Klaus Iohannis cere urgent sprijinul NATO.

Presedintele Romaniei a avertizat ca „parcurgem cea mai grava criza de dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial” din cauza razboiului din Ucraina, motiv pentru care a cerut aliatilor din NATO sa aprobe „cat mai curand posibil” infiintarea unui grup de lupta in Romania.

Klaus Iohannis a facut declaratii, marti, in deschiderea Trilateralei Romania – Polonia – Turcia la nivel de consilieri prezidentiali pentru securitate nationala.

„Romania condamna ferm agresiunea militara rusa asupra Ucrainei, sprijina ferm suveranitatea si integritatea teritoriala ale Ucrainei si va continua sa acorde asistenta multidimensionala Kievului in aceste momente dificile pentru poporul ucrainean”, a spus presedintele Romaniei.

Seful statului a reiterat ca „Romania apreciaza in mod deosebit parteneriatele strategice cu Polonia si Turcia si cooperarea bilaterala excelenta pe care o avem in multiple domenii de interes comun”.

„Am convingerea ca prietenia si legatura speciala dintre Bucuresti, Varsovia si Ankara reprezinta o baza solida, pe care putem dezvolta in continuare colaborarea noastra, inclusiv in acest format trilateral. Salut faptul ca dialogul trilateral al ministrilor afacerilor externe este unul de substanta si a evoluat semnificativ in cursul ultimilor ani, dupa cum am avut placerea sa constat anul trecut, cand i-am primit pe cei trei ministri la Palatul Cotroceni, in marja reuniunii trilaterale de la Bucuresti, din aprilie.

loading...
De asemenea, ma bucura faptul ca dialogul in acest format stabilit la nivelul dumneavoastra, al consilierilor prezidentiali pentru securitate nationala, s-a dovedit util si eficient inca de la debutul sau, la Istanbul, anul trecut”, a precizat Klaus Iohannis, conform News.ro.

Presedintele a mai precizat ca are convingerea ca Romania, Polonia si Turcia impartasesc preocupari si interese ce pot fi abordate constructiv in beneficiul nostru comun, prin consultari politice si o cooperare trilaterala consolidata, inclusiv in domenii precum cel al apararii si cel al rezilientei, doua dimensiuni deosebit de importante pentru securitatea noastra in actualul context de securitate regional si global.

„Parcurgem cea mai grava criza de dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial. Romania condamna ferm agresiunea militara rusa asupra Ucrainei, sprijina ferm suveranitatea si integritatea teritoriala ale Ucrainei si va continua sa acorde asistenta multidimensionala Kievului in aceste momente dificile pentru poporul ucrainean”, a afirmat presedintele Romaniei.

Klaus Iohannis a afirmat ca recent, a decis infiintarea in Romania a unui centru de distributie a asistentei umanitare internationale pentru Ucraina, a unui hub logistic care sa permita colectarea si transportul donatiilor catre Ucraina si cetatenii sai.

”Dupa cum stiti, Romania a pledat insistent, in ultimii ani, pentru consolidarea posturii de descurajare si aparare a NATO pe intregul Flanc Estic, intr-un mod unitar si coerent. Agresiunea rusa contra Ucrainei si noua realitate de securitate definita prin prezenta militara masiva a Rusiei in Ucraina si in Belarus confirma in modul cel mai elocvent necesitatea si urgenta acestei consolidari a posturii pe Flancul Estic. Salut masurile adoptate recent la nivelul NATO, respectiv suplimentarea fortelor, inclusiv in Romania, activarea Planurilor de Raspuns Gradual si desfasurarea, in premiera, a Fortei NATO de Raspuns, ca parte a apararii colective”, a mentionat Klaus Iohannis.

Presedintele a mai afirmat ca apreciaza contributiile aliate din Romania.

”Tin sa multumesc Poloniei si Turciei pentru ca sunt parte a acestor eforturi de asigurare a unei posturi robuste a NATO in tara noastra si in regiunea Marii Negre.

Dorim, in acest context, ca decizia aliata de infiintare a unui Grup de lupta in Romania sa fie aprobata cat mai curand posibil si contam pe sprijinul tarilor dumneavoastra in acest sens.

loading...
In afara de aceasta, Romania isi va consolida propria capacitate de aparare. Intentionam sa crestem cheltuielile militare de la 2% din PIB, cat sunt in prezent, la 2,5%. Este important sa asiguram conditii mai bune pentru inzestrarea fortelor noastre armate, pentru a se instrui mai bine si a raspunde mai eficient nevoilor operationale ale Armatei Romaniei si provocarilor de securitate actuale si in perspectiva”, a spus el.

Potrivit lui Klaus Iohannis, ”Romania, Polonia si Turcia sunt trei state importante in cadrul NATO”. ”Individual, dar mai ales in context aliat, avem responsabilitati complexe in asigurarea securitatii si a stabilitatii in regiunea Marii Negre si pe intregul Flanc Estic al Aliantei Nord-Atlantice, responsabilitati pe care le onoram prin contributiile noastre la securitatea regionala si cea euroatlantica. Am convingerea ca, mai ales in actualul context securitar, printr-un dialog trilateral intensificat, pe multiple dimensiuni, ne vom coordona mai bine eforturile, vom putea initia noi proiecte de cooperare si vom obtine rezultate benefice pentru Romania, Polonia si Turcia si pentru securitatea regionala. Totodata, impreuna putem face mai mult pentru partenerii estici, Ucraina, Republica Moldova si Georgia, care au nevoie de sprijinul nostru politic si practic pentru a rezista diferitelor forme de presiune din partea Rusiei”, a afirmat seful statului. Presedintele Romaniei a atras atentia asupra ”necesitatii de a sprijini Republica Moldova, care se confrunta cu dificultati sporite in gestionarea fluxului crescut de refugiati si cu o noua posibila criza energetica”. ”Unitatea de pozitie si actiune a NATO, a Uniunii Europene si a aliatilor in ansamblu ne confera o forta de necombatut. Prin urmare, trebuie sa ramanem uniti si solidari, dedicati apararii valorilor si principiilor care ne leaga, dar, in egala masura, si apararii colective, asa cum este prevazuta de Articolul 5 al Tratatului de la Washington”, a mai spus Klaus Iohannis.

sursa: romaniatv.net

Comenteaza articolul

comments

Despre Edi Bumbescu

facebook-profile-picture
Contact: office@yabbmusic.ro