare tip de afectiune in parte.

Vom centraliza aceste date, le vom pune in acord cu recomandarile internationale atat CDC, cat si Centrul european de control si prevenire a bolilor. Vom updata toate procedurile.” a declarat medicul.

sursa: romaniatv.net

Comenteaza articolul

comments

Despre Edi Bumbescu

facebook-profile-picture
Contact: office@yabbmusic.ro