Croatia critica NATO dupa ce o drona de fabricatie ruseasca s-a prabusit pe teritoriul sau

Oficialii croati au criticat, sambata, NATO pentru reactia sa lenta fata de drona militara care ar fi zburat din zona de razboi ucraineana deasupra mai multor state membre NATO, inainte de a se prabusi intr-o zona urbana din Zagreb.

Aparatul de zbor fara pilot, de fabricatie ruseasca, a traversat Romania si Ungaria inainte de a intra in Croatia si de a se prabusi joi seara tarziu pe un camp din apropierea unui camin studentesc. Aproximativ 40 de masini parcate au fost avariate, dar nimeni nu a fost ranit in urma unei explozii puternice.

NATO a declarat ca sistemul integrat de aparare aeriana si antiracheta al aliantei a urmarit traiectoria de zbor a obiectului. Insa premierul croat a declarat ca autoritatile croate nu au fost informate si ca NATO a reactionat doar dupa ce jurnalistii au pus intrebari.

Premierul croat: „Nu putem tolera asa ceva. Aceasta a fost o amenintare pura si clara”
“Nu putem tolera aceasta situatie si nici nu ar fi trebuit sa se intample vreodata. Aceasta a fost o amenintare pura si clara si atat NATO, cat si UE ar fi trebuit sa reactioneze. Vom lucra pentru a creste gradul de pregatire nu doar al nostru, ci si al altora”, a declarat premierul Andrej Plenkovic in timp ce vizita locul prabusirii, potrivit Associated Press.

loading...
Plenkovic a declarat ca o drona de recunoastere Tu-141 “Strizh”, din epoca sovietica, a zburat timp de peste 40 de minute deasupra Ungariei si sase-sapte minute deasupra Croatiei inainte de a se prabusi. Anterior, autoritatile romane de aparare au declarat ca obiectul zburator s-a aflat in spatiul aerian al Romaniei timp de doar trei minute dupa ce a traversat dinspre Ucraina, ceea ce a facut dificila interceptarea lui.

Atat Rusia, cat si Ucraina au negat ca au lansat drona.

Expertii militari spun ca Ucraina este singurul operator actual cunoscut al avionului Tu-141, care are o anvergura a aripilor de aproape 4 metri si cantareste putin peste 6 tone.

sursa: protv.ro

Comenteaza articolul

comments

Despre Edi Bumbescu

facebook-profile-picture
Contact: office@yabbmusic.ro