LIVE UPDATE Razboi in Ucraina, ziua 10

Rusia si Ucraina au convenit o incetare temporara a focului, in doua orase din sud. Astfel, civilii din Mariupol si Volno-vaha ar avea ragaz, pana la ora 16.00, sa fuga.

Este prima incetare a focului pentru crearea unor coridoare umanitare, convenite la recentele negocieri ruso-ucrainene.

In ultimele zile, Moscova a intensificat bombardamentele aeriene asupra oraselor si multe zone rezidentiale au fost distruse, cu nenumarate victime in randul civililor.

Presedintele ucrainean Zelensky, cu vocea gatuita, a criticat aseara in cuvinte grele Alianta Nord-Atlantica, pentru ca nu introduce interdictii de zbor deasupra Ucrainei.

UPDATE 23:15 Continua bombardamentele in Ucraina
Au avut loc bombardamente puternice in Irpin – un oras aflat la periferia Kievului.
De asemenea, atacurile trupelor ruse continua si in orasul Mariupol, din sudul orasului, unde o incetare a focului planificata pentru a permite rezidentilor sa plece a fost intrerupta la scurt timp dupa ce a inceput, potrivit BBC.

loading...
Explozii puternice au avut loc si in Harkov si Sumi, in estul tarii.

Se duc lupte grele in nord-vestul Kievului, in jurul aeroportului Hostomel. Fortele ruse continua incercarile de a incercui capitala Ucrainei, care, impreuna cu Harkov, ramane in continuare sub controlul ucrainenilor.

UPDATE 22.58 Un oras din apropierea Kievului este „aproape complet distrus”
Oleksiy Kuleba, seful Administratiei Regionale de Stat din Kiev, a declarat ca un oras din nord-vestul Kievului este „aproape complet distrus”.

„Nu exista apa si electricitate acolo…E aproape complet distrus. Borodyanka nu mai exista. Centrul orasului este ingrozitor. Borodyanka este sub stapanirea fortelor ruse, ei controleaza orasul”, a transmis acesta.

UPDATE 22.55 Presedintele rus Vladimir Putin le-a cerut ministrilor sai sa compuna o lista a tarilor care au impus sanctiuni Rusiei, dar si companiilor, organizatiilor sau unor indivizi, cum ar fi oficiali sau oligarhi de la Moscova, transmiste RIA Novosti.
UPDATE 22.44 Hackerii Anonymus sustin ca au spart site-ul serviciul secret rus FSB
Hackerii Anonymus au anuntat pe Twitter, sambata, ca au spart site-ul serviciului secret al Rusiei FSB.

Site-ul nu poate fi accesat in prezent, afisand un mesaj de eroare.

UPDATE 22.04 Rusia ar fi planuit sa creeze o republica federala in vestul Ucrainei
Mai multe persoane suspecte ca ar fi intermediari rusi care ar fi avut misiunea de a organiza asa-numita „Republica Federala Ucraina” au fost arestate de Serviciul ucrainean de Securitate (SBU).
„Republica” ar fi inclus Ivano-Frankvisk, Transcarpatia, Liov, Ternopil si Cernauti, conform SBU.

UPDATE 21.54 Premierul israelian a discutat 3 ore cu Vladimir Putin
Premierul israelian, Naftali Bennett, s-a intalnit sambata la Moscova cu presedintele Vladimir Putin, prima vizita in Rusia a unui lider strain legata de invazia rusa in Ucraina, informeaza AFP.

loading...
Intalnirea a durat trei ore, potrivit Times of Israel.

La Moscova, Kremlinul a precizat ca Vladimir Putin si Naftali Bennett au discutat despre situatia din Ucraina.

Lui Bennett i s-a alaturat ministrul constructiilor si locuintelor, de origine ucraineana si vorbitor de limba rusa, Zeev Elkin, care, potrivit presei israeliene, a avut rolul de translator in cadrul intalnirii.

De asemenea, premierul a fost insotit de consilierul sau pentru securitate nationala, Eyal Hulata, de consilierul sau diplomatic, Shimrit Meir, si de purtatorul sau de cuvant, Matan Sidi, potrivit EFE.Israelul nu a condamnat invazia rusa, Bennett insistand asupra faptului ca pozitia Israelului este “masurata si responsabila”, deoarece este una dintre putinele tari din lume care mentine o relatie buna si o comunicare directa atat cu Rusia, cat si cu Ucraina.

Israelul mentine o coordonare stransa cu Rusia de la inceputul ostilitatilor din Siria pentru a bombarda pozitiile fortelor pro-iraniene, coordonare care a continuat de la inceputul razboiului din Ucraina, un lucru care este prioritar pe agenda externa a statului evreu, comenteaza agentia spaniola de presa.

In plus, aproximativ 1,2 milioane de evrei din fosta URSS traiesc in Israel, majoritatea din Rusia si Ucraina, tari in care traiesc, de asemenea, importante comunitati evreiesti, pe care guvernul israelian nu a dorit sa le afecteze prin adoptarea unei pozitii clare fata de invazie.

Ucraina i-a cerut lui Bennett sa joace un rol de mediator.

Vizita lui Bennett la Moscova este prima vizita a unui lider strain legata de invazia rusa in Ucraina, lansata la 24 februarie. Premierul pakistanez Imran Khan s-a aflat in Rusia a doua zi dupa lansarea invaziei, dar vizita sa era planificata de mult timp.

UPDATE 21.50 Ministrul ucrainean de Externe: Ucraina va castiga acest razboi
Ministrul ucrainean de Externe, Dmytro Kuleba, a cerut mai mult ajutor din partea NATO la intalnirea cu secretarul de stat al SUA, Antony Blinken.

In plus, acesta a mai spus ca Ucraina „va castiga acest razboi”.

“Intreaga lume este alaturi de Ucraina, asa cum sunt eu acum, in Ucraina, alaturi de prietenul meu, colegul meu”, a declarat Blinken.

UPDATE 21.45 Ucraina vrea sa grabeasca procesul de aderare la UE
Ministrul ucrainean al Afacerilor Externe, Dmitro Kuleba, a afirmat, sambata, ca insista ca dosarul de aderare a Ucrainei la Uniunea Europeana sa fie analizat individual, cat mai curand posibil.

“Cu tot respectul fata de vechii nostri parteneri, in ceea ce priveste integrarea europeana, Georgia si Moldova, cazul Ucrainei este absolut exceptional. Insistam ca dosarul Ucrainei sa fie analizat individual si sa fie analizat cat mai curand posibil. Procedurile pot fi si ar trebui sa fie suprimate, pentru a asigura un proces usor de integrare a Ucrainei in Uniunea Europeana, pentru binele tuturor, al Ucrainei si al Uniunii Europene”, a aratat Kuleba, intr-o conferinta de presa online, pentru presa straina, potrivit Agerpres.

UPDATE 21.28 Rusia: Noi negocieri cu Ucraina ar putea avea loc zilele urmatoare, posibil luni
A treia runda de negocieri cu Ucraina ?ar putea avea loc intr-adevar in zilele urmatoare, este posibil sa fie luni??, a declarat sambata negociatorul rus Leonid Slutki, citat de Interfax, potrivit Agerpres.

Agentia de presa rusa TASS l-a citat pe negociatorul rus Leonid Slutki, care a declarat ca partea ucraineana a aratat o anumita deschidere in a doua runda pentru a se ajunge la un acord.

UPDATE 21.23 Beijingul se pronunta pentru “negocieri directe” intre Rusia si Ucraina
Beijingul a facut apel la negocieri directe intre Rusia si Ucraina in timpul unei convorbiri telefonice sambata intre ministrul chinez de externe, Wang Yi, si omologul sau american, Antony Blinken, potrivit unui comunicat oficial chinez.

?Incurajam negocierile directe intre Rusia si Ucraina??, i-a spus Wang secretarului de stat american, potrivit comunicatului Ministerului chinez de Externe, citat de AFP.

?Speram ca luptele vor inceta cat mai curand posibil (…) si ca o criza umanitara pe scara larga va fi evitata”, a adaugat Wang, recunoscand ca negocierile intre Rusia si Ucraina vor fi dificile.

Aceasta a fost prima conversatie telefonica intre cei doi demnitari de la lansarea ofensivei militare rusesti, consemneaza AFP.

UPDATE 21.03 Erdogan ii va cere lui Putin sa opreasca razboiul din Ucraina
Presedintele turc Erdogan ii va cere lui Vladimir Putin, intr-o convorbire programata duminica, sa opreasca invazia Ucrainei.

Un reprezentant al presedintelui Turciei a transmis ca este naiv ca lumea sa se astepte ca negocierile dintre Rusia si Ucraina sa dea roade.

UPDATE 20.53 Rusia cere UE si NATO sa nu mai trimita arme Ucrainei
Ministerul de Externe al Rusiei cere statelor membre UE si NATO sa nu mai trimita arme Ucrainei, potrivit agentiei de presa RIA.

Moscova este ingrijorata ca astfel rachetele antiaeriene ar putea ajunge pe mainile unor „teroristi”.

UPDATE 20.42 FMI: Razboiul din Ucraina va afecta semnificativ economia mondiala
Razboiul din Ucraina a dus deja la majorarea preturilor la energie si la cereale, si a trimis peste un milion de refugiati in tarile vecine, in timp ce a declansat sanctiuni fara precedent asupra Rusiei, sustine Fondul Monetar International.

“Desi situatia ramane extrem de fluida si perspectivele sunt de incerte, consecintele economice sunt deja extrem de serioase”, conform comunicatului dat publicitatii sambata.

Detalii AICI.

UPDATE 20.23 Rusia sustine ca a preluat controlul unei baze militare abandonate in Ucraina
Fortele rusesti au preluat sambata controlul asupra unei mari baze militare din apropierea orasului ucrainean Herson, potrivit Ministerului Apararii de la Moscova, in comentarii transmise de Interfax, relateaza DPA.

Moscova a precizat ca trupele ucrainene au abandonat baza si au lasat in urma tancuri si vehicule blindate. De asemenea, a comunicat ca militarii rusi au gasit un arsenal plin de arme antitanc. Kievul nu a oferit nicio confirmare.

UPDATE 20.15 Avion diplomatic trimis de Moscova la Washington pentru a-i prelua pe “spionii” expulzati
Moscova a trimis un avion diplomatic la Washington, sambata, pentru a-i prelua pe cei 13 diplomati rusi expulzati, noteaza politico.com, avand ca surse date de urmarire a zborurilor si Departamentul de Stat.

Joi, Joe Biden anunta ca spatiul aerian american este inchis pentru avioanele Rusiei, insa guvernul SUA face o exceptie pentru ca rusii expulzati sa poata pleca acasa.

UPDATE 20.07 Momentul in care un bloc se prabuseste dupa ce a fost lovit de rachete
Un locuitor al orasului Irpin a surprins momentul in care un bloc de locuinte se prabuseste dupa ce a fost lovit de rachete.

UPDATE 19.35 O noua runda de negocieri intre Rusia si Ucraina va avea loc luni
Rusia si Ucraina vor tine o noua runda de negocieri luni, pentru a pune capat ostilitatilor, informeaza Reuters.

Anuntul a fost facut de negociatorul ucrainean David Arakhamiya, pe pagina sa de Facebook, fara sa ofere alte detalii.

UPDATE 19.23 Zelenski a cerut SUA impunerea unei zone de excludere aeriana si sanctiuni mai dure pentru Rusia
Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski a vorbit, sambata, prin Zoom, cu senatorii americani, carora le-a cerut ajutorul pentru impunerea unei zone de excludere aeriana deasupra Ucrainei, dar si sanctiuni mai dure pentru Rusia, relateaza cnn.com.

Zelenski a cerut sanctiuni pentru Rusia inclusiv in domeniul energiei. In plus, a cerut ajutor militar pentru fortele ucrainene.

El a multumit SUA pentru sustinerea de pana acum, insa mesajul sau general a fost ca tara are nevoie de mai mult ajutor in contextul atacului Rusiei.

Un senator afirma ca Zelenski a pledat pentru interzicerea importurilor de petrol rusesc, suspendarea tuturor tranzactiilor comerciale si i-a implorat pe americani sa ajute Ucraina sa primeasca mai multe avioane pe care le pot pilota ocrainenii. El a adaugat ca pilotii vor conduce si vor lupta, insa el are nevoie de avion.

UPDATE 19.04 Rusia cere tarilor baltice sa-i protejeze ambasadele, dupa un incident
Moscova a cerut sambata ca autoritatile din Estonia, Letonia si Lituania sa ia masuri pentru a proteja ambasadele Federatiei Ruse dupa ce un diplomat rus a fost atacat la Vilnius, capitala lituaniana, a relatat agentia de presa rusa RIA.

“Avertizam Vilnius, Riga si Tallinn ca sunt raspunzatoare de consecintele psihozei antiruse pe care au dezlantuit-o”, a transmis Ministerul Afacerilor Externe al Federatiei Ruse, potrivit sursei citate.

UPDATE 18.41 Premierul Israelului s-a intalnit cu Putin in Moscova
Premierul Israelului Naftali Bennett s-a intalnit cu Vladimir Putin la Moscova, sambata, pentru a discuta criza din Ucraina.

sursa: stirileprotv.ro

Comenteaza articolul

comments

Despre Edi Bumbescu

facebook-profile-picture
Contact: office@yabbmusic.ro