„Apel disperat” al lui Zelenski.

Presedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a facut un ?apel disperat?? pentru avioane pentru a lupta impotriva invadatorilor rusi in timpul unei convorbiri video pe Zoom, sambata, cu parlamentari americani.

Zelenski a cerut in repetate randuri Occidentului sa implementeze o zona de interdictie aeriana deasupra Ucrainei, dar SUA si aliatii sai din NATO au respins aceste apeluri, temandu-se de o confruntare directa cu Moscova.

In schimb, SUA i-au promis lui Zelenski ajutor militar, iar liderul ucrainean ?a facut un apel disperat pentru ca tarile europene sa furnizeze Ucrainei avioane de fabricatie ruseasca?? in timpul convorbirii video de sambata, a declarat liderul majoritatii democrate din Senatul SUA, Chuck Schumer, potrivit Agerpres

?Aceste avioane sunt foarte necesare. Si voi face tot ce pot pentru a ajuta administratia sa faciliteze transferul lor??, a declarat Schumer intr-un comunicat. Peste 280 de membri ai Senatului si Camerei Reprezentantilor au participat la apel.

loading...
Nu este clar cum ar putea Washingtonul sa ajute la transferul aeronavelor de fabricatie rusa, scrie Reuters. Cu toate acestea, ar putea facilita tranzactii sau, eventual, s-ar putea implica in plata sau in furnizarea de inlocuiri pentru aliatii care dau avioane Ucrainei.

Mai multi membri republicani ai Congresului, intre care senatorii Marco Rubio si Lindsey Graham, si-au transmis pe Twitter sprijinul pentru Zelenski in timpul si dupa convorbire.

?Exista avioane disponibile in unele tari NATO pe care ucrainenii stiu sa le piloteze, dar se pare ca SUA sunt parte a problemei si nu parte a solutiei??, a declarat Lindsey Graham intr-o inregistrare video postata pe Twitter. ??Sa le dam avioanele si dronele de care au nevoie”, a continuat el, fara a detalia.

Seful diplomatiei europene, Josep Borrell, a declarat duminica trecuta ca state UE erau dispuse sa livreze avioane de lupta MiG, pe care pilotii ucraineni stiu sa le piloteze, dar tarile in cauza, printre care Bulgaria, Polonia si Slovacia, au dat apoi dovada de mai multa retinere, aminteste AFP.

In Congresul SUA, controlat de democrati, exista un puternic sprijin bipartizan pentru un ajutor militar si umanitar de urgenta in valoare de 10 miliarde de dolari pentru Ucraina in urma invaziei Rusiei din 24 februarie, scrie Reuters.

?Suntem uniti in sprijinul nostru pentru Ucraina??, a declarat senatorul republican Steve Daines la Fox News. Trebuie sa votam pentru acest ajutor de 10 miliarde de dolari, care ar fi jumatate umanitar, jumatate militar??, a adaugat el, citat de AFP.

loading...
In timpul convorbirii virtuale, Zelenski a cerut totodata sanctiuni economice mai dure impotriva Rusiei, inclusiv interzicerea importurilor de petrol si gaze rusesti, precum si suspendarea cardurilor de credit Visa si Mastercard in Rusia, potrivit alesilor americani.

Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a acuzat sambata alianta NATO ca a cedat in fata presiunilor rusesti, dupa ce membrii NATO au refuzat sa aplice o zona de interdictie aeriana deasupra Ucrainei.

NATO nu este forta pe care ucrainenii si-o imaginau anterior, a adaugat Kuleba, potrivit Reuters.

Vorbind la televiziunea ucraineana, oficialul a mai spus ca este deschis la discutii cu omologul rus Serghei Lavrov, dar numai daca aceste negocieri sunt “semnificative”.

sursa: stirileprotv.ro

Comenteaza articolul

comments

Despre Edi Bumbescu

facebook-profile-picture
Contact: office@yabbmusic.ro