Putin a invocat Romania atunci cand a anuntat recunoasterea independentei regiunilor separatiste din Ucraina

Vladimir Putin a invocat Romania atunci cand a anuntat luni seara recunoasterea independentei regiunilor separatiste din estul Ucrainei. Presedintele rus a amintit faptul ca Ucraina moderna este formata inclusiv din teritorii care au apartinut Romaniei.

Vladimir Putin a tinut luni seara un discurs maraton, in care a folosit dese referiri istorice pentru a justifica ocupatia militara in desfasurare a Rusiei in regiunile separatiste Lugansk si Donetk din estul Ucrainei, ca un fel de reparatie istorica.

Liderul de la Kremlin a folosit in rationamentul sau de ocupare a Ucrainei inclusiv numele Romaniei, ale carei teritorii- Basarabia, Tinutul Herta si nordul Bucovinei – au fost smulse prin tratatul incheiat pe 23 august 1939 intre Hitler si Stalin pentru a forma, alaturi de alte teritorii, Republica Sovietica Socialista Ucraina.

„Sa incepem cu faptul ca Ucraina moderna a fost creata in intregime de Rusia, mai exact, de Rusia bolsevica, comunista. Acest proces a inceput aproape imediat dupa revolutia din 1917”, a spus Putin luni seara.

”Apoi, in ajunul si dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, Stalin a anexat deja Ucraina la URSS si a transferat statului ucrainean niste pamanturi care au apartinut anterior Poloniei, Romaniei si Ungariei”, a mai spus Vladimir Putin.

loading...
“Iar in 1954, din anumite motive, Hrusciov a luat Crimeea de la Rusia si a dat-o Ucrainei. De fapt, asa s-a format teritoriul Ucrainei sovietice”, a completat liderul de la Kremlin, potrivit caruia Rusia a fost ”jefuita” cand Uniunea Sovietica s-a destramat, in 1991.

”Lenin si asociatii sai au creat Ucraina moderna prin confiscarea teritoriilor din Rusia”, iar ”Ucraina moderna a fost creata de Rusia comunista”, a mai afirmat Putin, care sustine ca, ”pentru Rusia, Ucraina nu este doar o tara vecina, ci o parte a istoriei – camarazii si rudele noastre”.

Practic, Putin neaga existenta poporului ucrainean si a Ucrainei de azi, pe care le considera, cumva, emanatii istorice ale Rusiei si altor tari.

Evident, asa-zisa justificare istorica a lui Putin se adreseaza rusilor si ucrainenilor, in fata carora Rusia isi motiveaza acum decizia de a restabili o ordine fireasca unor vremuri tulburi pe care Europa si lumea moderna le considera insa definitiv apuse.

Comunitatea internationala nu accepta sub nicio forma astfel de abordari revizioniste, pe care occidentalii le considera ”delirante”.

”Am auzit toti discursul presedintelui Putin transmis ieri (luni – n.r.). Declaratiile sale scandaloase despre Ucraina si poporul ucrainean au fost delirante, reflectand o viziune denaturata care te face sa te gandesti nu la un lider global, ci la cei mai rai autoritari”, a declarat marti Kristina Kvien, insarcinatul cu afaceri al SUA in Ucraina.

In paralel, insa, Putin isi duce mai departe planul de ocupare a tarii vecine, chiar daca spune ca nu vrea ”sa refaca Imperiul Rus” si asigura celelalte republici ex-sovietice ca ”Ucraina e doar o exceptie”.

sursa: protv.ro

Comenteaza articolul

comments

Despre Edi Bumbescu

facebook-profile-picture
Contact: office@yabbmusic.ro