Razboi in Ucraina. Zelenski, dupa atacul de la Zaporojie

Razboi in Ucraina ziua 9. Un incediu a izbucnit la centrala nucleara Energodar din Zaporijie, in urma unor atacuri ale fortelor ruse. Ucraina a transmis ca nu au fost inregistrate cresteri ale nivelului de radiatii. Situatia este in continuare monitorizata.

Orasul Mariupol este inconjurat si supus bombardamentelor necontenite ale artileriei ruse.

Cu o populatie de peste 400 de mii de locuitori, Mariupol este un oras strategic, care ar permite Moscovei sa lege Crimeea de republicile separatiste din estul Ucrainei.

Intre timp in Herson, primul mare oras ucrainean capturat de rusi, ocupantii au instituit restrictii draconice de circulatie, iar locuitorii nu au mancare si medicamente.

Pe de alta parte, oficiali de la Pentagon anunta ca fortele ucrainene ataca masiv coloana militara rusa care se indreapta catre capitala Ucrainei.

Kievul vrea astfel sa dejoace, probabil, obiectivul final al invaziei rusesti: ocuparea capitalei si instalarea unui guvern marioneta.

loading...
Razboi in Ucraina, ziua 9. Cele mai importante evenimente:
UPDATE 15.22 Potrivit informatiilor actualizate de la institutiile medicale, in urma bombardamentului de la Cernihiv au murit 47 de persoane: 38 de barbati si 9 femei. 18 persoane au fost salvate, transmite Administratia Regionala de Stat Cernihiv.
UPDATE 15:06 – Stoltenberg avertizeaza: Zilele urmatoare vor fi probabil mai rele in Ucraina
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat, vineri, ca zilele urmatoare vor fi “probabil mai rele” in Ucraina, cu “mai multe morti, mai multa suferinta si mai multa distrugere”.
Seful NATO a continuat sa insiste ca razboiul din Ucraina este “razboiul lui Putin”.

Este “unul pe care l-a ales, l-a planificat si il desfasoara impotriva unei tari pasnice”, a adaugat Stoltenberg. „Ii cerem presedintelui Putin sa opreasca imediat acest razboi, sa-si retraga toate fortele din Ucraina fara conditii si sa se angajeze acum intr-o diplomatie autentica”, a adaugat Stoltenberg.

UPDATE 14:56 – Lukasenko: Occidentul are nevoie de razboi in Ucraina pentru a ineca Rusia si Belarusul
Presedintele belarus Aleksandr Lukasenko considera ca Occidentul este interesat de un razboi prelungit in Ucraina pentru a ineca Rusia si Belarus in aceasta „agitatie”. Declaratia integrala, AICI.

loading...
UPDATE 14:43 – Vitali Klitschko (primarul Kievului) si fratele sau, Wladimir Klitschko, au vizitat persoane aflate intr-un adapost intr-una dintre statiile de metrou din Kiev

UPDATE 14.30: NATO va apara Ungaria “daca noi insine suntem gata sa ne aparam”, a afirmat vineri premierul ungar Viktor Orban.
El a asigurat ca securitatea Ungariei este “solida ca betonul” si aceasta tara isi poate asigura securitatea chiar fara ajutorul aliatilor, mentionand ca “se poate produce un dezastru doar daca ne pierdem mintile si ne implicam in razboi”.

“Nicio NATO nu ne poate apara de propria prostie”, a formulat premierul ungar.

UPDATE 14.15: Presedintele rus Vladimir Putin le-a cerut vineri vecinilor Rusiei sa nu escaladeze tensiunile, in a noua zi dupa ce Moscova si-a trimis fortele armate in Ucraina.
“Nu avem intentii rele la adresa vecinilor nostri. Si i-as sfatui si pe ei sa nu escaladeze situatia, sa nu introduca nicio restrictie. Ne indeplinim obligatiile si vom continua sa le indeplinim”, a declarat Putin intr-o serie de remarci televizate.
UPDATE 13:56 – Seful NATO condamna atacurile de la centrala nucleara Zaporojie: „Nu dorim razboi, conflict cu Rusia”
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a denuntat, vineri, invazia „brutala” a Rusiei in Ucraina si a condamnat atacurile asupra civililor si asupra centralei nucleare Zaporojie din Energodar, din sud-estul Ucrainei. Reactia lui Jens Stoltenberg, AICI.
UPDATE 13:34 – Zelenski: Rusii trag cu rachete in copii, este o ”violenta inumana”
Volodimir Zelenski avertizeaza ca o catastrofa mult mai mare ca la Cernobil se poate intampla ”in orice moment”, dupa ce Rusia a atacat centrala nucleara de la Zaporojie. Zelenski a mai spus ca rusii au tras cu rachete intr-o scoala cu copii. Mesajul transmis de presedintele Ucrainei oamenilor simpli din Rusia, AICI.
UPDATE 13:23 – Putin face apel la tari sa “normalizeze relatiile” cu Rusia
Vladimir Putin a cerut altor tari sa normalizeze relatiile cu Rusia. Acesta a adaugat ca Rusia isi va respecta angajamentele economice cu alte tari, noteaza Sky News.

Natiunile occidentale incearca in mare parte sa taie calea natiunii, cu sanctiuni economice, spatii aeriene inchise si porturi blocate.

UPDATE 13:04 – Viceprimarul din Mariupol indeamna NATO sa trimita trupe in Ucraina
Viceprimarul din Mariupol, Serghei Orlov, ii indeamna pe liderii NATO sa trimita trupe in Ucraina, afirmand ca Rusia nu se va opri pana cand nu va transforma tara intr-un ”desert si nu va ucide multi civili”, informeaza BBC, citat de News.ro.

„Nu exista nicio modalitate de a-l opri pe Putin sa ne omoare civilii cu atacuri aeriene pana cand NATO nu se trezeste si intelege ca nu este un conflict regional – este un razboi impotriva democratiei, impotriva libertatii, impotriva unuia dintre cele mai mari natiuni europene”, a afirmat el.

UPDATE 12:40 – Armata rusa controleaza efectiv doua centrale nucleare ucrainene
Rusia controleaza efectiv centralele nucleare de la Cernobil si Zaporojie, potrivit lui Rafael Mariano Grossi, a declarat, vineri, seful Agentiei Internationale pentru Energie Atomica, conform CNN.

Cernobil a fost locul celui mai grav dezastru nuclear din lume, in 1986. Fortele rusesti au preluat controlul asupra acestuia saptamana trecuta.

Centrala din Zaporojie a cazut, vineri, sub controlul Moscovei, iar in timpul luptelor, un proiectil rusesc a lovit o cladire din cadrul sitului, provocand un incendiu localizat.

Niciunul dintre reactoare nu se afla in apropiere si nu a fost afectat. Incendiul a fost stins, iar sistemele de monitorizare a radiatiilor sunt pe deplin functionale.

Personalul ucrainean se afla in continuare la conducerea operatiunilor, a declarat Grossi.

Grossi a avertizat ca situatia de la Zaporojie este ” foarte fragila”.

loading...
El a spus ca este “fara precedent” sa functioneze o centrala nucleara in timp ce in apropiere se desfasoara operatiuni militare.

UPDATE 12:15 – Trupele ruse au intrat in orasul-port Mikolaiv de la Marea Neagra
Trupele ruse au intrat in orasul-port ucrainean Mikolaiv (Nikolaev) de la Marea Neagra pentru prima data de la declansarea invaziei ruse asupra Ucrainei, au anuntat vineri autoritatile regionale, informeaza Reuters, citata de Agerpres.

UPDATE 11:57 – Gari Kasparov cere sanctiuni si mai dure impotriva lui Putin: ”Rusia trebuie aruncata inapoi in epoca de piatra”
Fostul campion mondial la sah Gari Kasparov a cerut puterilor internationale sa adopte o strategie militara si economica mai dura impotriva presedintelui Rusiei, Vladimir Putin, care a ordonat invadarea Ucrainei, transmite Reuters.

UPDATE 11:50 – Zelenski: Dezastrul de la centrala nucleara Zaporojie putea fi de sase ori mai grav decat cel de la Cernobil
„Operatorii tancurilor rusesti stiau in ce trag, au tintit direct centrala. Aceasta noapte ar fi putut fi sfarsitul Europei”, a declarat Zelenski, potrivit The Kyiv Independent.

„Luptam impotriva unui inamic puternic care ne depaseste numeric. Care ne depaseste in ceea ce priveste tehnologia. Dar care pentru mii de ani lumina este departe de oamenii normali. Am trait o noapte care ar fi putut opri istoria Ucrainei si a Europei”, a adaugat presedintele Ucrainei.

UPDATE 11:40 – Franta si-a activat celula de criza nucleara dupa incendiul de la Zaporojie
Franta si-a activat celula de criza din cadrul Autoritatii pentru Siguranta Nucleara (ANS) in urma incendiului de la centrala atomoelectrica de la Zaporojie, din Ucraina, a anuntat vineri ministrul energiei, Barbara Pompili, citata de Reuters, potrivit Agerpres.

UPDATE 11:30 – Zelenski a supravietuit dupa cel putin trei tentative de asasinat in ultimele zile
Presedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, ar fi reusit sa supravietuiasca la cel putin trei tentative de asasinat in ultima saptamana.

Sursa citata noteaza ca grupul de mercenari rusi Wagner, cunoscut drept si ca „armata privata a lui Putin”, si fortele speciale cecene sunt cele doua unitati diferite care au fost trimise pentru a-l ucide pe presedintele ucrainean, relateaza The Times.

UPDATE 11:20 – Toti angajatii unei televiziuni din Rusia au demisionat in bloc, live
Toti angajatii unei televiziuni din Rusia au demisionat in direct, protestand fata de invazia din Ucraina. Platoul stirilor s-a umplut de oameni, care s-au indreptat apoi spre iesire.

UPDATE 10:56 – Belarusul isi consolideaza apararea aeriana de-a lungul frontierelor sale
Belarusul si-a consolidat apararea aeriana de-a lungul perimetrului frontierelor sale, conform unui ordin al presedintelui Aleksandr Lukasenko, a anuntat vineri o inalta oficialitate militara, transmite Reuters, citata de Agerpres.
UPDATE 10:50 – Trupele ruse incercuiesc orasul Kiev
Trupele ruse isi continua avansul catre capitala Ucrainei, Kiev, a anuntat vineri armata ucraineana, potrivit DPA.
?Principalele eforturi ale ocupantilor se concentreaza pe incercuirea Kievului?, a declarat armata ucraineana in raportul sau de dimineata.

UPDATE 10:44 – Raport: Rusia a pierdut circa 9.166 de soldati, de la inceputul invaziei in Ucraina
Pierderile totale ale trupelor rusesti de la inceputul atacului asupra Ucrainei au ajuns la aproximativ 9.166 de persoane.

Armata ucraineana a raportat “pierderile totale ale inamicului din 24.02 pana in 04.03”:
-251 tancuri
-939 blindate
-33 de avioane
-37 de elicoptere
-18 sisteme antiaeriene
-50 de sisteme de artilerie reactiva (Grad, Smerch etc)
-105 tunuri de artilerie
-60 de cisterne si vehicule de aprovizionare cu combustibil
-3 drone
-2 barci
-404 vehicule

UPDATE 10:20 – Ministrul britanic al Justitiei: Putin “risca” sa ajunga la inchisoare pentru crime de razboi
Vladimir Putin “risca” sa ajunga la inchisoare pentru crime de razboi comise de fortele sale rusesti in Ucraina, a declarat vineri ministrul britanic al Justitiei.

Dominic Raab: „Dincolo de situatia sa personala, fiecare comandant care opereaza in Ucraina, sau chiar la Moscova, atunci cand se confrunta cu ordine ilegale, fie ca este vorba de a viza civili sau de alt tip, de a ataca situri ilegale sau ilicite, stie acum ca CPI (Curtea Penala Internationala ) investigheaza, iar procurorul-sef Karim Khan se deplaseaza, cred, in Ucraina. Ei trebuie sa stie acum ca se confrunta cu riscul foarte real de a ajunge in boxa acuzatilor unui tribunal si, in cele din urma, intr-o inchisoare, daca dau curs acestor ordine ilegale, ilegale” a spus Raab, potrivit The Guardian.

UPDATE 10:08 – Un avion rusesc de vanatoare, doborat de ucraineni langa Zatoka
Unitatea de aparare aeriana ucraineana a doborat un avion rusesc care a atacat una dintre facilitatile de infrastructura militara din apropierea statiunii Zatoka.

Pilotul care a reusit sa se catapulteze este cautat.

sursa: stirileprotv.ro

Comenteaza articolul

comments

Despre Edi Bumbescu

facebook-profile-picture
Contact: office@yabbmusic.ro