Noua discutie Putin – Macron. Liderul rus a spus ca vrea sa preia controlul integral al Ucrainei

Presedintele rus Vladimir Putin si-a exprimat joi intentia de a-si continua “fara compromisuri” ofensiva impotriva “nationalistilor” in Ucraina, in cursul unei convorbiri telefonice cu omologul sau francez, Emmanuel Macron, potrivit Kremlinului.

“Rusia intentioneaza sa continue fara compromisuri lupta impotriva membrilor gruparilor nationaliste care comit crime de razboi”, i-a spus Putin lui Macron, conform comunicatului de presa al Kremlinului, informeaza AFP, conform Agerpres.

De cealalta parte, Emmanuel Macron a apreciat ca “ceea ce este mai rau abia urmeaza” in Ucraina, dupa convorbirea cu Vladimir Putin, care si-a exprimat “foarte marea determinare” de a-si continua ofensiva, al carei scop este “sa preia controlul” intregii tari, potrivit Palatului Elysee.

In cadrul acestei convorbiri, calificata drept “deschisa” de catre Kremlin, liderul rus a “comentat amanuntit discursul pronuntat in ajun de catre presedintele francez cu privire la razboiul din Ucraina, exprimandu-si dezacordul cu mai multe dintre tezele sale. In special in ceea ce priveste declaratia lui Emmanuel Macron care a calificat drept ‘o minciuna’ faptul ca Rusia lupta cu nazismul in Ucraina”, potrivit Kremlinului.

Moscova isi prezinta invazia in Ucraina, insotita de bombardamente impotriva mai multor orase in urma carora au murit numerosi civili, drept o “operatiune speciala” limitata la estul tarii si vizand in special “denazificarea” statului ucrainean.

loading...
In acest context, AFP noteaza ca actualul presedinte ucrainean Volodimir Zelenski este evreu, dar Moscova sufera de ceva vreme de disonanta cognitiva, potrivit expertului rus Aleksandr Auzan.

Intr-o alocutiune catre natiune consacrata Ucrainei miercuri seara, Macron a insistat asupra faptului ca “Rusia nu este partea agresata, ci ea este agresorul”. “Acest razboi nu este un conflict intre NATO si Rusia” si ”inca si mai putin impotriva nazismului, aceasta este o minciuna”, a afirmat presedintele francez.

In timp ce noi discutii urmeaza sa inceapa joi la frontiera polono-belarusa intre delegatia ucraineana si responsabili rusi, Putin a amenintat ca va extinde lista cu cereri a Moscovei.

“Noi vorbim de demilitarizare si de un statut neutru al Ucrainei pentru ca nicio amenintare la adresa Rusiei sa nu emane vreodata din acest teritoriu”, i-a spus Putin lui Macron, potrivit Kremlinului.

“Orice tentativa de a castiga timp prin negocieri va duce doar la solicitari suplimentare fata de Kiev”, a mai amenintat Putin.

In cursul acestei discutii telefonice, la ora 13:30, la cererea presedintelui francez, Vladimir Putin i-a spus lui Emmanuel Macron ca operatiunea armatei ruse evolueaza “conform planului” prevazut de Moscova si ca “se va agrava” daca ucrainenii nu ii accepta conditiile”, a spus presedintia franceza.

“Presedintele Macron anticipeaza ca ceea ce este mai rau abia urmeaza, avand in vedere ceea ce i-a spus presedintele Putin”, potrivit Palatului Elysee.

Intr-un moment in care ONU si numeroase organizatii neguvernamente trag un semnal de alarma fata de situatia populatiei civile din Ucraina, Putin – a carui aviatie bombardeaza intens orasele ucrainene – a spus ca este pregatit “sa coopereze cu partenerii straini pentru a rezolva problemele umanitare”.

Invadarea Ucrainei de catre Rusia, care a inceput la 24 februarie, a suscitat indignarea intregii lumi, atragandu-i tarii agresoare un val de sanctiuni.

sursa: protv.ro

Comenteaza articolul

comments

Despre Edi Bumbescu

facebook-profile-picture
Contact: office@yabbmusic.ro