Administratia Vladimir Putin a anuntat ca va institui noi armistitii la nivel local, miercuri dimineata

Administratia Vladimir Putin a anuntat, marti seara, ca va institui noi armistitii la nivel local, miercuri dimineata, pentru facilitarea functionarii culoarelor umanitare in Ucraina.

„Rusia anunta un regim de incetare a focului incepand de marti, 9 martie, de la 10.00, ora Moscovei (9.00, ora Ucrainei, 9.00, ora Romaniei) si este pregatita sa creeze culoare umanitare”, a anuntat Celula pentru operatiuni umanitare a Guvernului de la Moscova, potrivit agentiei Tass si cotidianului Le Figaro.

Marti dimineata, armata rusa a oprit confruntarile pentru a permite functionarea culoarelor umanitare in Kiev, Sumi, Harkiv, Cernighiv si Mariupol, scrie mediafax.ro.

Miercuri, culoarele umanitare vor fi in orasele Kiev si Cernighiv, dar ar putea fi create si in alte zone, potrivit agentiei RIA Novosti.

O ruta de evacuare a civililor din orasul ucrainean Sumi (nord-est), atacat si bombardat intensiv de rusi in ultimele zile, este operationala, anunta marti autoritatile ucrainene, relateaza CNN.

loading...
Este vorba despre un coridor de evacuare de la Sumi la Poltava, un drum de aproximativ 160 de kilometri.

”Aceasta ruta a fost convenita de catre partile ucraineana si rusa”, a anuntat intr-o postare pe Telegram seful administraiei reginale din Poltava Dmitro Lunin.

”Armistitiul dureaza intre ora (locala) 9.00 (si ora Romaniei) si ora (locala) 21.00 (si ora Romaniei). Ucraina este acord”, precizeaza el. Zeci de autobuze au ploecat de la Lohvitea, un oras situat la sud-vest de Sumi, pentru a prelua civili.

Se trmit totodata 20 de tone de ajutoare umaniatre – hrana si medicamente – mai anunta el. ”Vom primi oamenii si-i vom hrani”, anunta Lunin.

”Evacuam civili, inclusiv studenti straini. Dupa aceea ei vor merge in vestul tarii. Ajutoare umanitare umreaza sa soseasca la Sumi prin coridorul umanitar – hrana smedicamente”, precizeaza el.

Acest anunt cu privire la deschiderea unui coridor umanitar la Sumi are loc in contextul in care aviatia rusa a bombardat o zona rezidentiala in oras, in care a ucis cel putin 21 de persoane, inclusiv doi copii, potrivit parchetului regional.

Kievul a respins luni o propunere rusa in vederea unor coridoare umanitare catre Rusia si Belarus drept ”inacceptabila”.

Incercari anterioare de evacuare a unor civili au esuat din cauza unor bombardamente ruse a unor rute convenite in acest sems.

Rusia a bombardatsambata un punct de evacuare, langa Kiev, si a ucis opt persoane, inclusiv doi copii.

loading...
Convoiul umanitar cu destinatia Mariupol a fost atacat – oficiali ucraineni
”Convoiul nostru umanitar se indreapta spre Mariupol si ne bazam pe angajamentele asumate de Rusia, potrivit carora este dispusa sa inceteze focul. Acum exista semnale ca Rusia bombardeaza in directia convoiului umanitar”, a declarat, marti, Iryna Vereshchuk, ministrul ucrainean al Reintegrarii Teritoriilor Ocupate Temporar.

Convoiul, format din opt camioane si peste 30 de autobuze, a pornit la ora locala 10.00, indreptandu-se spre Mariupol din zona Zaporijjea. Era stabilit sa transporte oameni, in special femei, copii si batrani, la intoarcere, potrivit oficialului ucrainean.

sursa: bzi.ro

Comenteaza articolul

comments

Despre Edi Bumbescu

facebook-profile-picture
Contact: office@yabbmusic.ro