„Europeni, treziti-va, va rog, rusii trag in centrala nucleara!” Zelenski, apel disperat catre liderii lumii, dupa exploziile de la Zaporojie

Zelenski a atras atentia tuturor cetatenilor si liderilor lumii cu privire la atacurile rusesti asupra centralei nucleare de la Zaporojie. In cazul in care bombardamentele nu vor inceta, dezastrul va fi de 10 ori mai mare decat cel de la Cernobil.

Centrala nucleara de la Zaporojie a fost atacata de armatele rusesti. Incendiul a izbuncit intr-o cladire de armament, fiind amplasata in exteriorul complexului rectoratului principal, conform CNN, relatare dupa informatiile oferite de Serviciile se Urgenta ale Ucrainei. Reactiile nu intarzie sa apara din partea departamentului pentru Energie al Statelor Unite si din partea Agentiei Internationale pentru Energie Atomica.

Zelenski solicita ajutorul imediat al statelor lumii in contextul atacului de catre armata lui Vladimir Putin asupra celei mai mari centrale nucleare din Europa, aceasta aflandu-se pe teritoriul statului ucrainean, conform BBC.

„Cea mai mare centrala nucleara din Europa arde chiar acum”, a spus Volodimir Zelenski, intr-o inregistrare video publicata pe retelele sociale.

loading...
Presedintele ucrainean le-a adus acuze rusilor, sustinand ca atacul asupra celor sase reactoare ale centralei din Zaporojie a fost intentionat.
In acest atac au fost folosite tancuri care sunt echipate cu termoviziune.
De asemenea, a vrut sa reaminteasca de „catastrofa globala” care a avut loc la Cernobil. In acelasi timp, a mentionat ca, in cazul in care va avea loc un accident nuclear la centrala din Zaporojie, dezastrele vor fi infinit mai mari.

„Europeni, treziti-va, va rog. Spuneti-le politicienilor vostri ca rusii trag in centrala nucleara din Ucraina”, a cerut el.

A sugerat tuturor cetatenilor sa atraga atentia politicienilor din tara lor cu privire la acest pericol si, de asemenea, a tinut sa arate ca a pastrat legatura cu reprezentantii statelor Marea Britanie, SUA, Germania si Polonia, Uniunea Eurpoeana,

dar si cu Agentia Internationala pentru Energie Atomica.
„Propaganda rusa a avertizat in trecut ca va acoperi lumea cu cenusa nucleara. Asta nu mai este doar o avertizare, este real”, a afirmat el.

Conform relatarilor BBC, centrala nucleara de la Zaporojie este bombardata din toate partile, iar pompierii nu pot interveni pentru ca atacul asupra zonei inca nu a incetat, conform NEXTA.

Ministrul de Externe Dmytro Kuleba a sustinut ca fortele armate rusesti bobardeaza centrala nucleara din toate partile, incendiul izbucnind deja. A mai declarat ca, in cazul in care focurile nu se vor opri, risca un dezastru de 10 ori mai mare decat cel care a avut loc la Cernobil.

Secretarul american pentru Energie, Jennifer Granholm, a reactionat pe Twitter. In urma unei discutii cu ministrul Energiei din Ucraina privind atacul asupra centralei nucleare de la Zaporojie, au ajuns la concluzia ca atacul asupra centralei de catre fortele armate rusesti sunt total „nechibzuite”, trebuind sa inceteze in regim de urgenta.

sursa: wowbiz.ro

Comenteaza articolul

comments

Despre Edi Bumbescu

facebook-profile-picture
Contact: office@yabbmusic.ro