Romania a ridicat nivelul de alerta pentru Ucraina la 7 din 8 posibile.

Ministerul roman de Externe a anuntat sambata ridicarea nivelului de alerta pentru Ucraina la 7 din 8 posibile.

Totodata, recomanda apasat cetatenilor romani evitarea oricarei deplasari in Ucraina ori, dupa caz, reevaluarea necesitatii de a ramane pe teritoriul acestui stat.

La randul lor, si oficialii occidentali le cer propriilor cetateni sa paraseasca Ucraina, iar americanii avertizeaza ca o agresiune a Rusiei ar putea surveni in orice moment.

”Manifestati atentie deosebita”, este mesajul lansat de MAE, in contextul in care situatia este tot mai tensionata in ceea ce priveste iminentul conflict intre Rusia si Ucraina.

De altfel, seful diplomatiei de la Bucuresti le cere cetatenilor romani sa evite pe cat posibil deplasarea in Ucraina, iar cei care sunt deja pe teritoriul statului vecin sunt sfatuiti sa-si reevalueze necesitatea de a mai ramane acolo, cata vreme exista riscul tot mai mare al izbucnirii unui conflict armat.

Pe de alta parte, cei care aleg sa ramana totusi in Ucraina sunt sfatuiti sa evite deplasarea mai ales in zona peninsulei Crimeea si mai ales in zona de frontiera cu Federatia Rusa si Belarus.

loading...
Romanii aflati pe teritoriul Ucrainei sunt sfatuiti sa-si remarce prezenta in mod oficial, pe site-ul MAE.

MAE a anuntat deja ca operatiunea de repatriere a familiilor diplomatilor din Ambasada Romaniei de la Kiev si din consulatul de la Odessa s-a finalizat.

Mesajele de la Washington au pus lumea intreaga pe jar: o invazie ruseasca in Ucraina ar putea avea loc ”in orice moment”.

Jake Sullivan, consilier pe probleme de securitate nationala al Casei Albe: ”Daca va avea loc un atac al Rusiei in Ucraina, probabil va incepe cu bombardamente aeriene si atacuri cu rachete, care vor ucide cu siguranta civili, fara sa tina cont de nationalitate. Toti americanii din Ucraina ar trebui sa plece cat mai repede, in urmatoarele 24 sau 48 de ore”.

Nu exista perspectiva unei evacuari militare americane in eventualitatea unei invazii rusesti. Brusc, fara avertisment, comunicatiile necesare pentru a aranja o plecare ar putea fi retezate, iar zborurile comerciale – sistate.

Der Spiegel: Atacul Rusiei ar putea avea loc miercuri, 16 februarie
Fiona Hill, fost director pentru Europa si Rusia la Consiliul National de Securitate al SUA: ”Statele Unite au o istorie amara in ceea ce priveste atacarea misiunilor sale diplomatice. Inca suntem in siajul dezastrului din Afganistan. De aici, prudenta de acum, care desigur europenilor li se pare alarmism. Ce fac Statele Unite este sa incerce s-o ia inaintea evenimentelor, sa se pregateasca pentru cel mai rau scenariu posibil”.

Potrivit publicatiei germane Der Spiegel, CIA si Pentagonul ar fi informat vineri guvernul federal si statele NATO ca atacul Rusiei ar putea avea loc miercuri, 16 februarie.

Raportul serviciilor de informatii este detaliat, mentionand rutele, unitatile rusesti si sarcinile pe care ar urma sa si le asume. Oficial insa, americanii nu merg atat de departe.

Jake Sullivan, consilier pe probleme de securitate nationala al Casei Albe: ”Nu putem numi o zi, o ora pentru un posibil atac, ce putem spune este ca exista date credibile ca o actiune militara rusa ar putea avea loc chiar inainte de sfarsitul Jocurilor Olimpice”.

Analistii nu exclud, de altfel, ipoteza ca Statele Unite ar raspandi in mod deliberat astfel de informatii pentru a torpila planurile de atac ale Moscovei.

”Nu vor fi trimisi soldati care sa lupte cu rusii in Ucraina!”
In acelasi razboi al zvonurilor si speculatiilor, postul public de televiziune PBS anunta vineri seara ca Biden i-ar fi informat pe aliati ca presedintele rus Vladimir Putin a decis sa invadeze Ucraina. Informatia a fost insa dezmintita de Casa Alba.

Jake Sullivan, consilier pe probleme de securitate nationala al Casei Albe: ”Punctul nostru de vedere e ca nu credem ca a luat vreo decizie finala sau nu stim ca a luat o decizie finala si nu am transmis asta nimanui”.

loading...
Presedintele american Joe Biden a avut vineri seara consultari cu seful NATO, presedinta Comisiei Europene si liderii unor state aliate, intre care Romania si Polonia.

Una dintre masurile decise pentru a descuraja intentiile belicoase ale Kremlinului este ca si restul de 3.000 de militari americani ai Diviziei 82 Aeropurtate sa fie trimisi saptamana viitoare in Polonia, pe langa cei 1.700 abia sositi la Varsovia.

Jake Sullivan, consilier pe probleme de securitate nationala al Casei Albe: ”Vreau sa fie foarte clar un aspect legat de desfasurarea de trupe americane in Polonia, Romania, Germania! Nu e vorba de soldati care vor fi trimisi sa lupte cu rusii in Ucraina! Misiunea lor e sa protejeze teritoriul NATO, in acord cu obligatiile ce decurg din Articolul 5”.

Rusia denunta ”isteria, provocarile si dezinformarile Casei Albe”
Drept reactie la salva de avertismente americane, purtatoarea de cuvant a diplomatiei ruse a denuntat ceea ce a numit “isteria, provocarile si dezinformarile Casei Albe”.

Fiona Hill: ”As zice ca riscurile de razboi sunt de 50/50. De fapt, rusii deja se folosesc de forta, nu? Au desfasurat masiv trupe, aceste exercitii sunt foarte costisitoare, unele sunt cu munitii reale, pot aparea pierderi de vieti omenesti. Practic, ei deja folosesc armata ca instrument de presiune”.

Matthew Lee, Associated Press: ”Putin n-ar zice nu unor cedari din partea Germaniei ori a altor tari europene mai mici, dar acestea n-ar fi decat un… ciubuc, un bonus. Pentru Putin, tinta suprema este sa obtina concesii din partea Statelor Unite”.

Cele mai recente imagini din satelit publicate de compania americana de tehnologie Maxar par sa confirme ca Rusia si-a consolidat dispozitivul militar: la granita de vest – spre Ucraina, in Crimeea anexata, dar si in Belarus.

sursa: protv.ro

Comenteaza articolul

comments

Despre Edi Bumbescu

facebook-profile-picture
Contact: office@yabbmusic.ro