SUA au raspuns in scris Rusiei la cererile de retragere a NATO din Est.

Statele Unite au oferit un raspuns scris Rusiei, cu privire la cererile sale de retragere a NATO, pe fondul intentie de invadare a Ucrainei, a comunicat viceministrul de Externe rus, Alexander Grushko.

Ambasadorul SUA la Moscova, John Sullivan, i-a inmanat raspunsul viceministrului rus de externe. Raspunsul americanilor nu a fost facut public, dar se stie deja ca diplomatia SUA a anuntat deja principalele cereri ale Rusiei sunt innaceptabile, arata Reuters.

Moscova a formulat in decembrie catre Washington o serie de cereri, solicitand in special excluderea oricarei noi extinderi a NATO catre Est, mai ales catre Ucraina, incetarea cooperarii Aliantei cu statele din fostul bloc sovietic si renuntarea la manevrele si desfasurarile de trupe ale NATO in statele care au aderat la aceasta alianta dupa 1997.

Consultarile dintre Moscova si Washington incepute pe 10 ianuarie asupra acestor solicitari nu au dus la o intelegere, iar oficialii occidentali au calificat drept inacceptabile cererile Moscovei, pe care au amenintat-o cu sanctiuni dure daca ataca Ucraina, la frontiera careia sunt concentrate importante efective militare rusesti.

loading...
Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, si ministrul de externe rus, Serghei Lavrov, au avut vineri o intalnire la Geneva, care a durat doar o ora si jumatate, la finalul careia au anuntat ca, dupa ce Rusia va primi din partea SUA raspunsurile cerute, vor organiza o noua intalnire la acelasi nivel.

Viceministrul de externe rus Alexandr Grusko a declarat anterior ca Moscova a primit deja verbal unele raspunsuri la cererile formulate catre SUA si NATO. „Desigur, vom studia cu atentie (raspunsurile n.r ) si vom determina pasii nostri urmatori?, a spus acesta, potrivit agentiei TASS, in asteptarea primirii raspunsurilor scrise.

sursa: protv.ro

Comenteaza articolul

comments

Despre Edi Bumbescu

facebook-profile-picture
Contact: office@yabbmusic.ro