China acuza NATO ca a dus tensiunile dintre Rusia si Ucraina pana la un “punct de rupere”

Masurile luate de NATO, condusa de SUA, au dus tensiunile dintre Rusia si Ucraina pana la un “punct de rupere”, a declarat miercuri un purtator de cuvant al Ministerului chinez de Externe, Zhao Lijian, citat de Reuters.

Reprezentantul diplomatiei chineze a cerut SUA sa ia in serios preocuparile Chinei si sa evite sa aduca atingere drepturilor sau intereselor acesteia in ceea ce priveste gestionarea crizei ucrainene si a relatiilor sale cu Rusia.

China “se opune sanctiunilor unilaterale” pentru ca acestea “nu aduc pace si securitate”, ci mai degraba “dificultati economice grave locuitorilor din tarile vizate”, a afirmat Zhao Lijian, citat de EFE.

Sanctiunile “intensifica confruntarea” si “duc la un scenariu in care toata lumea pierde”, a opinat acelasi purtator de cuvant, referindu-se la embargoul instituit la petrol si gazele rusesti de catre SUA ca represalii la ofensiva rusa in Ucraina, potrivit Agerpres.

loading...
China si Rusia “au mentinut dintotdeauna o cooperare solida in domeniul energetic” si “vor continua aceasta cooperare comerciala care include gaze si petrol”, a explicat Zhao, adaugand ca schimburile vor avea loc intr-un spirit de “respect reciproc, beneficiu mutual si pe baza de egalitate”.

Potrivit datelor oficiale publicate de Administratia vamala chineza, in 2021 comertul cu Rusia s-a ridicat la o cifra record de aproape 147.000 milioane de dolari, cu un sold comercial favorabil Moscovei de 11.757 milioane de dolari.

Aceste cifre releva o crestere a comertului bilateral de 35,8% fata de 2020.

Crucea Rosie din China va dona un ajutor umanitar in valoare de 5 milioane de yuani (792.000 de dolari/ 722.000 de euro) Crucii Rosii din Ucraina, a adaugat diplomatul chinez.

De la declansarea conflictului in Ucraina, China si-a mentinut opozitia fata de sanctiuni, argumentand ca “nu sunt eficiente in rezolvarea problemelor”, a explicat Hua Chunying, purtatoarea de cuvant si asistenta ministrului chinez de externe Wang Yi.

In convorbirile cu lideri occidentali, seful diplomatiei chineze, Wang Yi, a sustinut aceasta pozitie: “China se opune sanctiunilor unilaterale care nu au nicio baza in dreptul international”, avand in vedere ca “nu vor rezolva probleme, ci vor crea altele noi”, a declarat el.

Pana in prezent, China, prin vocea diplomatilor sai, a evitat sa condamne actiunile Rusiei in Ucraina, pe care nu le-a calificat drept “invazie”, insistand in acelasi timp atat asupra “respectarea integritatii teritoriale a tuturor tarilor”, cat si asupra atentiei ce trebuie acordata “cererilor legitime de securitate” ale Rusiei.

sursa: protv.ro

Comenteaza articolul

comments

Despre Edi Bumbescu

facebook-profile-picture
Contact: office@yabbmusic.ro